Tarım arazileri yok oluyor: 30 yılda yüzde 13 azalma

Tarım arazileri yok oluyor: 30 yılda yüzde 13 azalma

Enflasyon rakamlarıyla birlikte artış gösteren maliyet kalemleri, çiftçinin tarlayı terk etmesi ve betonlaşma etkisiyle tarım arazileri yok oluyor. Son verilere göre; Türkiye, son 30 yılda tarım arazilerinin yüzde 13'ünü kaybetti.

Türkiye 30 yılda tarım alanlarının yüzde 13'ünü, Antalya ise yüzde 15'ini kaybetti. Üretimden vazgeçen çiftçi, sera ve tarlalarını müteahhitlere vererek depo ve daire yaptırıp kira geliriyle geçinmeyi tercih ediyor.

Turizm kenti Antalya, aynı zamanda örtü altı üretimin de merkezi. Kentte naylon ve cam seralarda yılın her mevsiminde sebze ve meyve üretimi yapılıyor. Gazipaşa ilçesi muz ve tropikal meyve üretimi, Manavgat ilçesi de muz yetiştiriciliğinde adından söz ettirir hale geldi. Ancak son yıllarda artan girdi maliyetleri nedeniyle üreticiler tarım için kullandıkları arazilerini elden çıkarmaya başladı. Türkiye'de son 30 yılda tarım arazilerinde büyük oranda daralma oldu.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, betonlaşmanın Antalya'nın turizm kenti olması nedeniyle biraz daha fazla olduğunu söyledi. Tarım alanlarındaki azalmaya dikkati çeken Prof. Dr. Erkan "Antalya'daki tarım alanlarında yüzde 15'in üzerinde bir azalma söz konusu. Üretim anlamında bakıldığında Avrupa'nın en büyük tarım üreticisi konumundayız. Bu anlamda bir sorunumuz yok. Meyvede 5, sebzede 4'üncü ülkeyiz Avrupa'da. Son 30 yılda tarım alanlarında Türkiye genelinde yüzde 13, Antalya'da ise yüzde 15'lik azalma var. Turizm sektörünün canlı olması, tarımsal alanlardaki azalmayı daha da artırmış durumda" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN