Türkiye'yi sarsan deprem için dikkat çeken tespit! Ünlü profesör yapılması şart diyerek duyurdu!

Türkiye'yi sarsan deprem için dikkat çeken tespit! Ünlü profesör yapılması şart diyerek duyurdu!

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaralarını sarmak için çalışmalara başladı. Bölgede incelemelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, inceleme ve gözlem raporunu tamamladı. Yayınlanan rapor herkesi şoke etti. Yetkililere seslenen Kemanlı, "Depremin etkilediği tüm coğrafyada ortalama yüzde 95 oranında 2000 öncesi yapıların yıkıldığını söylemiyorum, göçtüğünü söylüyorum." diyerek uyardı. Bu yapılmadan olmaz!

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkımlara neden oldu. Uzmanlar bölgede çalışmalarına devam ederken Konya Teknik Üniversitesi, Hatay'daki inceleme ve gözlem raporunu yayınlandı. Bölgede önemli incelemelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, tüm Türkiye'yi uyardı. Kemanlı, bunu yaptırmak şart diyerek “Depremin etkilediği tüm coğrafyada ortalama yüzde 95 oranında 2000 öncesi yapıların yıkıldığını söylemiyorum, göçtüğünü söylüyorum." uyarısında bulundu.

hjhjhjj-1.jpg

DEPREM FELAKETİNİN BİLANÇOSU ORTAYA ÇIKTI

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede incelemelerine tam gaz devam ediyor. Hatay'da incelemelerde bulunan Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından teknik inceleme ve gözlem raporu tamamlandı. Hazırlanan raporda bölgedeki binalara ait hasarlar; malzeme kalitesizliği ve yetersizliği, yapı tasarımı hataları, işçilik hataları, yapı elemanlarındaki hasarlar, yapılardaki göçme mekanizmaları, zemine bağlı problemler, yol ve kaplama hasarları şeklinde sonuçlar ortaya çıktı.

hgghghhg-7.jpg

İnşaatlarda kullanılan malzemelerin kalitesiz oluşumundan kaynaklı binaların daha fazla zarar gördüğü belirtilerek, "Hasarların oluşma nedenleri genel olarak zemin mukavemetinin düşük olması, malzeme kalitesizliği, taşıyıcı eleman boyutlarının yetersiz olması, işçilik ve tasarım hataları şeklinde tespit edilmiştir. Felaketin büyüklüğünü ortaya koymak gerek. Normal bir büyüklükle anlatılacak bir deprem değil” ifadeleri kullandı.

ÜNLÜ PROFESÖR YAPILMASI ŞART DİYEREK DUYURDU

Bölgede önemli incelemelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, 'Yapılması şart' diyerek şunları söyledi:

"Nelerin yapıldığı, nelerin yapılmadığını laboratuvar olarak ne görmemiz gerekiyorsa o bölgede fazlasıyla yaşadık ve rapor haline getirdik. Depremin etkilediği tüm coğrafyada ortalama yüzde 95 oranında 2000 öncesi yapıların yıkıldığını söylemiyorum, göçtüğünü söylüyorum. Bütün can kayıplarımızın böylelikle olduğunu söylüyorum. Deprem tasarım sınıfı açısından periyodumuz 475 yıl. Bu Adapazarı depreminde 0.45 G tekabül ediyor.

ghhghgh-11.jpg

Yani yapı ağırlığının yüzde 45’i. Kahramanmaraş depremlerinde 1.4’e çıkan rakamlar söz konusu. Burada deprem tasarım sınıflarını aşmış bir deprem. 475 yıl önce olan deprem bu büyüklükte olmuş, ama 475 yıl sonra olması gereken deprem 8 saat arayla bir daha olmuş. Bu bir asırların felaketidir."

"HATALARDAN DERS ALMALIYIZ"

Yapılan hatalardan ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Kemanlı, "Bir yönetmeliğimiz var ama özellikle mühendislik hizmeti almamış yapı sayımız çok. Maalesef gereken özeni göstermiyoruz. İnsanlar oturdukları binalarla ilgi durum tespitlerini bir an önce yaptırmalılar. Bile bile biz mezarımızda oturuyoruz. Yeni depremlerle karşılaşacağız. Aslında biliyoruz, nereye elimizi atsak, elimizde kalacak. Beton kalitemiz kötü, donatı yetersiz. Zemin şartlarımız kötü. Nereden karot numunesi alsak 8-9’larda çıkıyor beton ortalaması. Bu da dayanıklılık yok demek." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN