TMMOB'tan Kartalkaya raporu: İş güvenliği denetimi yangını önleyebilirdi

TMMOB'tan Kartalkaya raporu: İş güvenliği denetimi yangını önleyebilirdi

TMMOB’un Kartalkaya’daki yangın faciasına ilişkin raporu tamamlandı. Rapor, denetim eksiklikleri, yetersiz yangın önlemleri ve mevzuattaki boşlukların felaketi büyüttüğünü ortaya koydu. Mevzuata aykırı şekilde tek yangın merdiveni bulunması, yangına dayanıklı olmayan ahşap kapılar, kaçışı engelleyen tesisatlar ve yetersiz yangın söndürme sistemleri facianın boyutunu artırdı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası, Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın faciasına ilişkin teknik raporunu tamamladı. Raporda, yangının önlenebilir olduğu, iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin eksikliği nedeniyle büyüdüğü vurgulandı.

Uzmanlar, ilgili mevzuatta yapılan bazı düzenlemelerin denetim mekanizmalarını zayıflattığını ve yangın güvenliği açısından ciddi riskler yarattığını belirtti. İtfaiye denetimini devre dışı bırakan uygulamaların kuralsızlaşmaya yol açtığı ifade edilen raporda, yangın algılama sistemine ilişkin düzenleyici işlemlerin eksik olduğu da eleştirildi.

YANGINA MÜDAHALEYİ ENGELLEYEN CİDDİ EKSİKLİKLER

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre raporda, yangının büyümesine neden olan yapısal ve teknik eksiklikler detaylı şekilde sıralandı:

  • Yangın merdiveni eksikliği: Mevzuata göre en az iki yangın merdiveni olması gerekirken yalnızca bir tane bulunuyordu.
  • Merdiven kapıları ahşap: En az 90 dakika yangına dayanıklı olması gereken merdiven kapılarının ahşap olduğu tespit edildi.
  • Kaçışı engelleyen tesisatlar: Yangın merdiveninde baz istasyonu ve elektrik şaftı gibi kaçışı zorlaştıran unsurlar vardı.
  • Asansör yangın algılama sistemine bağlı değildi: Yangın anında çalışmaması gereken asansörün aktif olduğu belirlendi.
  • Yangın söndürme sistemleri yetersizdi: Yangında kullanılacak sabit boru tesisatı bulunmadığı, yangın dolaplarına su sağlayan depolarda ise yeterli su olmadığı tespit edildi.
  • İtfaiyenin uzaklığı riski artırdı: Organize sanayi bölgelerinde olduğu gibi tesis içinde kendi itfaiye birimi bulunması gerektiği, ancak bunun oluşturulmadığı raporda vurgulandı.

DENETİM MEKANİZMASI ŞART!

Raporun sonunda, yangın güvenliğinin kamu sorumluluğunda olması gerektiği ve piyasanın insafına bırakılamayacağı ifade edildi. Denetim eksikliklerinin giderilmesi ve mevcut düzenlemelerin sıkılaştırılması gerektiği vurgulandı.

Yangın güvenliği konusunda acilen etkin bir denetim mekanizması oluşturulması gerektiği belirtilerek sorumluluk sahibi kurumlar şu şekilde sıralandı:

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
  • İşletme sahipleri
  • Sigorta şirketleri
  • LPG dağıtım şirketleri
  • AFAD ve Belediyeler Birliği

TMMOB, yangınların önlenmesi ve can kayıplarının yaşanmaması için ilgili tüm kurumların daha sıkı denetimler gerçekleştirmesi gerektiğini belirterek, mevzuattaki eksikliklerin giderilmesi çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN