Trafikte radar görürseniz sakın o hayatı yapmayın! 66 sürücüye ceza yağdı: Selektörle yapılan o hareketin cezası varmış

Trafikte radar görürseniz sakın o hayatı yapmayın! 66 sürücüye ceza yağdı: Selektörle yapılan o hareketin cezası varmış

9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin en tartışılan konusu, Düzce’de denetim yapan trafik polislerinin radarlardan kaçmak için bazı sürücülerin diğer sürücülere selektörle uyarıda bulunması ve bunun kapsamında uyarıda bulunan 66 sürücüye para cezası kesilmesi olmuştu. Tartışmalar devam ederken konuya son noktayı uzman isim koydu. Bakın selektörle uyarmanın cezası neymiş?

Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi Düzce’de de Ramazan Bayramı tatilinde trafik yoğunluğunun düzenlenmesi ve trafik kazalarının önlenmesi amacı ile radar hız tespit uygulaması yapıldı. Fakat, radar noktalarının bazı sürücüler tarafından karşıdan gelen sürücülere araç farlarıyla selektör yaparak haber verildiği belirlendi. Bunun ardından, radar aracının yer aldığı noktanın ilerisini trafik polislerince ikinci bir denetim noktası daha kuruldu.

Selektör yaparak karşıdan gelen sürücüleri radarla ilgili uyaran araçlar bu ikinci noktada durdurulurken, 66 sürücüye 690’ar TL idari para cezası kesildi. Sürücüler, cezalar karşısında neye uğradıklarını anlamazken konu sosyal medyada yeni tartışma konusu oldu.

selektor-1-001.jpg

“SELEKTÖRLE RADARI HABER VERMEK YARDIMLAŞMA OLARAK ALGILANIYOR”

Konuya dair açıklamada bulunan Adli Bilirkişi Dr. İbrahim Canan’sa, “Sürücüler, birbirlerine burada radar uygulaması var diyerek, selektör yaparak haber veriyorlar. Bu bir tür yardımlaşma olarak algılanıyor toplumda ama bu selektörün, yani uzun farların yakılıp kapatılması şeklindeki eylem, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 127'nci maddesine aykırı. Bundan ötürü idari para cezası kesilebilir. Ama trafik polisinin ceza kestiği kanun maddesi 51'e 5 veya diğerleri ise bu usule aykırı olacaktır" açıklamasında bulundu.

Dr. Can sözlerini, “Kanunların koyulma amacı toplumsal düzeni sağlamaktır. Bu kanunlara dayalı olarak da toplumdaki devlete duyulan güven ve huzur ortamının da bozulmaması gerekir. O nedenle mevzuatta yazan maddenin doğrudan alınıp, belki kötü niyetli diyebiliriz, belki suiistimal edilerek diyebiliriz, toplum yararına aykırı bir şekilde kullanılmaması gerekir" şeklinde sürdürdü.

selektor-2-001.jpg

SÜRÜCÜLERİN İTİRAZ HAKKI BULUNUYOR

İdari para cezası alan sürücülerin emsal kararı da kullanarak itirazda bulunmaları gerektiğini söyleyen Dr. İbrahim Can, “Usulen öncelikle cezayı indirimli olarak süresi içerisinde ödemeleri ardından da Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz yoluna gitmeleri gerekiyor. Çok büyük bir ihtimale de bu itiraz kazanılır. Yargıtay 7'nci Ceza Dairesi'nin 2014 yılında da bir emsal kararı var" şeklinde konuştu.

selektor-001.jpg

“SELEKTÖR YAPMAK BİR İŞARETLEME ARACI DEĞİLDİR”

Konunun tamamen sürücülerin sağlığı ve trafik güvenliği ile ilgili olduğunu da hatırlatan Dr. Can, “Selektör kullanımının bazı hassas durumları var. İnsanların gözünü alabilir, epilepsi hastaları gibi çeşitli kişilerde tetikleyebilir veya paniğe de sürükleyebilir. Selektör yapmak bir işaretleşme aracı değildir. Deniz fenerlerindeki gibi bir mantıkla kullanmak doğru değildir. Bunun da ihlal edildiği hallerde 127'nci madde dediğimiz yönetmelik kullanılabilir. Özellikle arazi araçları, cipler veya kamyonların üzerinde birçok sis farı oluyor. Bunlar yaktıklarında karşı taraf resmen kör oluyor. Bunları da bu şekilde kullanmamak lazım" diyerek sözlerini noktaladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN