Türkiye'nin en temiz köyü orası oldu! Hijyen dışında müze, tiyatro ne ararsanız var: Görünce hayran kalacaksınız

Türkiye'nin en temiz köyü orası oldu! Hijyen dışında müze, tiyatro ne ararsanız var: Görünce hayran kalacaksınız

İzmir’de yer alan bu köy Türkiye’nin en temiz köyü oldu. Hijyenin yanı sıra müze ve tiyatronun da yer aldığı köyü görenler resmen hayran kalıyor. İşte, Türkiye’nin en temiz köyü olarak tanımlanan o güzel köy…

İzmir’de yer alan bu köy Türkiye’nin en temiz köyü seçildi. Birçok kişinin varlığında haberdar olmadan yaşadığı bu köy hijyenik olmasının yanı sıra müzesi, kütüphanesi ve tiyatrosu olmasıyla da dikkat çekiyor. İşte, ilk fırsatta gidip görmek isteyeceğiniz Türkiye’nin en temiz köyü…

turkiyenin-en-temiz-koyu-1.jpg

TÜRKİYE’NİN EN TEMİZ KÖYÜ

Türkiye’nin en temiz köyü olarak bilinen Bademler Köyü, İzmir’in de en gelişmiş ve güzel köylerinden biridir. Geçimini tahtacılık mesleğiyle sürdüren Yörüklerin yerleşik yaşama geçiş yaparken kurduğu köylerden olan Bademler, ismini köyün etrafında bulunun badem ağaçlarından almıştır.

turkiyenin-en-temiz-koyu.jpg

Köyün ünü ise Türkiye’de köy tiyatrosu olan ilk ve tek köy olmasından geliyor. Ayrıca köyde tiyatronun dışında 20 yıllık bir oyuncak müzesi ile 80 yıllık bir halk kütüphanesi de bulunuyor.

Köyü özel kılan özelliklerinden biri ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Türkiye’nin En Temiz Köyü seçilmesidir. 1963 yılında Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülü alan, Necati Cumalı’nın kaleme aldığı ve Metin Erksan’ın uyarlamasını yaptığı Susuz Yaz filmi de bu köyde çekilmiştir.

turkiyenin-en-temiz-koyu-3.jpg

ÇOCUKLAR İÇİN OYUNCAK MÜZESİ VAR

Bademler’de çocuklar için oyuncak müzesinin bulunması da dikkat çeken bir diğer ayrıntı. Bademlerli Arkeolog Musa Baran’a ait ev, 1990’da annesinin vefatından sonra geleneksel oyun ve oyuncakların tanıtıldığı küçük bir müzeye dönüştürülmüş. Müzenin ilk katı biraz daha etnografik. Orada Baran’ın ailesine ait giysiler, köy yaşamından eşyalar, ev ve mutfak gereçleri sergileniyor. Üst katta ise hem Musa Baran’ın çocukluk oyuncakları hem de geleneksel oyuncakların nasıl oynandığını anlatan panolar yer alıyor. En üst katta ise Baran’a ait kitaplık ve oyunlarla ilgili kaleme alınmış farklı kitaplar bulunuyor.

OKUMA-YAZMA ORANI YÜZDE 99

Okuma-yazma oranının yüzde 99 olduğu köyde, İzmir Atatürk İlk Halk Kütüphanesi’nin bir şubesi de bulunuyor. 80 yıldır köyde hizmet veren kütüphanede şuan neredeyse 3 bin adet kitap bulunuyor ve hepsi de köy halkının kullanımına açık.

turkiyenin-en-temiz-koyu-2.jpg

İzmir’in güzelliği kadar donanımlarıyla da dikkat çeken bu köyü Urla ilçesinde yer alıyor. Eğer siz de bu güzel köyü görmek isterseniz, ilk fırsatta rotanızı Urla’ya çevirebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN