Trol piramidinde üç kirli yöntem

Trol piramidinde üç kirli yöntem

Kılıçdaroğlu'nun 'trol ordusu' suçlamasıyla gündeme taşıdığı sosyal medya hesaplarına ilişkin raporda çarpıcı tespitlere yer verildi. Sistemin piramit yöntemiyle işlediği anlatıldı, paylaşımlarda üç yöntem izlendiği belirtildi

Kılıçdaroğlu aleyhinde 12 bin trol hesap ayda ortalama 300 hashtag üretiyor. Piramit tipi yapılanmada 'lider ekip', 'taşeronlar' ve 'destek grubu' bulunuyor. İçerikleri lider ekip üretirken destek grupları dolaşıma sokma görevini üstleniyor.

İçerikte üç yöntem kullanıyor.

* Kılıçdaroğlu gündem olunca karşıt etiket oluşturuluyor.

* Gündem saptırılıyor, üçüncü olarak da itibarsızlaştırma yönünde paylaşım yapılıyor.

CHP'DEN TROL RAPORU

CHP, Kılıçdaroğlu’nu hedef alan sosyal medya trollerinin işleyişini raporlaştırdı. Buna göre CHP lideri aleyhinde 10-12 bin hesap ayda 300 hashtag üretiyor. Trol ağı üç ana gruba ayrılıyor. İletilerin gündeme sokulmasında da üç farklı yöntem kullanılıyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun sosyal medyada yayınladığı video ile ifşa ettiği trollerin bulunduğu raporda dikkat çeken tespitler yer aldı. CHP’nin “Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu Hedef Alan Troller” başlıklı raporuna temel oluşturan veri seti yüksek oranda Kılıçdaroğlu’nu ve düşük oranda CHP’yi etiketleyen 754 bin 975 gönderiden oluşuyor.

İçeriğe konu olan veriler, Nisan-Eylül 2021 arasındaki altı ayı kapsıyor. Buna göre CHP ve Kılıçdaroğlu aleyhinde 10 ila 12 bin trol hesabın olduğu ve bu hesapların aylık 250-300 arasında hashtag ürettikleri belirlendi. Kılıçdaroğlu’nun bazılarının isimlerini açıkladığı trol ordusunun örgütlenme şemasına da dikkat çekildi. Burada ‘yüklenici hesaplar’, ‘taşeron hesaplar’ ve ‘destek grubu’ bulunuyor. Piramidin üst kısmında ‘@sencer_2023_, @Avicenna_Razi, @themarginale ve @TheLaikYobaz’ gibi troller yer aldı.

Bunların altında ise ‘@KANLINEVZAT35, @_trakyali, @SERVETK73804671, @Sabrikontek’ gibi taşeron trol hesaplar bulunuyor. Piramidin en altında ise destek grubu olarak nitelendirilen, daha az sıklıkta içerik üreten ‘@2023TRKY, @Reis_Rte_Reis, @Vatann_Millett, @ak_balkon’ gibi kullanıcılar var.

Temel olarak üç kümeden oluşan trol ağının hiyerarşik bir mimariye sahip olduğu vurgulanan raporda bu mimaride aşağıya doğru gittikçe hesapların sayısının arttığına işaret edildi. Raporda “Trol hesaplar tek bir kaynaktan çıkmışçasına çok büyük oranda benzer içerikleri paylaşmaktadır. Bunun başlıca nedeni retweet pratiğini çok fazla kullanmaları” tespiti yer aldı. Trol hesapların çoğunlukla gerçek bir kimliğe sahip olmadığı kaydedildi. Bazı trol hesapların adlarında genellikle dört ve daha fazla rakam bulunduğu, gerçek olmayan profil fotoğrafları kullanıldığı belirtildi. Kılıçdaroğlu hakkında negatif hashtag ve içerikler üretirken şu üç yöntemin kullanıldığı bildirildi:

“Belirli bir trol kullanıcı grubunun CHP ya da Kılıçdaroğlu hakkında gösterdikleri refleksle ortaya çıkıyor. Buna göre CHP ya da Kılıçdaroğlu bir açıklamayla (örneğin: 128 milyar dolar nerede?) Twitter’da gündem olduğunda, trol hesaplar karşıt hashtagler altında (#128milyarDolarYalanı) toplanarak bu gündemi sabote edici tweetler üretiyor. Bu içerikler çoğunlukla aynı karaktere sahip oluyor.”

“Bu hesaplar CHP’nin ya da Kılıçdaroğlu’nun oluşturduğu gündemi saptırma amaçlı girişimlerde kendisini gösteriyor. Bu yönlü trol etkinliğinin en önemli özelliği, belirli bir hedefe odaklanmış trol grubunun yine belirli bir hashtag altında (örneğin #HemenSeçim) devam eden tartışmaya dahil olup Twitter’ın retweet özelliğinden yararlanarak manipülasyon amaçlı içerikleri dolaşıma sokmasıdır. Bu tür trol etkinliğinin olası amaçları arasında CHP ya da Kılıçdaroğlu hakkında olumlu yönde ve olağan seyrinde devam eden bir tartışmaya dahil olmak, onu rotasından saptırmak, dikkati dağıtacak içeriklerle tartışma odağını farklı yöne çevirmek ve tartışmayı bozuma uğratarak etkisini hafifletmek bulunuyor.”

“Son olarak troller Kılıçdaroğlu’nu itibarsızlaştırma amaçlı girişimlerinde kendisini göstermektedir. Söz konusu yöntemde belirli trol hesaplar CHP ve Kılıçdaroğlu hakkında oldukça sık ve düzenli şekilde negatif içerikler üreterek yurttaşlar nezdinde olumsuz bir algı yaratmaya ve yoğun tekrar yoluyla bunu pekiştirmeye çalışıyor. Trol grubunun ürettiği hashtagler, önce bot hesaplar yardımıyla gündeme sokuluyor ardından trol hesapların devreye girerek hem içerik üretmeleriyle hem de bu içerikleri paylaşmalarıyla gündemde tutuluyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (24)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
24 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN