Turizmde döviz kazanamadık ama yurt dışında bol bol harcadık

Turizmde döviz kazanamadık ama yurt dışında bol bol harcadık

Turizm geliri ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,6 azalarak 15 milyar 865 milyon 339 bin dolar seviyesine geriledi. Gelirlerde sınırlı bir çekilme kaydedilirken, yurt dışına çıkan vatandaşların harcamalarında yükseliş görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılının nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrek turizm istatistiklerini yayınladı.

Açıklanan resmi verilere göre Türkiye'nin turizm geliri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,6 oranında düşerek 15 milyar 865 milyon 339 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönem itibarıyla yıllıklandırılmış turizm geliri ise 64,4 milyar dolar ile zirve seviyesinden sınırlı bir geri çekilme sergiledi.

TURİZM GELİRİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ KİŞİSEL HARCAMALARDAN SAĞLANDI

Ülkeye gelen ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 15 milyar 655 milyon 868 bin dolar olurken, transit geçiş yapan transfer yolculardan sağlanan gelir 209 milyon 471 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlar, ziyaretçi gelirinin yüzde 15,6'sını oluşturdu.

Harcama türlerine bakıldığında, toplam ziyaretçi harcamalarının 10 milyar 933 milyon 868 bin dolarını kişisel harcamalar, 4 milyar 722 milyon dolarını ise paket tur ödemeleri meydana getirdi.

YURT DIŞI TURİZM GİDERLERİ YÜZDE 7,4 ARTTI

Gelir tarafındaki gerilemeye karşın yurt dışı turizm giderlerinde yükseliş izlendi.

Turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 artışla 2 milyar 962 milyon 898 bin dolar seviyesine ulaştı.

Bu harcamanın 2 milyar 88 milyon 862 bin dolarını kişisel harcamalar, 874 milyon 36 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

YURT DIŞINA ÇIKAN VATANDAŞ SAYISI 3,4 MİLYONU AŞTI

Yılın ikinci çeyreğinde sınır ötesine seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısında belirgin bir ivme görüldü.

Yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,5 yükselerek 3 milyon 434 bin 172 kişi oldu.

Yurt dışına çıkan seyahatsever vatandaşların kişi başı ortalama harcama tutarı ise 863 dolar olarak hesaplandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN