Veteriner hekimleri sokak hayvanları konusunu KARAR'a değerlendirdi: Sorun üç aşamalı bir planla çözülür

Veteriner hekimleri sokak hayvanları konusunu KARAR'a değerlendirdi: Sorun üç aşamalı bir planla çözülür

Türkiye’de 4 milyondan fazla sokak hayvanı bulunurken, uzmanlar hepsinin kısa sürede kısırlaştırılmasının ve barınaklara alınmasının mümkün olmadığını söyledi. Veteriner Hekimler Odası Sekreteri Prof. Dr. Murat Aslan, “Kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri planlı bir şekilde, bütüncül olarak uygulandığında uzun vadede çözüme kavuşabilir” diyor.

BÜŞRA CEBECİ

Tarım ve Orman Bakanlığının sokak hayvanlarını toplamayan belediyelere hayvan başına 72 bin liralık ceza vereceği tartışılırken, uzmanlardan “Toplanarak ya da rehabilitasyonla sorun çözülmez. Bütüncül yaklaşılmalı” uyarısı geldi.

Türkiye’de 4 milyonun üzerinde sokak hayvanı olduğu tahmin edilirken, uzmanlar sorunun çözümüne yönelik önerilerde bulundu. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Aslan, “Kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri planlı bir şekilde, bütüncül olarak uygulandığında uzun vadede çözüme kavuşabilir” derken, İBB Veteriner İşleri Genel Müdürü Fevzi Karaağaç,” Sahipsiz sokak hayvanları için devlet toplam 1.8 milyar TL’lik bütçe ayırıyor. Sadece barınak için 200 milyar TL’lik bir bütçeye ihtiyaç var. Yerel yönetimler bunu tek başına kaldıramaz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, sahipsiz sokak hayvanlarının hemen toplanması için geçtiğimiz günlerde 81 il valiliğine yazı gönderdi. Yazıda sokakta bırakılan her bir sahipsiz hayvan için belediyelere 71 bin 965 lira para cezası uygulanacağı belirtildi. Uzmanlar ise sokaklarda 4 milyonun üzerinde sahipsiz hayvan olduğuna dikkat çekerek, tamamının toplanmasının ya da barınaklarda bakılmasının gerçekçi olmadığını söylüyor.

screenshot-1.jpg

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Aslan, Ağustos ayında mecliste kabul edilen yasanın ardından kısırlaştırma işleminin yavaşladığını ve sahipsiz sokak hayvanında artışın yaşandığını belirtti. Aslan,” Öncelikle hayvan sayısı net olarak belirlenip kısırlaştırma çalışması kırsaldan başlatılmalı. Barınaklar; kısırlaştırılması, rehabilite edilmesi gibi diğer bütün çalışmalar yapıldıktan sonra elde kalan hayvanların tutulduğu yerlerdir. Bütün hayvanları barınaklarda toplarsanız orada başka sorunlar ortaya çıkar. O zaman da barınaklar denetimsiz, hayvanların birbirine saldırdığı, bulaşıcı hastalıkların hem barınak içine hem de dışına hızla yayıldığı alanlar haline gelir. Kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri planlı bir şekilde, bütüncül olarak uygulamaya konulursa sorun uzun vade de çözüme kavuşabilir” diye konuştu.

‘SAYILARI ARTAR’

Günübirlik kararların ve dayatmaların sorunu çözmediğini vurgulayan Aslan,” Çoğu yerde sokaktan alınan hayvanları toplayacak alan yok. Belediyeler şimdiye kadar topladıkları hayvanları kısırlaştırıp, tedavilerini yaparak sokağa bırakıyordu. Şimdi ise sokağa bırakma yasaklandı. Bu durumda belediyeler yeterli barınak olmaması nedeniyle sokak hayvanlarını kısırlaştırmayı bırakacak. Yani bu da sokaktaki hayvan sayısının artmasına neden olacak” ifadelerini kullandı. Murat Aslan, sorunun tek başına yerel yönetimlerle çözülemeyeceğini, bağımsız ve muayenehanesi olan veterinerlerin de sürece dahil edilebileceğini söyledi.

‘YÜK BELEDİYELERE BIRAKILIYOR’

İBB Veteriner İşleri Genel Müdürü Fevzi Karaağaç ise devletin ayırdığı bütçenin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Karaağaç, “Sahipsiz sokak hayvanlar için devlet toplam 1.8 milyar TL’lik bir bütçe ayırıyor. Ancak Türkiye’de 4 milyon sahipsiz köpek olduğu varsayıldığın sadece barınak için 200 milyar TL’lik bir bütçeye ihtiyaç var. Yerel yönetimler bunu tek başına kaldıramaz” dedi.

Fevzi Karaağaç , sahiplendirmenin de zorlaştırıldığını barınaktan hayvan sahiplenmek isteyenlerin konut yöneticilerinden izin almasını gerektiğini ancak çoğu apartmanda yönetim planı olmadığı için sahiplendirme sayısında düşüş olduğunu söyledi.

Yasanın yürürlüğü girmesinin ardından birçok Büyükşehir Belediyesi 2025 yılı bütçesinde sokak hayvanları için pay ayırırken, personel ve mali yetersizliğe dikkat çekti.

Bazı belediyelerin ayırdığı bütçedeki rakamlar şöyle;

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi: 316 milyon 899 bin TL.
  • Ankara Büyükşehir Belediyesi: 150 milyon TL
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi: 20 milyon TL
  • Hatay Büyükşehir Belediyesi: 63 milyon 500 bin TL
  • Malatya Büyükşehir Belediyesi: 45 milyon 922 bin TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (37)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
37 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN