Üniversitelerde 4 yıllık dönem kapanıyor, 3 yıllık dönem başlıyor!

Üniversitelerde 4 yıllık dönem kapanıyor, 3 yıllık dönem başlıyor!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite eğitiminde ezber bozan bir değişikliğe gidiyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, lisans eğitimini 4 yıldan 3 yıla düşürecek yeni modeli resmen duyurdu. 2026-2027 döneminde başlayacak sistemde ders kredileri değişmezken, akademik takvim sil baştan yazılıyor ve 3 dönemli sisteme geçiliyor. İşte detaylar...

Üniversite lisans eğitimi süresi ile ilgili tartışmalar devam ederken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından atılan radikal adımlar, eğitim sisteminde köklü bir değişikliğin habercisi oluyor.

Milyonlarca öğrenci ve veliyi yakından ilgilendiren bu düzenleme kapsamında, üniversite eğitim sistemi sil baştan kurgulanıyor.

Özellikle YÖK Başkanı Erol Özvar açıklamaları sonrasında gündeme oturan 3 yıllık eğitim modeli, akademik takvimi tamamen değiştiriyor.

İnternette üniversite 3 yıla mı düşüyor ve üniversitelerde yaz tatili kalkıyor mu sorguları hız kazanırken, resmi makamlar konunun detaylarını paylaştı.

LİSANS EĞİTİMİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretim sisteminde planlanan devrim niteliğindeki değişikliği kamuoyuna duyurdu.

Prof. Dr. Erol Özvar, lisans programlarının süresinin 2026-2027 akademik yılından itibaren 4 yıldan 3 yıla indirileceğini belirtti.

Bu yeni yapılanma ile öğrencilerin mezuniyet süreleri kısalacak ve iş hayatına daha erken atılmaları hedefleniyor.

Yapılan planlama, eğitimin içeriğinde bir kayıp yaşanmadan sürecin optimize edilmesine dayanıyor.

DERS YÜKÜ VE KREDİLER KORUNUYOR

Yeni sistemin en çok merak edilen noktalarından biri olan eğitim kalitesi hakkında konuşan Prof. Dr. Erol Özvar, müfredatın hafifletilmeyeceğinin altını çizdi.

Öğrencilerin alması gereken toplam ders sayısı ve kredi miktarında herhangi bir değişiklik yapılmıyor.

Eğitim süresinin kısalması, derslerin azaltılması anlamına gelmiyor; aksine mevcut müfredatın daha yoğun bir takvime sığdırılması planlanıyor.

Böylece diploma niteliği ve akademik yetkinlik aynı seviyede kalıyor.

ÜÇ DÖNEMLİ EĞİTİM MODELİ GELİYOR

Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerle iş birliği içinde yürütülen çalışmaların detaylarını paylaştı.

Geleneksel iki dönemli (güz ve bahar) sistem yerine, bir akademik takvim içine üç farklı sömestr sığdırılacak.

Bu yöntemle yaz aylarının atıl kalması engelleniyor ve eğitim sürecine dahil ediliyor.

Prof. Dr. Erol Özvar, çalışmaların bu yönde yoğunlaştığını ve üniversitelerin de bu sürece hazırlık yaptığını ifade etti.

AKADEMİK TAKVİM SIKIŞIYOR YAZ TATİLİ KISALIYOR

Mevcut sistemde 14 hafta süren yarıyıl eğitimleri, yeni modelde biraz daha kısaltılarak uygulanacak.

Ancak bu kısaltma, içerik kaybına yol açmayacak şekilde telafi ediliyor.

Proje ödevleri, kredi yükümlülükleri ve akademik sorumluluklar aynen devam ediyor.

Eylül ayında başlayıp temmuz ayında sona erecek yoğunlaştırılmış program sayesinde, öğrencilerin yaz tatili sürelerinden feragat edilerek üçüncü bir dönem yaratılıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN