Urla’da yetişen bu ürünü Türk lokantaları kapış kapış alıyor, yetmiyor yurt dışına gönderiyor. Çiftçi tarladan sebze değil resmen altın topluyor. İşte, bu yıl gecikmeli olarak başlayan hasadın detayları…
Ege Bölgesi'nin önemli tarım ürünlerinden biri olan Urla sakız enginarının hasadı, bu yıl beklenen yağışların gecikmesi nedeniyle yaklaşık bir ay geç başladı. Kasım ayı sonunda ve aralık başında gerçekleşen yağışlarla olgunlaşan enginarlar, üreticiler tarafından toplanmaya başlandı. İşte Urla sakız enginarı ve hasat süreci hakkında bilmeniz gerekenler.
Urla sakız enginarı, İzmir ilinin önemli tarım ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Türkiye'de üretilen 36 bin ton enginarın yaklaşık 10 bin 920 tonu İzmir'de yetiştiriliyor ve Urla, bu alanda önemli bir potansiyele sahip. Coğrafi işaret tescilli Urla sakız enginarı, özellikle sağlık faydaları ve lezzeti ile dikkat çekiyor.
GECİKEN YAĞMUR HASADI ERTELEDİ
Her yıl kasım ayının başında başlayan enginar hasadı, bu yıl ekim ve kasım aylarında yeterli yağmur yağmaması nedeniyle gecikti. Enginarlar, kasım sonu ve aralık başındaki yağışlarla olgunlaşarak hasada hazır hale geldi. Üreticiler, bu ay başında hasada başladılar. Çeşme, Urla, Karaburun ve Balçova gibi İzmir ilçelerinde yoğun olarak yetiştirilen sakız enginarları, hem taze hem de işlenmiş olarak büyük bir talep görüyor.
ENGİNARIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ FAYDALARI VE TÜKETİMİ
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, enginarın sağlık açısından da önemli faydalar sunduğunu belirtti. Enginarın karaciğer dostu olduğunun altını çizen Şahin, bu ürünün özellikle bebek mamalarında yer bulmaya başladığını ve ülke çapında büyük bir talep gördüğünü ifade etti. Ayrıca, Urla ve çevresindeki enginar üretiminin bölgeye önemli bir ekonomik katkı sağladığını vurguladı.
YAĞMUR VERİMİ ARTIRDI
Çeşme'nin Ildır Mahallesinde 35 yıldır enginar yetiştiren Ersin Güvercin, bu yıl geç yağan yağmurların verimi artırdığına dikkat çekti. Güvercin, "Yağmurlar çok iyi geldi, verim oldukça iyi. Bu sene havalar ılıman geçtiği için üretimimiz iyi gidiyor. Hasat mayıs sonuna kadar devam eder" dedi. Güvercin, enginarlarını başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok şehre gönderdiklerini belirtti. Ayrıca, Mart ayı itibarıyla enginarların konservesi yapılacak ve otellere, restoranlara gönderilecek.
Urla sakız enginarı, hem taze olarak hem de işlenmiş biçimde çeşitli pazarlarda ve restoranlarda talep görüyor. Üreticiler, bu yıl bekledikleri verimi almış olmanın mutluluğunu yaşıyor. Hasat süreci, şubat ve mart aylarında yoğunlaşacak ve haftada 2-3 sefer yapılması planlanıyor.