Türkiye’nin en büyük gölleri arasındaydı! Uzman isim acı gerçekleri açıkladı: “Susuzluk sinyal vermiyor acı acı siren çalıyor…”

Son yıllarda yağışlarda görülen azalma, sıcak havaların artması gibi birçok faktörden dolayı barajlar, göller yavaş yavaş kurumaya başladı. Türkiye’nin en büyük gölleri arasında yer alan o gölden de acı haber geldi. Uzman isim gerçekleri tek tek açıkladı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Son birkaç yılda barajlardaki su doluluk oranları ciddi derecede azalmaya başladı. Birçok faktöre bağlım olarak su seviyeleri azalırken geçtiğimiz yaz birçok barajdan ve gölden kuruma haberleri gelmişti. Bu durum su varlığının bir kısmının kaybedilmeye başlandığını gözler önüne sererken Türkiye'nin 7'nci büyük gölü Burdur Gölü'nden de acı bir haber geldi. Gölün su seviyesinde, en yüksek seviye olan 1970 yılından bugüne kadar 20,29 metre azalma yaşandı. 54 yılda göl hacmi 7 bin 426 hektometreküpten yüzde 47'lik düşüşle 3 bin 952 hektometreküpe geriledi. Prof. Dr. İskender Gülle, "Burdur Gölü ve diğer göllerde susuzluk artık sinyal vermiyor, acı acı siren çalıyor" dedi.

yeni-proje-20.jpg

HER GEÇEN YIL SU SEVİYESİNDE AZALMA YAŞANDI

Burdur Gölü, son yıllarda kuruma ile karşı karşıya kalırken, göldeki suyun çekilme oranı ciddi derecelere ulaştı. Söz konusu bu gölde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 1959 senesinde su seviyesi ölçümleri yapılmaya başlandı. Göldeki en yüksek su seviyesi 1970 yılının Mayıs ayında 857,62 metre olarak ölçüldü. Lakin bu tarih itibari ile su seviyesinde ciddi bir azalma yaşanmaya başladı. Öyle ki Burdur Gölü'nde su kotu 2024 Şubat ayında yapılan ölçümle 837,33 metre kotuna inerek, 20,29 metre azaldı. 54 yılda göl hacmi 7 bin 426 hektometreküpten yüzde 47'lik düşüşle 3 bin 952 hektometreküpe geriledi. Burdur Gölü'nde son 5 yıldaki su kaybı ise 2,81 metre oldu. 2019 Şubat ayında 840,14 metre olan su seviyesi, 2024 yılı Şubat ayında 837,33 metre olarak ölçüldü. Su seviyesindeki düşüşle birlikte göl, Halk Plajı'nda bir zamanlar tekne turlarının yapıldığı iskeleden yaklaşık 25 metre uzaklaştı.

yeni-proje-21-001.jpg

UZMAN İSİM KRİTİK UYARILAR YAPTI

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, bölgedeki su sıkıntısının ilk olarak akarsulara, sonra göllere ve ardından da yeraltı sularına yansıdığını ifade ederek, "Burdur Gölü ve diğer göllerde susuzluk artık sinyal vermiyor, acı acı siren çalıyor. Gölün havzasında suya olan talep o kadar arttı ki artık göl beslenemiyor. Sonuç olarak, bütün verileri ortaya koyduğumuzda, Burdur Gölü'ndeki bu azalışın bu yüzyıl içerisinde telafisi artık mümkün görünmüyor. Giderek küçülen bir göle alışmalıyız artık" dedi.

yeni-proje-22-001.jpg

“KURAKLIK DOĞADAN, SUSUZLUK İNSANDAN KAYNAKLANIR”

Son yıllarda meydana gelen aşırı sıcaklıklar, yağışlarda azalma ve yoğun şekilde yeraltı suyu kullanımlarının tüm sucul sistemlerinin dengesini bozduğuna ifade eden uzman isim, "Hidrolojik sistemin bozulması sadece doğal hayatı değil, tarım ve ekonomiyi de tehdit eder hale geldi. Artık günümüzde susuzluk sadece yağışlara bağlı bir olay olmaktan çıktı. Aynı zamanda susuzluk insanların su kullanım davranışlarının bir sonucu haline geldi. Yani kuraklık doğadan, susuzluk insandan kaynaklanır" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN