Üretici ter döküyor, kaymağını onlar yiyor! Depoda 2,5 TL, markette 20 TL... Çay ve buğdaydan sonra onlar da isyan etti

Üretici ter döküyor, kaymağını onlar yiyor! Depoda 2,5 TL, markette 20 TL... Çay ve buğdaydan sonra onlar da isyan etti

Buğday, pancar, çay ve patates üreticisinin düşük taban fiyatlardan dolayı yaşadığı sorunlar CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sayesinde Meclis’te gündeme geldi. Öyle ki üretici ter döküyor, kaymağını onlar yiyor. İşte üreticilerin yaşadığı büyük sorunun detayları…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı konuşmasında buğday, şekerpancarı, çay ve patates üreticisinin yaşadığı sorunları ele aldı. Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından uygulanan düşük taban fiyat politikasından dolayı çiftçilerin endişeli olduğunu aktardı.

YAŞ ÇAYDAKİ ALIM FİYATI BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

uretici-2.jpg

Yaş çay fiyatının beklentilerin epey altında olduğunu söyleyen Gürer, çiftçilerin bu durumdan endişeli olduğunu söyleyerek, “Çayda çok düşük bir taban fiyatı açıklandı. 25 bin lira beklerken, açıklanan ton fiyatı 17 bin lira oldu. Bunun da 2.000 lirası prim olarak verilip 19 bin liraya çıkacağı söyleniyor ama bu destek bir yıl sonra alınıyor. İlaç gübre, tohum, mazot ve tarla giderlerindeki artışlar, çiftçinin fayda sağlamadan önce cebinden geri alınıyor” dedi.

BUĞDAY VE PANCAR ÇİFTÇİSİ DE ENDİŞELİ

uretici-3.jpg

Buğday ve pancar eken çiftçilerin de taban fiyattan dolayı endişeli olduğunu söyleyen Gürer şunları söyledi:

“Buğdayda taban fiyat en az 15 lira olarak açıklanmalı ve çiftçilerin elindeki ürün alınmalıdır. Ancak şu ana kadar taban fiyat açıklanmamıştır. Geçen yıl verilen desteklemeler bazı bölgelerde çiftçilerin hesabına yatırılmamıştır. Bu desteklerin bir an önce çiftçilerin hesabına yatırılması gerekiyor. Pancar çiftçisi de buğday çiftçisi gibi kaygı içindedir. Normalde Ocak ayında açıklanması gereken avans fiyatı kamuoyuna yansımamıştır.”

DEPODA 2,5 LİRA MARKETTE 20 LİRA

uretici-1.jpg

Patates üreticisinin de sorunlarını unutmayan Gürer, “Depoda patatesin kilosu 2,5 liraya kadar düşmüş durumda. Marketlerde ise patatesin fiyatı 20 lira civarında belirleniyor. Bu durum, sistemin ne kadar plansız olduğunu ve aracılık sistemiyle vatandaşa pahalı ürün sunduğunu gösteriyor. Depodaki patates bayrama kadar çillenir ve çöp olur. Bu nedenle, patates çiftçisine de gerekli destek sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN