Yarım gün çalışıp 1500 TL alıyorlar! Sabah başlayıp öğlen bitiyor, şimdi mevsimi başladı

Yarım gün çalışıp 1500 TL alıyorlar! Sabah başlayıp öğlen bitiyor, şimdi mevsimi başladı

Zamanında hiçbir gelir elde edilmeyen işle şimdi sadece yarım gün çalışarak 1500 TL kazanıyorlar. Sabah başlayıp öğlen bitiyor, şimdi mevsimi başladı! En büyük gelir kaynağı haline geldi...

Ekonomik sıkıntılardan ötürü vatandaşlar ek gelirler arıyor. Manisa’nın o ilçesinde üzüm üreticilerinin yeni gelir kaynağı asma yaprakları oldu. Zamanında hiçbir gelir elde edilmeyen işle şimdi sadece yarım gün çalışarak 1500 TL kazanıyorlar.

GÜNDE 50-60 KİLO TOPLANIYOR

Bir zamanlar yalnızca bağları aralamak için kullanılan asma yaprakları, son 20 yılda üzüm üreticilerinin en büyük gelir kaynaklarından biri haline geldi. Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde, sabah erken saatlerde başlayan yaprak toplama işi, birçok ailenin ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.

Asma yaprağı toplayarak aile ekonomisine katkı sağlıyorlar

Sarıgöl ilçesinde üzüm bağlarından toplanan taze asma yaprakları, bölge halkının vazgeçilmez gelir kaynaklarından biri olmuş durumda. Aileler, sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarına giderek saat 11.00-12.00’ye kadar taze yaprak topluyor. Günde 50-60 kilo civarında toplanan yapraklar, kilosu 25 TL’den çeşitli yerlerde alım yapan tüccarlara peşin olarak satılıyor.

Yaprak toplama işi genellikle kadınlar tarafından yapılırken, ailelerin diğer bireyleri de bu işe katılarak birlikte çalışıyorlar.

Sarıgöllü üzüm üreticisi Serhat Akkaya, "Taze bağ yaprağı Sarıgöl ve çevresinde son 15 yıldan bu yana önemli gelir kapısı haline geldi. Evlerde ihtiyacımız olan salamura yaprakları hazırlıyoruz. Fazlası ise tüccarlara satılıyor. Eylül ayının sonuna kadar devam etmekte. Bir kişi bağlardan ortalama olarak 50-60 kilo taze yaprak toplayabilir. Bağların aralaması da ailece yapılmış oluyor." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN