Vecihi Hürkuş kimdir? Hürkuş: Göklerdeki Kahraman Vecihi Hürkuş'un hayatı ve yaptıkları

Vecihi Hürkuş kimdir? Hürkuş: Göklerdeki Kahraman Vecihi Hürkuş'un hayatı ve yaptıkları

Vecihi Hürkuş kimdir? sorusu Hürkuş: Göklerdeki Kahraman filmi ile gündeme geldi. İşte ilk Tük uçağını yapan kahraman Vecihi Hürkuş'un hayatı ve yaptıkları

Vecihi Hürkuş’un hayatı, Vecihi Hürkuş kimdir? nerelidir, neler yapmıştır gibi sorular Hürkuş: Göklerdeki Kahraman fliminden sonra merak edilip araştırılıyor. Kurtuluş Savaş’ı döneminde yaşayan, ilk Türk uçağını yapan, Türkiye'nin ilk özel havayolu şirketini kuran, Meclis'te üç kez takdirname alan  İstiklal Madalyası sahibi  Vecihi Hürkuş hakkındaki merak edilen her şey haber detayda... 

Hürkuş: Göklerdeki Kahraman flimi ile yaşamı tekrar gündeme gelen İstiklal Madalyası sahibi ilk Tük uçağını yapan pilot Vecihi Hürkuş’un hayatı hakkında bilinmeyenleri Vecihi Hürkuş kimdir diye merak edenler için derledik. 

18-07/17/hurkus.jpg

KORKUSUZ KAHRAMAN VECİHİ HÜRKUŞ KİMDİR? 

Vecihi Hürkuş İstiklal madalyalı korkusuz bir kahraman olarak adını tarihe yazdırmıştır.

Vecihi Hürkuş, 6 Ocak 1896'da, İstanbul'da dünyaya geldi. Üç çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olan Hürkuş'un babası Gümrük Müfettişi Faham Bey annesi Zeliha Niyir Hanım'dır.

Vecihi Hürkuş genç yaşta babasının hayatını kaybetmesi üzerine annesi tarafından yetiştirildi.

Tophane Sanat Okulu'nda güzel sanatlar eğitimi alan Vecihi Hürkuş, gönüllü olarak Balkan Savaşı'na katıldı, daha sonra I. Dünya Savaşı'nda, Bağdat cephesinde uçak mühendisi olarak görev yaptı.

İLK DÜŞMAN UÇAĞINI DÜŞÜREN KAHRAMAN VECİHİ HÜRKUŞ 

1917 senesinde, Kafkas Cephesi'nde bulunduğu sırada bir Rus uçağını düşürerek 'Düşman Uçağını Düşüren İlk Türk Pilotu' ünvanını aldı. Savaşta yaralanarak Rus'lara esir düşmesine rağmen, Nargin Adası'ndan yüzerek kurtulmayı başardı. Kurtuluş Savaşı'na gönüllü olarak katılan Hürkuş, başarılı keşif uçuşları yaptı ve bir Yunan uçağını düşürmeyi başardı. Daha sonra İzmir Havaalanı'na inerek burayı işgalden kurtardı. Bu başarıları üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendisine İstiklal Madalyası ve üç ayrı Tasdikname verildi.

18-07/17/vecihi-hurkus-1531815907.jpg

VECİHİ HÜRKUŞ İLK TÜRK UÇAĞINI YAPIYOR

Edirne'ye kazayla düşen bir düşman uçağına isminin verilmesi üzerine uçak yapma fikri aklına takılan Vecihi Hürkuş, ilk Türk yapımı uçak olan Vecihi K VI'ı imal etti. Uçağın ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'de gerçekleştirdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün yönlendirmesiyle kurulan Türk Tayyare Cemiyeti‘ne (TTC) katılan Hürkuş, 1931 senesinde, kurum adına ilk Türkiye turunu düzenledi. Bunu aynı senenin sonlarında yapılan ve Ankara, Konya, İzmit, İstanbul gibi birçok şehri kapsayan ikinci uçak turu izledi.

21 Nisan 1932'de, Sivil Tayyare Mektebi'ni kurdu. 1933 senesinde Nuri Demirağ tarafından finanse edilen Vecihi K-XVI isimliuçağı tasarladı. 1937 senesinde Türk Hava Kurumu, Hürkuş'u mühendislik eğitimi alması için, Almanya'daki mühendislik okula gönderdi. 1939 senesinde mezun olarak ülkesine dönen Hürkuş'a iki senede mühendis olunmasının imkansızlığı gerekçesiyle uçak mühedisi ruhsatı verilmedi.

Türkiye'nin ilk sivil hava yolu şirketi olan Hürkuş Hava Yolları'nı 29 Kasım 1954 tarihinde kuran Hürkuş, T.H.Y.'nin elden çıkarttığı uçakları alıp onararak filosunu kurdu. Ancak uçaklarına düzenlenen sabotajlar, uçuşlarının gerekçesiz yere iptal edilmesi gibi nedenlerden dolayı bu projesini verimli bir şekilde sürdüremedi.

Hayatının son yıllarını büyük maddi sıkıntılar içerisinde geçiren Hürkuş, 16 Temmuz 1969'da, geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastahanesi'nde hayatını kaybetti.

HÜRKUŞ: GÖKLERDEKİ KAHRAMAN

Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi olan Vecihi Hürkuş'un hayatını anlatan filmin yönetmen koltuğunda Kudret Sabancı var. Senaryosunu Savaş Korkmaz'ın yazdığı filmde Pilot Vecihi Hürkuş'u Hilmi Cem İntepe canlandırdı. 15 milyon lira maliyetle hazırlanan filmde Hollywood yapımlarında kullanılan lazer tarama teknolojisi kullanıldı. Efektleri 82 görsel tasarımcı hazırladı.

18-07/17/hurkus-goklerdeki-kahraman.jpg

VECİHİ HÜRKUŞ'UN HAYATINI ANLATAN FİLME AĞIR ELEŞTİRİ  

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer filmden sonra ağır bir eleştiri kaleme aldı.  Gürer, reyting uğruna tarih ve gerçeklerin saptırıldığını, filmde saymakla, anlatmakla bitmeyecek kadar çok hata, çarpıtma, değiştirme ve uydurma bulunduğunu söyledi. İşte Gürer’in o yazısının bir kısmı;

"Onu tanımadan, anlamadan, 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı havacılık anılarını yazdığı (1942/2008) kitabını okumadan film(!) yaparsanız, gerçekler belgeleri ile ortadayken, bilinirken; olayları ters çevirir, gerçek dışı saçmalıklar katarsanız, tarihleri kafanıza göre değiştirirseniz bir kahramana ihanet edersiniz. Yapılan budur.

Bir yetişkin, bir genç, bir çocuk;

Bu filmi seyrederse başka,

Bir dizideki (VS) bölümleri izlerse başka,

Vecihi Hürkuş'un yazdıklarını okur ve belgelere bakarsa, başka bir Vecihi Hürkuş tanıyacak ve soracaktır:

Hangisi Vecihi Hürkuş? Hangisi benim kahramanım?

Neden bir dizide (VS) Vecihi Hürkuş batı cephesinde Yunanlılarla hava savaşı yaparken, İzmir sokaklarında Rumlarla ağız dalaşı yaptırır, tavernaya saklar ve tavernadaki müziği sokağa aktarmak için Yunan İkmal Deposundan telsiz çaldırır onu hırsız yaparsınız? O savaş işleri yaparken onu tavernada ses tesisatı işleri yapan tesisatçı yaparsınız? Neden? Bu ne demektir? Bu mudur kahramana değer vermek? Yoksa vizyona girecek filmden önce nemalanmak reyting sağlamak için midir diziye "Vecihi" eklemek? Yöneticilerin gönderdiği karakterin bozuk olduğunu yazılı, gerekçeli açıklamalarla hemen uyardığınız halde ben yaparım, izleyiciler de yutar mantığı onaylanabilir mi? Belgesel değil bu dizi savunması kabul edilemez. Eksikler, bilinemeyenler tamamlanabilir ama reyting uğruna tarih ve gerçekler saptırılamaz. O zaman "Vecihi, Vecihi Hürkuş" demeyin ille uyduracaksanız, Abdullah deyin, Süleyman deyin ne derseniz deyin.

Bahadır Gürer

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN