Yaz geldi, orman yangınları başladı: Ortada ne uçak var ne helikopter

Yaz geldi, orman yangınları başladı: Ortada ne uçak var ne helikopter

Orman yangını sezonu erken başladı. Dün öğle saatlerinde Bursa'da çıkan yangın, 18 saat sonra kontrol altına alındı. Yangında 60 hektarlık alan kül oldu. Çanakkale ve Bilecik'te de çıkan yangınlar kontrol altına alınırken, havadan müdahale yapılmaması dikkat çekti.

Yaz ayının yaklaşmasıyla orman yangınları da başladı. Dün öğle saatlerinde Bursa'da çıkan yangını ekipler, 18 saat sonra kontrol altına aldı. Yangında 60 hektarlık alan kül oldu. Çanakkale ve Bilecik'te de çıkan yangınlar kontrol altına alınırken, yangınlara uçak veya helikopterle müdahale yapılmaması dikkat çekti. Bölgede ekipler soğutma çalışmalarına dozer, arasöz ve tankerlerle devam ediyor.

Osmangazi ilçesi Güneybudaklar Mahallesi'nde, dün saat 12.30 sıralarında bir kişinin bahçesindeki otları temizlemek için yaktığı ateş, ormana sıçradı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle hızla yayıldı, Soğukpınar ve Karaislah mahallelerine kadar ilerledi. İhbar üzerine bölgeye Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile Bursa Büyükşehir Belediyesi, Keles, Harmancık ve Osmangazi belediyelerine bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangına 22 arasöz, 14 tanker, 1 loder, 1 grayder, 5 dozer, 10 ilk müdahale aracı ve 90 personelle müdahale edildi. Ekiplerin yoğun çabası sonucu yangın, bugün saat 06.00 sıralarında kontrol altına alındı. Bursa Valisi Yakup Canbolat, yangından yaklaşık 60 hektarlık alanın etkilendiğini açıkladı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

bursa.jpg

3 KENTTE DAHA YANGIN

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde de ormanlık alanda çıkan orman yangını alevler kuvvetli rüzgarın da etkisiyle büyüdü. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

anakkale.jpg

Bir orman yangını da Bilecik Abuşlar mevkiinde çıktı. Alevlerin yerleşim yerlerine ulaşmaması için yoğun çaba sarf edildi. Yangın saatler süren çalışmanın ardından 12 saat sonra kontrol altına alındı. Meydana gelen yangında 30 dekarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

4276646-001.jpg

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde çıkan orman yangını da ekiplerin hızlı müdahalesi ile kısa sürede söndürüldü. Burhaniye ilçesi Pelitköy Mahallesi kırsalında çam ormanında çıkan yangın lodos fırtınasının etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangına Edremit Orman İşletme Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Burhaniye ve Edremit Grup Amirliklerine bağlı ekipler müdahale etti. Örtü yangını olarak çıkan yangında bir buçuk hektar ormanlık alan zarar gördü.

GEÇTİĞİMİZ YAZ NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yaz Türkiye'de, ilk olarak Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan, ardından Muğla, Adana ve Mersin'de görülen büyük orman yangınlarıyla mücadele edilmişti. Birçok orman ve köyler kül olmuş, vatandaşlar evsiz kalmıştı. Yangının nasıl bu kadar büyüdüğü tartışmaları devam ederken kriz yönetimine yöneltilen eleştirilerin başında ise yangına havadan müdahalede geç kalındığı geliyordu. Yangınlara 1 uçakla müdahale edilmesi eleştirilere neden olmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN