Türk kültüründe oldukça önemli bir yere ait olan çay, günün her saatinde sen severek tüketilen bir içecektir. Türkülerin çaya olan bu merakı birçok kişi tarafından merak edilirken İtalyanlar bu merakın peşine düştü. Bu kapsamda “Türkler neden çayı bu kadar çok seviyor?” sorusuna yanıt arandı. İşte detaylar…
Haber Global’de yer alan bir habere göre, İtalyanlar, Türklerin çaya olan merakının peşine düşerek bir araştırma yaptılar. Bu araştırma kapsamında Türklerin neden çayı bu kadar çok sevdiklerini öğrenmeye çalışan İtalyanlar, Türkçe ayındaki sırrı resmen çözdüler.
TÜRKLERİN ÇAYA DÜŞKÜN OLMASINDAKİ ASIL NEDEN
Türklerin hayatında vazgeçilmez bir yere sahip olan çay, sabah kahvaltılarında, öğlen vakitlerinde, sohbetlerde ve daha birçok zaman diliminde en çok tercih edilen içecek türüdür. Hatta bazı evlerde çaydanlıklar her daim doludur. Çünkü çay kültürü asırlardır Türklerin yaşam tarzına dahil olmuştur.
Çayın Türk topraklarına girişi 19. yüzyıla dayanırken 20. yüzyılda daha önemli bir konuma gelerek yetiştirilmesi için devlet tarafından teşvik verilmeye başlanıyor. Bu süreç boyunca evlere giren çay, zamanla mutfakların, sohbetlerin, sofraların baş tacı haline geldi.
KENDİNE ÖZGÜ DEMLEME TARZI
Çayın en önemli noktası demlenme şeklidir. Kısık ateşte ağır ağır demlenen çay hem rengiyle hem kokusuyla daha cazip bir hale gelir.
Çayın en önemli yanlarından biri sosyalleşme ve sohbet aracı olarak kullanılmasıdır. İnsanlar bir araya geldiklerinde mutlaka sohbetlerine bir çayla eşlik ederler. Bu durum keyifli vakit geçirmek için vazgeçilmez bir aktivitedir.