Üzüm bağlarını söküp yerine onu dikiyorlar! Maliyeti az talibi çok: Üzümün başkenti Gemlik ve Aydın'a rakip oldu

Üzüm bağlarını söküp yerine onu dikiyorlar! Maliyeti az talibi çok: Üzümün başkenti Gemlik ve Aydın'a rakip oldu

Üzüm bağlarını söküyorlar, yerine bunu dikiyorlar! Maliyeti az, talebi ise çok! Üzümün başkenti, Gemlik ve Aydın'a rakip oldu! Üreticiler ona yöneliyor...

Alaşehir'in tarım alanlarında büyük bir değişim yaşanıyor. Son yıllarda, dünya genelinde popüler olan Sultaniye üzümü yerine zeytin üretimi hızla artıyor. Alaşehir Ziraat Odası Danışmanı Dündar Yalçın, bu değişimi değerlendirerek, çiftçilerin zeytin dikimine yönelmesinin sebeplerini açıkladı.

Üzüm üretiminde yaşanan maliyet artışları, çiftçileri alternatif ürün arayışına yönlendirdi. Zeytinin düşük işçilik, zirai ilaç ve gübre maliyetleri, Alaşehirli çiftçilerin dikkatini çekti. Bu durum, zeytin üretim alanlarının hızla genişlemesine sebep oldu. Yalçın, zeytinin tarım gelirlerine hem sofralık hem de yağlık olarak katkı sağladığını vurguladı.

80 BİN DEKARLIK ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR

9b700677-bdd3-4e58-a3c9-47ab73f41b9c

Üzümün başkenti olarak bilinen Alaşehir'de zeytin üretimi hızla artıyor. Dünyaca ünlü Sultaniye üzümüne alternatif olarak zeytine yönelen çiftçiler, bu değişimle birlikte tarım gelirlerini artırma yolunda önemli adımlar atıyorlar. Zeytin üretim alanı şu an itibariyle 80 bin dekara ulaşmış durumda.

Özellikle Gemlik Trilye zeytin fidanlarının Alaşehir'in iklimine uyum sağladığını belirten Yalçın, çiftçilerin bu çeşide olan ilgisinin arttığını ifade etti. Ayrıca, zeytin üretiminin sağladığı ekonomik avantajlar, çiftçilerin tercihini daha da belirginleştirdi.

80 BİN ZEYTİN FİDANI ÜRETİCİLERE ULAŞTIRILDI

8d8284b1-a235-498f-98c8-3ee7ef78166a

Üzüm üreticilerinin karşılaştığı sorunlardan biri olan Mildiyö hastalığının etkisiyle birlikte, zeytinin çekici hale gelmesi kaçınılmaz hale geldi. Yalçın, "Birçok üreticimizin bağında yüzde 100’lere varan zarar meydana geldi. Dünya çapında yaşanan iklim değişikliği, bölgemizde yaşanan yer altı sularındaki bor miktarının artması, bağların bakımındaki zorluk ve maliyetlerinin artması, üzüm üreticilerini daha az maliyetli olan zeytin üretimine yönlendirdi. Özellikle bu yıl zeytin yağı fiyatlarının artması, zeytinin dane olarak yüksek fiyatlara satılması, zeytinin borlu suları sevmesi nedeniyle çiftçiler üzüm bağlarını sökerek, zeytin dikmeye başladı. Kurum olarak güvenli ve daha ekonomik zeytin fidanı temin ederek, çiftçilerimize destek oluyoruz. Bu yıl güvenli ve sağlıklı yaklaşık 80 bin zeytin fidanını üreticilerimize ulaştırdık" ifadelerine yer verdi.

Avrupa ve Amerika'dan gelen taleplerin de etkisiyle, zeytin üretimi önemli bir ivme kazandı. Yalçın, zeytinin sunduğu ekonomik avantajlar ve artan talep doğrultusunda çiftçilerin zeytine yöneliminin devam edeceğini öngördü.

Alaşehirli çiftçi Rasim Bahçalı, zeytinin düşük maliyeti nedeniyle üzüm bağlarını söküp zeytin fidanları dikmeye başladıklarını dile getirdi. Bu değişimin, tarım gelirlerini artırmak ve maliyetleri düşürmek adına önemli bir adım olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN