Teneke kutulu içeceklerde depozito dönemi başladı

Teneke kutulu içeceklerde depozito dönemi başladı

Hollanda hükümetinin başlattığı yeni uygulamayla plastik şişelerde olduğu gibi teneke kutularda da satılan içeceklerden depozito alınacak. Bugün itibariyle yürürlüğe giren ve kutu başına 15 cent alınacak olan depozito sistemiyle çevre kirliliğinin önlenmesi amaçlanıyor.

Hollanda’da uzun zamandır hükümetin yürürlüğe sokmak istediği teneke kutulu içeceklerden depozito alınması uygulamasına, içecek üreticileri ve süpermarketler çok pahalı olacağı gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

25 BİN TESLİM NOKTASI OLUŞTURULDU

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, alınan kararın ardından çevre kirliliğini önlemek amacıyla başlatılan uygulamayla teneke kutu başına 15 cent verilecek. Ülkenin yaklaşık 5 bin süpermarketi ve 22 bin farklı akaryakıt ve tren istasyonlarında boş teneke kutuları teslim noktaları oluşturuldu.

Uygulamayı destekleyen Hollanda Çevre Merkezi, sadece 2021 yılında yaklaşık 150 milyon kutunun çevreye karıştığını belirterek bir alüminyum kutunun doğada parçalanmasının 50 yıldan fazla sürdüğünü açıkladı.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ YÜZDE 90 AZALACAK

Teneke kutularının keskin kısımların hayvanlara da zarar verdiğini belirten çevre merkezi, bu depozito uygulamasıyla teneke içecek kutularının oluşturduğu kirliliğin yüzde 70 ila 90 oranında azalmasını bekliyor.

Ancak teneke kutularının zarar görmemesi gerektiğini açıklayan uzmanlar, toplanan kutuların az hasarlı olmasının, onların yeniden dönüştürülmesini kolaylaştıracağını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN