İYİ Parti'den 'yangın' önergesi: Aynı acı tekrar yaşanmasın

İYİ Parti'den 'yangın' önergesi: Aynı acı tekrar yaşanmasın

Geçen yıl çıkan yüzlerce yangında binlerce hektarlık alan ve birçok vatandaşını kaybeden Türkiye, son günlerde tekrar yangınlarla mücadele ediyor. Daha önce olduğu gibi gerekli müdahalenin yapılmamasının sonuçlarıyla acı bir şekilde yüzleşilmemesi için harekete geçen İYİ Parti, Meclis Araştırma Önergesi'ni tekrar TBMM Başkanlığı'na sundu.

BUSE YILMAZ

Son günlerde orman yangınlarının tekrar başlamasıyla Türkiye'nin, daha önce çok acı bir şekilde önemini kavradığı müdahalenin yetersizliği dikkat çekti. Dün öğle saatlerinde Bursa'da çıkan yangın, ancak 18 saat sonra kontrol altına alınabildi. Havadan müdahale yapılmayan yangında 60 hektarlık alan kül oldu.

2021 yılında, Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınlarında; 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken 178 bin hektar civarında ormanlık alan küle dönmüş ve binlerce hayvan can vermişti.

O dönem hükümete yönelik en büyük eleştiri, havadan müdahaledeki zafiyetti. Türk Hava Kurumu (THK) uçakları yangınlara müdahalede kullanılmadı. O dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bunun nedenini "Bu uçaklar yangınlarda etkili ve verimli olarak çalıştırılamadığından dolayı yangınlara müdahalede zafiyet oluşturmaktadır" şeklinde açıkladı.

İYİ PARTİ'DEN ÖNERGE

İYİ Parti, Türkiye'nin geçen yıl yaşadığı trajediyi tekrar yaşamaması adına harekete geçti. Partinin Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu imzasıyla hazırlanan Meclis Araştırma Önergesi, tekrar TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Önergesinin gerekçesinde 1 Nisan 2022 tarihi itibariyle Türkiye'nin çeşitli yerlerinde orman yangınlarının yaşandığı, Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre; Bursa, Çanakkale ve Muğla'daki yangınların devam ettiği hatırlatıldı.

Türkiye'nin son yıllarda yaşanan yangınlar nedeniyle ciddi miktarda ormanlık alan kaybettiğinin vurgulandığı gerekçede, 28 Temmuz 2021 tarihinde başlayan ve 15'i büyük olmak üzere çıkan toplam 299 orman yangınının, Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınları olarak nitelendirildiğine dikkat çekildi.

'ÜLKEMİZ TEDBİRSİZ BIRAKILDI'

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yangınlara müdahale etmede geç ve yetersiz kaldığı ifade edilen gerekçede şu bilgiler paylaşıldı:

"Bunun sebepleri olarak; bakanlığa ait yangın söndürme filosunun olmaması, bakanlığa ait olmayan yangın söndürme uçaklarının da sayılarının yetersiz kalması ve mevcuttaki uçakların ise hangarlarda bakımsız vaziyette tutulması olarak gösterilmiştir. Ülkemiz bu konuda tedbirsiz bırakılması sebebiyle, yaşanılan süreçte birçok ülke, yangın söndürme çalışmaları için personel ve araç desteğinde bulunmuştur. 49 ilde yaşanmış olan orman yangınları sonucunda; vatandaşlarımız hayatlarını kaybetmiş, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle dönmüş ve binlerce hayvan can vermiştir."

Gerekli tedbirler için İYİ Parti grubu tarafından birçok kez verilen araştırma ve soru önergesine rağmen iktidarın bu doğrultuda hiçbir adım atmadığına vurgu yapılan gerekçede, Bakanlık bünyesinde sabit yangın uçaklarının ve gerekli envanterin bulunmasının önemine işaret edildi.

'MÜDAHALEDEKİ AKSAKLIĞA ÇÖZÜM BULUNMALI'

Önergede şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde yaşanan orman yangınları hakkında gerekli önlemlerin alınmamasının sebeplerinin araştırılması, orman yangınlarına gerekli müdahalenin yapılamamasından sorumlu olan kamu görevlilerinin tespit edilmesi, orman yangınlarına müdahale edilememesine sebep olan aksaklıkların çözüme kavuşturulması, orman yangınlarına anında müdahale edilebilmesi için gerekli önlemlerin alınmaması ve planlamaların yapılması amacıyla Anayasa'nın 98'inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederim."

'YANGIN UÇAKLARI NEREDE?'

Geçen yıl yaşanan felaketle mücadelede büyük rol oynayan ve kendi imkanlarıyla yangın söndürme faaliyetlerinde yer alan komedyen Şahan Gökbakar da geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından uçaklar konusunda hatırlatmada bulundu.

Gökbakar, şu ifadeleri kullandı:

"30 Mart bugün! Hatırlatma zamanı! Yaz aylarının başlamasına ve yangınların yine ülkemiz ormanlarını yok etmesine 2 aydan az kaldı. Yangın uçakları nerede? İhale yapıldı mı? Kiralık kaç uçak, ne zaman hazırda bekliyor olacak?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN