Türkiye’nin ekonomik kaynağı! Hastalık kapıya dayanmadan acil önlem! Çiftçinin eli kolu bağlandı ek ödeme gerekiyor

Türkiye’nin ekonomik kaynağı! Hastalık kapıya dayanmadan acil önlem! Çiftçinin eli kolu bağlandı ek ödeme gerekiyor

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından yaralarda sarılmaya devam ediyor. Kayısısı ile ünlenen şehir Malatya'da üreticilerde çaresiz kaldı. Ürünlerin bahçede kaldığını belirten üreticiler acil devlet desteği talebinde bulundu. İşte tüm detaylar…

Malatya Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, deprem felaketinin ardından insanların şehir dışına çıktığını belirterek yağışların da az olmasının ürünleri olumsuz etkilediğini söyledi. Kayısı ağaçlarına yeterli bakım yapılamaması nedeniyle ekonomik kayıp yaşandığını belirten Solmaz, bahçeden verimli bir şekilde ürün kaldıramayan çiftçinin geçen yıl yaşadığı mağduriyetim bu yılda devam ettiğini söyledi. İşte tüm detaylar…

HASTALIK SARMADAN YAKALANDI

Kayısı üreticisinin ekonomik kayıp yaşadığını vurgulayan Solmaz, "Bahçesinden verimli şekilde ürün kaldıramayan çiftçimiz geçen yılın mağduriyetini bu yıl da yaşıyor. Devletimizin eli her zaman çiftçimizin üzerinde.” sözlerini aktardı.

monilya-hastaligi.jpg

Geçen yıl görülen manilya hastalığından dolayı çiftçinin ekonomik kayıplar yaşadığını belirten Solmaz, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, aynı durumun kiraz ağaçlarında da yaşanmaması için kolları sıvadığını aktardı. İlaç firmasından sponsor bulunarak Kiraz ağaçlarının ilaçlandığını belirten Solmaz, “Yeşilyurt çiftçisi adına kendilerine teşekkür ediyorum. Bu yıl da Sayın Cumhurbaşkanı'mız ile Tarım ve Orman Bakanı'mızın Malatya çiftçisini yalnız bırakmayacağından eminiz." şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİYE EK ÖDEME GEREKİYOR

Geçimini kayısıyla sağlayan çiftçilere ek ödeme yapılması gerektiğinin altını çizen Solmaz, ödeme yapılmaması durumunda çiftçinin ekonomik kayıp yaşayacağını belirterek bahçelerden uzaklaşacağını aktardı. Bu durumun hem devlet hem de şehir için ekonomik kayıp olduğunu vurgulayan Solmaz, Malatya ekonomisinin kaynağının kayısı olduğunu söyledi. Solmaz, mazot ve gübre desteğinin yanı sıra çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ürünlerin de destek alması gerektiğinin altını çizdi.

monilya-hastaligi-1.jpg

VERİM KAYBI YAŞANDI

Malatya'nın Kuyulu Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan Fahrettin Avşar, geçtiğimiz yıl verim kaybı yaşadığını aktardı. Manolya hastalığı ve zirai don nedeniyle mahsul olmadığını aktaran Avşar, bu yılda verimin düşük olacağına değindi. Henüz zirai ilaç alamadıklarını aktaran Avşar, alsalar dahi bu durumu borçlanarak olacağını söyledi. Bunun yanı sıra ilaç, gübre ve sulama giderlerinin olduğunu belirten Avşar, devletten destek beklediğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN