Yerli traktör markası nasıl iflas etti ortaya çıktı! Dünyada ilk 10 içerisindeydi: Dev şirket iflas bayrağını böyle çekti

Yerli traktör markası nasıl iflas etti ortaya çıktı! Dünyada ilk 10 içerisindeydi: Dev şirket iflas bayrağını böyle çekti

Yerli traktör markasının sarsıcı iflas hikayesi ortaya çıktı! Dünyada ilk 10 içinde olan markanın iflası dinleyeni şaşkına çevirtecek şekilde! Dev şirket iflas bayrağını böyle çekti...

Türkiye'nin köklü sanayi geçmişine sahip traktör üreticisi Uzel Fabrikası, geçmişte dünya çapında 10. sırada yer alarak Türk ekonomisine büyük katkı sağlamıştı. Ancak, iflas haberleriyle gündeme gelerek zorlu bir döneme girdi. İşte, Uzel Fabrikası'nın çöküş hikayesinin arka planında yatan çarpıcı detaylar...

1935 YILINDA KURULDU

uzel-traktor-ne-zaman-iflas-etti-1.jpg

1935 yılında Bursa'da kurulan fabrika, ilk etapta araçlar için makas üretimiyle faaliyet gösterdi. 1960 yılında traktör üretimine geçiş yapan Uzel, o dönemlerde Türkiye'nin gurur kaynağı haline geldi.

Fabrikanın kurucusu İbrahim Uzel'in vefatının ardından, hisseler çocukları arasında paylaşıldı. Ancak aile içi çatışmalar ve miras paylaşımındaki dengesizlik, şirketi sarsmaya başladı.

Oğlu Ahmet Uzel yüzde 40, büyük kızı yerine hisseyi yönetecek olan kocası Cemal Atay yüzde 40, diğer iki kızı da yüzde 10 hissenin sahibi oldu.

UZEL FABRİKASI BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLENDİ

1990'lı yıllarda Zapsu Ailesi'nin yüzde 10'luk hissesini satması ve Cemal Atay'ın vefatıyla yaşanan hisse dengesizliği, Uzel Fabrikası'nı borç batağına sürükledi. Ahmet Uzel, aile içi anlaşmazlıkları aşarak aldığı 100 milyon dolarlık borçla 1996 yılında hisseleri tek elde topladı, ancak 1998'de vefat etti.

AİLE İÇİ ANLAŞMAZLIKLAR VE DOLANDIRICILIK İDDİALARI İFLASI HIZLANDIRDI

uzel-traktor-ne-zaman-iflas-etti-2.jpg

Oğlu Önder Uzel, yüksek borç ve düşen ciroyla mücadele etti ve şirketi toparladı. Uzel markası, 85 ülkenin pazarında yer alarak uluslararası alanda tanındı. Ancak, 2007 yılından sonra aile içi anlaşmazlıklar ve davalardan kaynaklanan güvensizlik, şirketin çöküşünü hızlandırdı.

Bankaların şirkete olan güvensizliği, tedarikçilerin ödemelerini alamama korkuları ve aile içinde Önder Uzel'e 'dolandırıcılık' iddiaları, Uzel Fabrikası'nı iflasa sürükledi. İflas sonrasında işsiz kalan işçiler, haklarını alamadan evlerine gönderildi. Fabrikadaki makineler yağmalandı ve bir dönemin devleri arasında yer alan traktör üreticisi, 2012 yılında garip bir hikaye neticesinde iflas etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN