Birbirinden güzel lezzetleri ile adından söz ettiren Konya hem Türkiye'de hem de dünyada büyük ses getiriyor. Etli ekmek olmak üzere fırın kebabı da dahil onlarca lezzetin yer aldığı Konya'da ünlü gurme Vedat Milor'da o yemeği şiddetle tavsiye etti. Hem lezzetli hem de şifalı…
Yemek kültürü denildiğinde herkesin aklına Antep, Adana gelirken Konya gözden kaçırılıyor. Türkiye genelinde lezzetleri ile ilk sıralara yerleşmeyi başaran Konya zengin tarihi geçmişinin yanı sıra et yemekleri ve hamur işleri ile de ünlüdür. Konya'ya özgü lezzetler denildiğinde etli ekmek, bamya çorbası, tirit ve fırın kebabı akla gelen lezzetler arasında yer alıyor. Vedat Milor'un da tavsiye ettiği o yemek hem vücudunuza şifa olacak hem de lezzeti ile her gün yedirecek.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Konya'da ünlü lezzetler arasında yer alan bamya çorbası ünlü gurme Vedat Milor'un da vazgeçilmezi oldu. Kış aylarında bağışıklığı güçlendirdiği bilinen bamya çorbasının faydaları da saymakla bitmiyor. Kış boyunca Konya'da en çok tüketilen lezzetlerin başında gelen bamya çorbası bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda hazmı da kolaylaştırmaktadır. Kolesterolü düşürürken kanser riskini en aza indiren bamya çorbası C vitamini ve beta karoten açısından da oldukça zengindir.
BAMYA ÇORBASI TARİFİ
Kuru bamyalarla nefis bir çorba hazırlamak için öncelikle bamyalarımızı kaynar suyun içine alıp yaklaşık 10 dakika kadar haşlıyoruz. Haşlama sırasında bir çay kaşığı limon tuzu eklemeyi ihmal etmiyoruz; böylece bamyaların sünmesini önlemiş oluyoruz. Yumuşayan bamyaların suyunu süzdükten sonra üzerine soğuk su ekleyerek şoklama işlemini yapıyoruz. Ardından bamyaların iplerini dikkatlice çıkarıyoruz.
Çorbamızın ana malzemesi olan eti, suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Etimiz kavrulduktan sonra tereyağını ekleyerek ince ince doğradığımız soğanları pembeleşinceye kadar soteliyoruz. Soğanlar istediğimiz kıvama geldiğinde salçalarımızı ekliyoruz ve salçanın kokusu çıkana dek kavurmaya devam ediyoruz.
Daha sonra çorbamıza yeterince su ilave ediyor, bamyaları tencereye ekliyoruz. Suyumuz kaynamaya başladığında damak tadımıza göre tuzunu ayarlıyoruz. Ocağın altını kısıp çorbamızı yaklaşık 30 dakika boyunca kısık ateşte pişiriyoruz. Çorbamız kıvam aldığında son dokunuş olarak bir miktar daha limon tuzu ekliyor ve 10 dakika daha kaynatıyoruz.
Ocaktan aldığımız bamya çorbasını ilk sıcaklığı geçtikten sonra servise hazır hale getiriyoruz. Sıcacık bir şekilde servis edilen bu çorba, özellikle kış aylarında sofralarınıza lezzet katacak! Afiyet olsun.