Türkiye'nin aktif fay haritası güncellendi: Deprem uzmanı değişikleri ve riskli yerleri anlattı

Türkiye'nin aktif fay haritası güncellendi: Deprem uzmanı değişikleri ve riskli yerleri anlattı

En son 2012 yılında güncellenen Türkiye'nin deprem haritası Maden Tetkik Araştırma Genel Müdürlüğü çalışmalarıyla yeniden güncellendi. Fay sayısı 500'e çıkan haritada 45 il ve 110 ilçede aktif fay hatları tespit edildi. Yeni haritadaki değişiklikleri deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal anlattı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye'de yeni fay hatları belirlenirken 1990'lu yılların başında 150 olan fay sayısı bugün 500'e çıktı. En son 2012'de güncelleme getirilen deprem haritası, Türkiye Maden Tetkik Araştırma Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan çalışmalar kapsamında yeniden güncellendi. Yeni haritaya göre, 45 il ve 110 ilçe diri fay hattı üzerinde yer alıyor.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal yeni fay haritasını CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi.

'BU FAY 8 KERE YIKTI GEÇTİ'

Yeni haritanın çok önemli bulgu getirmediğini söyleyen Pampal Kuzey Anadolu Fayını işaret ederek, "Türkiye'nin zaten en tehlikeli olan kuşakları levha sınırı dediğimiz Kuzey Anadolu Fayı, Anadolu levhasıyla Avrasya levhasının sınırını oluşturan doğrultu atımlı transform fay özelliğinde bir fay. Erzincan'dan başlayıp İstanbul'a kadar ve Doğu'ya doğru da Van civarından İran'a doğru uzanan bin 500 kilometre ülke sınırları içinde neredeyse boyu olan bir fay bu. Ve bu fayın üzerinde zaten 39 ve günümüze kadar yaklaşık 8, 7 ve üzerinde deprem üretti bu fay.

1912 yılında Mürefte depremiyle Tekirdağ civarından başladı İstanbul'a doğru, Marmara Denizi'nin içinde de kırıldı bir miktar orta Marmara fayına kadar geldi. Sonra 39, 42, 43, 50'li yıllar, 60'lı yıllar... 8 kere kırıldı bu fay. Yıktı geçti. Erzincan'da 39 depreminde, milat kabul ettik. Haritamızı ve yönetmeliğimizi ona göre hazırladık" ifadelerini kaydetti.

'YENİ TESPİT EDİLMİŞ HATTA EDİLEMEYECEK FAYLAR VAR'

En son 6 Şubat depremlerini üreten Doğu Anadolu ve Ölüdeniz Fayına değinen Pampal, "Bu Ölüdeniz fay özellikle Kızıldeniz'in sağ, boynuz gibi olan kesiminden başlayıp İsrail, Lübnan, Suriye üzerinden Hatay civarında Türkiye'ye giren Ölüdeniz fayı ve Kahramanmaraş son depremi üreten bölge burası. Türkoğlu civarında başladı güneye ve kuzeye doğru devam etti. Yaklaşık 400 kilometre kırıldı. Bu fay da Karlıova'da Kuzey Anadolu Fay'ıyla kesişiyor. Bu da levha sınırı. Hangi levha; Arap levhasıyla Anadolu levhasının sınırı.

Yeni tespit edilmiş, hatta edilememiş hatta edilemeyecek faylar var, çünkü elde ipucu yok. Malatya civarında, Doğanhisar, Yeşilhisar artçı depremleri oldu. Bunlar yeni bir fay değerlendirmesi yapan meslektaşlarımız oldu. Sonradan anlaşıldı ki, Türkiye diri fay haritasında görünmüyor ama meslektaşlarımız bağımsız olarak bir doktora çalışması üretmek adına çalışmalar yapmış, bu fayları haritalamışlar biliniyor. Üstelik 6 Şubat depremlerinde yüzey kırığı da vermiş" diye konuştu.

'KÜÇÜK FAY KÜÇÜK DEPREM DEMEK DEĞİL'

Deprem uzmanı Pampal, "Türkiye'de özellikle Batı Anadolu'da o kadar çok Gediz grabeni, Büyük Menderes, Küçük Menderes, Simav, Sultandağı, Orta Anadolu'da Tuz Gölü Fayı ve tabi Orta Anadolu ile Doğu Anadolu'nun ayrımı ile yapılan Orta Anadolu Fay Zonu, Deriler Fayı ve Ecemiş Fayı, bunlar çok önemli faylar. Bu önemli fayları biliyoruz" dedi.

Yeni haritadaki riskli bölgelere işaret eden Pampal şu ifadeleri kullandı:

"Yeni haritada kısmen daha talihi faylar. Bu ana fayların çevresinde Doğu Anadolu Fayı'nı, Kuzey Anadolu Fayı'nı, Ölüdeniz Fayı, Batı Ege graben sistemini oluşturan fayların ana fayları civarında bunlar tabi kısmen daha küçük ölçekli faylar. Doğal olarak da daha küçük ölçekli depremler üretebilir. Ama illa küçük fay küçük deprem demek değil. Böyle genellenebilir. Bunun dışına çıkan örnekler Türkiye ve dünyada da var. Türkiye'nin en önemli şansızlığı. Mesela Erzincan buna çok tipik bir örnektir. Türkiye'de yaklaşık 50 yılda bir yıkılır Erzincan. Kuzey Anadolu Fayı'nın tam üzerinde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN