TEMA: Her 5 saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde toprak kayboluyor

TEMA: Her 5 saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde toprak kayboluyor

TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, Türkiye'de tarımsal arazilerin yüzde 39'unda ve meraların yüzde 54'ünde erozyon yaşandığını, bunun gıda üretimi ve iklim krizi açısından büyük tehdit oluşturduğunu belirtti. Toprağın karbon depolama kapasitesine dikkat çeken Öztürk, hızlı erozyon nedeniyle 1 cm toprağın 16 yılda kaybedildiğini vurguladı.

TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, Türkiye'de tarımsal arazilerin yüzde 39'unda, meraların ise yüzde 54'ünde erozyon yaşandığını belirterek, bu durumun gıda üretimi açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Öztürk, toprağın karbon depolama kapasitesine dikkat çekerek, erozyonun aynı zamanda küresel karbon salımının yüzde 3'üne neden olduğunu ifade etti.

Dünya Toprak Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Dr. Hikmet Öztürk, toprağın ekosistemin temel taşı olduğunu söyledi. Sağlıklı bir kaşık toprağın dünya nüfusundan fazla mikroorganizma barındırdığını belirten Öztürk, toprağın yaşam için vazgeçilmez olduğunu dile getirdi.

Toprağın karbon depolama kapasitesine değinen Öztürk, "Toprak, okyanuslardan sonra en büyük karbon deposudur. Eğer bu karbon atmosfere salınsaydı, iklim krizi çok daha derin olurdu. Ayrıca tarımsal üretimimizin yüzde 95'i doğrudan toprağa bağlıdır" ifadelerini kullandı.

'EROZYON 5 SANİYEDE BİR FUTBOL SAHASI TOPRAĞI YOK EDİYOR'

Erozyonun Türkiye ve dünyada toprak kayıplarının başlıca nedeni olduğuna dikkat çeken Öztürk, "Dünya genelinde her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor. Bu, her 5 saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde toprağın kaybolması demektir. Türkiye'de ise tarımsal arazilerin yüzde 39'unda ve meraların yüzde 54'ünde erozyon yaşanıyor. Bu kayıplar, gıda üretiminde ve iklim değişikliğiyle mücadelede büyük sorunlara yol açıyor" dedi.

'VERİMLİ TOPRAKLAR KRİTİK SEVİYEDE'

Türkiye'deki tarım topraklarının organik madde içeriğinin yetersizliğine de dikkat çeken Öztürk, "Verimli tarım topraklarında organik madde oranı yüzde 5 olmalıdır. Ancak ülkemizde tarım arazilerinin yüzde 99'unda bu oran yüzde 3'ün altındadır. Bu durum, toprağın verimliliğini ve su tutma kapasitesini azaltarak kuraklıkla mücadeleyi zorlaştırıyor" diye konuştu.

TEMA Vakfı olarak 1992 yılından bu yana toprağı koruma çalışmalarında öncü bir rol üstlendiklerini belirten Öztürk, "Bugüne kadar Türkiye genelinde yaklaşık 40 milyon fidanı toprakla buluşturduk ve 700 milyon meşe palamudu ektik. Ayrıca, doğa eğitim programlarımızla her yaştan bireye ekolojik okuryazarlık kazandırıyoruz" dedi.

'2050'YE KADAR TOPRAK VERİMLİLİĞİ YÜZDE 50 AZALABİLİR'

Erozyonun devam etmesi halinde 2050'ye kadar toprak verimliliğinin yüzde 50 azalabileceğini vurgulayan Öztürk, "Aynı dönemde gıda ihtiyacının yüzde 50 artması bekleniyor. Bu nedenle, sınırlı olan tarım arazilerini korumak ve sürdürülebilir politikalar geliştirmek büyük önem taşıyor" uyarısında bulundu.

Türk halkının ağaçlandırma çalışmalarına olan ilgisinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Öztürk, herkesi TEMA Vakfı aracılığıyla toprak ve doğal varlıkları koruma mücadelesine katılmaya davet etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN