Bu ürünün, yağmur yedikçe bolluk bereketi artıyor, İsviçre ile Fransa almak için kapışıyor. Kastamonu’da yetişen ürün lezzetiyle diğerlerine fark atıyor…
Kastamonu'da mantarcılık sektörünün önemli isimlerinden biri olan Ferhat Çevik, 3. kuşak olarak sürdürdüğü bu geleneği, teknolojik yatırımlarla geleceğe taşıyor. Eşi Arzu Çelik ile birlikte her yıl tonlarca mantar ihraç eden Çevik çifti, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK) Kurumu’ndan aldığı destekle işlerini büyütmeye devam ediyor. İşte Kastamonu’da mantarcılık yapan Ferhat Çevik’in başarı öyküsü ve mantar ihracatındaki büyüme.
MANTAR İHRACATINDA YÜKSELEN BAŞARI
Ferhat Çevik, Kastamonu'nun kırsal alanlarında doğadan toplanan mantarları işleyerek, Türkiye’nin dört bir yanına ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 900 ton mantar ihracatı gerçekleştiren Çevik, Avrupa pazarında özellikle Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde büyük talep görüyor. Yıllık olarak büyüyen kapasite ve verimli hasatlar, Çevik çiftinin mantar üretimindeki başarısını pekiştiriyor.
YATIRIM VE HİBE DESTEĞİYLE KAPASİTE ARTIŞI
Ferhat Çevik, 900 ton mantar ihracatı için yaptığı yatırımlar ile sektördeki verimliliğini artırıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) IPARD-2 13. çağrısına başvuran Çevik, 11.6 milyon liralık yatırımda 5 milyon liralık hibe desteği aldı. Bu yatırımlar, soğuk hava deposu ekipmanlarının yenilenmesi ve 3 adet frigorifik kasalı araç alımını içeriyor. Bu sayede Çevik çifti, mantarları daha uzun süre taze tutma ve Avrupa'ya zamanında ihracat yapma imkânına sahip oldu.
HEM EKONOMİK HEM DE İSTİHDAM KAYNAĞI
Kastamonu, doğa koşulları ve ekosistemi sayesinde Türkiye'nin en önemli mantar üretim bölgelerinden birisi haline geldi. Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, mantar üretiminin ve ihracatının, il ekonomisi ve istihdamı için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Her yıl toplanan mantarların işlenmesi ve yurtdışına gönderilmesi, Kastamonu’daki işletmelerin büyümesine yardımcı olurken, yerel ekonomiye katkı sağlıyor.
MANTAR ÜRETİMİNDE BÜYÜYEN TALEP
Ferhat Çevik, mantar üretimindeki artan talep ve verimi her yıl daha da artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Çevik, mantarların, etten daha fazla protein ve lezzet bakımından zengin olduğunu belirterek, yurtdışındaki büyük talebi vurguluyor. Kastamonu merkez başta olmak üzere, doğadan toplanan mantarlar büyük bir pazar payına sahip. Bu yıl doğada bol miktarda mantar bulunması, ihracat kapasitesinin artmasını sağladı.