Uzman isimden milyonlarca öğrenciye son uyarı: O bölümlerden uzak durun

Uzman isimden milyonlarca öğrenciye son uyarı: O bölümlerden uzak durun

YKS puanlarını öğrenen bir milyona yakın öğrenci https://ais.osym.gov.tr adresinden YKS tercihlerini yapıyor. YKS üniversite tercihleri 5-20 Ağustos tarihlerinde alınacak. Eğitim uzmanı Ali Barskanmay tercih yapacak olan üniversite adaylarına rehber olacak tercih önerilerinde bulundu.

HAVA ASAL

Üniversite adayları uzun ve özverili yolculuğun sonuna geldi. Adayların, istedikleri bir yükseköğretim programına yerleştirilmesinde, başarılı bir sınav geçirmek kadar bilinçli ve tutarlı bir tercih listesi oluşturmak da önem taşıyor. Peki YKS'de nasıl tercih yapılır? Tercih listesi oluştururken adaylar nelere dikkat etmeli, hangi hatalardan kaçınmalı? Üniversite tercihi yapacak gençlere önerilerde bulunan Karar Gazetesi yazarı ve eğitim uzmanı Ali Barskanmay 'Halihazırda tıp mezunları dışında üniversiteyi bitirdikten sonra iş garantili hiçbir bölüm yok. Bu kesinliği bilmekte yarar var." dedi. Fakat öğrencilerin umutsuzluğa kapılmadan bilinçli bir tercih yapması gerektiğini belirten Barskanmay'in önerilerinin detayları...

Bir milyona yakın öğrencinin üniversiteli olmasına birkaç gün kala bazı öğrenciler tercihlerini yaptı, bazı öğrencilerin ise halen kafası karışık. Türkiye’de üniversite demek bir meslek sahibi olup elinin ekmek tutacağı diplomayı almak demek. Eskiden dört yıllık üniversite mezunu olup diploma ile iş bulmak kokaydı. Lakin üniversiteli sayısı arttıkça rekabet ortamında iş bulmak çok zor. Halihazırda tıp mezunları dışında üniversiteyi bitirdikten sonra iş garantili hiçbir bölüm yok. Dünyada ve Türkiye’de tıp okuyan öğrencilerin hem devlet kurumlarında hem özel sektörde iş bulmaları garanti. Özellikle son yaşadığımız salgın hastalıklara baktığımızda tıp bölümünün iş bulma garantisi devam edecek gibi. Tıp dışında iş garantili hiçbir meslek yok. Bu kesinliği bilmekte yarar var.

niversiteliler.jpg

PEKİ TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİR?

Bu sorunun cevabını dünyanın ekonomik gidişatına bakarak daha sağlıklı cevap verebiliriz. Günümüzde meslek kabul ettiğimiz birçok mesleğin gelmekte olmayacağı kesin. Tercih yaparken önceliğimiz, insan merkezli, aklın ön planda olduğu, zihnin aktif olduğu, düşüncenin rehberliği öncülüğündeki meslekler. Robotların, makinelerin insan gücüne dayalı işleri yaptığı zamanlardayız. Önceliklerden bir diğeri öğrencinin okuyacağı, okuduğunda kendini huzurlu hissedeceği, okuduğu bölümün mesleğini severek yapacağı bir tercih. İstenmeden yenen aş ömür boyu karın ve baş ağrıtır.

niversite.jpg

BÖÜM KADAR ÜNİVERSİTEDE ÖNEMLİ

Bölüm tercihi kadar okuyacağım üniversitede önemli. Türkiye’nin her yöresinden hatta dünyanın farklı ülkelerinden öğrencilerin bulunduğu mega bir şehirde bulunan bir üniversitede okumak. Öğrenciler üniversiteden sadece bilgi ve diploma almıyor. Üniversitenin ekosisteminde yeni arkadaşlıklar edinerek onların arkadaşlığında yeni hayatlar, kültürler, yaşam biçimleri öğrenerek hayatına zenginlik katar. Hayta bakış açısına yeni pencereler katar. Yurt dışı imkanı veren üniversiteler tercih etmek. Dünyanın global bir köye dönüşeceğini düşündüğümüzde üniversiteyi bitirdikten sonra dünyanın her yerinde çalışma imkanı sunan bir üniversite tercih etmek lazım.

niversiteli.jpg

DİL ÖĞRENCİLERİN OLMAZSA OLMAZI OLMALI

Bugün bırakın yurt dışında çalışmayı ülkemizde dahi çalışırken yabancı dil iş verimliliği açısından iş yerlerin olmazsa olmazı haline geldi. Ülkemizde yabancı şirketlerin çokluğu baktığımızda en az yerli şirketler kadarlar. İngilizce olmazsa olmaz dışında ikinci bir yabancı dil her öğrencinin üniversite bitikten sonra iş başvurusunda zengin bir CV olacaktır. Kendi işini kurabilecekleri bölümleri de masaya yatırmak lazım. Her gencin hayalidir kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmakvardır. Özgürlüğüne düşkün öğrenciler kendi işini kuracakları bölümleri tercihe öncelik verebilir.

ni.jpg

DİJİTAL MESLEKLER ÖNE ÇIKIYOR

Dijital meslekler ön plana çıkıyor. Dijital dünya hayatımızda aktifleşiyor. Dijital meslekler genç girişimci ruhu olanlar ağırlık vermeli.
Meslek kadar insanı merkeze alıp insanın bireysel gelişimine öncelik veren meslekleri tercihe alalım. Bugün milyonlarca insan üniversitede mezun olduğu bölümün mesleğini yapmıyor. Ancak üniversite ekosisteminde aldığı eğitimle farklı mesleklerde çok başarılılar. Üniversiteye adım atar atmaz bireysel gelişimizi önceliğe alan eğitimleri ihmal etmemek lazım. Hangi üniversiteyi, bölümü kazanıp okursa okusun öğrenciler üniversite ve bölümün üzerine kendisi fazladan kendine uygun eğitimlerle geliştirdiği zaman rekabetçi ortamda önde yerini alacak.

niversite-ogrenci.jpg

DEVLET MEMURU OLMAYI ÖNCELEYEN BÖLÜMLERDEN UZAK DURUN

Devletin memur alımlarını azalttığı günümüzde memur olmayı öncelikleyen bölümlerden uzak durmak lazım.
Öncelik kendi ayakları üzerinde kendi işini kuracağı, kişisel gelişimine katlı sağlayacağı bölümleri önceliğe almak ilerde hem iş bulmada hem homofis ortamında kendi işini yapmasına yardım edecektir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN