Yıkıldık Türkiyem

Yıkıldık Türkiyem

Kahramanmaraş’taki 7.7 ve 7.6’lık iki depremde bin 500’den fazla kişi hayatını kaybetti. Deprem fırtınası Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Adana, Kilis, Gaziantep ve Hatay’ı da vurdu. 120’den fazla artçıyla binalar yıkıldı, can kayıpları yaşandı. Büyük sarsıntı Gürcistan’dan Mısır’a geniş bir kuşağı etkiledi. Suriye’de 800’den fazla kişi can verdi.

Kahramanmaraş Pazarcık’ta sabaha karşı saat 04.17’de meydana gelen deprem 10 ilde yıkıma yol açtı. 3 binden fazla bina yıkıldı. 1.500’den fazla kişi hayatını kaybetti. İlk depremin ardından saat 13.24’te Kahramanmaraş’ta 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha yaşandı. 10 ilde 120’nin üzerinde artçı sarsıntı oluştu. Deprem, Gürcistan, Mısır, Lübnan ve Irak’ta da hissedildi. Suriye’nin dört kentinde 800’den fazla can kaybı yaşandı.

UZMANLAR: İKİ FAY ARDI ARDINA KIRILDI YÜZEYE YAKIN OLMASI YIKIMI ARTIRDI

Türkiye uluslararası yardımı içeren dördüncü seviye alarm duyurdu. AB üyesi 10 ülke ekip gönderdi. Uzmanlar ise depremin yüzeye yakın gerçekleşmesinin yıkımı artırdığını vurguladı. “Artçı sarsıntılar bir yıldan fazla sürebilir” uyarısı yaptı. Yer bilimciler “Muhtemelen iki fay hattı ardı ardına kırıldı. Bu yıkımın geleceği belliydi ancak biz söyledik biz dinledik” dedi. Vatandaşların hasarlı binalardan uzak durması gerektiği hatırlatıldı.

ENKAZ ALTINDAN MUCİZE KURTULUŞ

İllerde artçı sarsıntılar nedeniyle de yıkılan binalar oldu. Enkaz altından yardım çığlıkları yükseldi. Bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla sosyal medyadan adreslerini yazıp yardım istedi. 9 bin arama kurtarma personeli yıkım alanlarında aralıksız çalışma yürütürken Hatay, Malatya ve Osmaniye’de çocuklar enkaz altından kurtarıldı. Malatya Büyükşehir Belediyespor takımı oyuncuları da enkaz altında kaldı.

TÜM TÜRKİYE’DE OKULLARA TATİL

İskenderun ve Adıyaman devlet hastanelerinde yıkım oluştu. Hatay Havalimanı'nın pisti kırıldı, Malatya Havalimanı'nın tavanı çöktü. Afetin ardından tüm Türkiye’de okullar 13 Şubat’a kadar tatil edildi. 'Yolları boş bırakalım' uyarısı yapıldı. Spor ve kültür sanat organizasyonları durduruldu. Milli Savunma Bakanı Akar, deprem bölgesinde üç şehit olduğunu bildirdi.

KARDEŞ OLDUĞUMUZU HATIRLAMA GÜNÜ

85 milyon felakette tek yürek oldu. İstanbul’dan Hakkari’ye dayanışma seferberliği başlatıldı. Yardım toplama merkezleri kuruldu, kan bağışları yapıldı.

Yıkımın ilk saatlerinden itibaren Türkiye omuz omuza verdi. Birçok ilde afet bölgelerine gönderilmek üzere battaniyeden ısıtıcıya, her ihtiyaç için yardım kampanyaları başlatıldı. Kan tedariki için bağış noktaları kuruldu. Siyaset de iş dünyası da beraberliğe vurgu yaptı. “Gün birlik olma günü” mesajları verildi. Havayolu şirketleri toplanan yardımları ücretsiz taşıdı.

HEPİMİZ ORTAK ACIYLA YIKILDIK

Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından sanat dünyası da büyük acıya karşı omuz omuza verdi. Afet bölgesine destek çalışmaları için sosyal medyada mesaj yağdırdı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Malatya, Adana, Şanlıurfa, Mersin gibi yakın illerde şiddetli hissedilen deprem büyük bir yıkıma neden oldu. Türkiye’nin büyük bir bölümünde ve yakın ülkelerde de hissedilen depremde açıklanan son verilere göre bin 500’ü aşkın kişi yaşamını yitirdi, 5 binden fazla kişi yaralandı. Bölgede çok sayıda artçı deprem yaşanırken, arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü şehirlerde ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Öte yandan, depremin ardından çok sayıda sanatçı sosyal medya hesaplarından ‘geçmiş olsun’ mesajları yayınladı.

Gülse Birsel paylaştığı sosyal medya mesajında “Çok korkunç bir sabaha uyandık. Allah yardımcımız olsun” dedi.

Ata Demirer yetkililerin çağrılarına göre hareket edilmesi gerektiğini hatırlatarak, “Deprem çok büyük Allah yardımcımız olsun. Telefonlar bu durumda hayat kurtarır yetkililerin çağrılarına göre hızla hareket edelim” ifadelerine yer verdi. Yaşanan deprem felaketine ilişkin sanat dünyasından hemen herkes geçmiş olsun dileklerini paylaşırken, yaşanan acıların yardımlaşma ve birliktelik duygusuyla aşılacağa mesajı verildi.

Fazıl Say İnstagram üzerinden paylaştığı mesajda “Bu sabah acı bir haber ile uyandık, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde çok büyük bir deprem. 7.4 şiddetinde. Pek çok ilde hissedilmiş. Halkımız için tek yürek olma ve yardımlaşma günleri” ifadelerini kullandı.

Ahmet Ümit Türkiye’yi sarsan depreme ilişkin “Çok geçmiş olsun. Çok üzgünüm. Umarım can kaybımız az olur, umarım bu deprem felaketi en az zayiatla sonuçlanır” mesajını paylaştı.

dfdss.jpg

OYUNCU ORHAN AYDIN KIZI VE ESKİ EŞİ İÇİN YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNDU

Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sırasında Hatay’da yıkılan bir binanın enkazında kalan kızı Eylem Şafak Aydın ile eski eşi Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren için sosyal medya hesabı üzerinden yardım çağrısında bulundu. Oyuncu Orhan Aydın, “Ayşe Fitnaz Caddesi 5 numara. Hatay Merkez. Ev yıkılmış kızım ve annesi enkazın altında imdat!” sözleriyle yardım istedi.

‘GELECEĞİNİ SÖYLEDİK AMA YİNE BİZ DİNLEDİK’

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık çifte yıkım sonrası 9 ilde daha 6’yı aşan artçı sarsıntılar meydana geldi. Deprem uzmanları iki ayrı depremin 9 saat arayla yaşanmasının beklenmedik bir durum olduğunu vurguladı. Daha önce yapılan uyarılara da dikkat çekildi. Prof. Dr. Naci Görür “Depremin gelmekte olduğunu söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Ancak biz söyledik biz dinledik” dedi.

İKİ FAY ARKA ARKAYA KIRILDI YERYÜZÜNDE BÖYLE BİR DEPREM İŞLEYİŞİ YOK

Prof. Dr. Şerif Barış: Muhtemelen iki fayın ardı ardına kırılması nedeniyle bu kadar büyük etki yarattı. 80-100 km ötedeki yapılar bile depreme dayanıksız yapılıyor. Bu depremde de hataları yaptık. Evleri sağlam olanlar bile trafiğe çıktı ambulansın arama ekiplerinin önü kesip müdahaleyi geciktirdi. Bu toplumun yeterli afet bilinci olmamasından kaynaklı. Halkın davranışı afetin boyutunu artırıyor. Yıkılanlar genellikle denetimden kaçan, düşük beton kalitesi olan, kolonu kesilen yapılar.

Prof. Dr. Naci Görür: Bu depremin gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dilimizde tüy bitti. Hiç kimse ne diyorsunuz diye tepki bile vermedi. Bu depremden sonra Adana ve Hatay’a dikkat edilmeli. Yerel yöneticiler uyanık olmalı. Geçmiş olsun. Deprem bölgesindeki arkadaşlar, arabalarınızı kullanıp, trafiği kilitlemeyin. Sağlıklı iseniz evinizi terk edin varsa toplanma bölgelerine gidin. Telefonlara sarılmayın. Biz söyledik biz dinledik.

Prof. Dr. Haluk Özener: Doğu Anadolu zonunda meydana gelen bir deprem, yaklaşık 180 kilometrelik bir kırığın meydana geldiği tahmin ediliyor. 17 Ağustos’tan sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz. Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. Bu coğrafyada 24 yıldır gördüğümüz en büyük depremle karşı karşıyayız. 100’den fazla artçı meydana geldi. Türkiye bir deprem ülkesi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan: M7,7’lik depremden sonra olan M7,6’lık deprem irkitilmiş bir depremdir (induced earthquakes). Olağanüstü bir durum yaşanıyor. Tüm yeryüzünde böyle bir deprem işleyişi görülmedi. Tüm yer yukarıdaki kırıklar gıcırdıyor.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Bugün kırılan parça son depremini 1500’lü yıllarda yapmıştı yani 500 yıldır kırılmayan bir parçaydı. Artçı deprem süresi de aylarca sürebilir, bazen 1-2 yılı bulabilir. Bu fayla ilgili artçı depremler oluşurken yine yıkıcı depremler olabilir, bu çok önemli. Hem devlet olarak hem de halk olarak bunun bilincinde olmak gerekiyor. Son yüzyılın en büyük ikinci depremi.

Prof. Dr. Ziyadin Çakır: 1939 Erzincan depreminden beri Türkiye’de yaşanmış en büyük deprem, çok geniş alana etki etti. Uzun zamandır sessiz olan bir bölgeydi. Hatay’dan Malatya’ya kadar fay hattının kırılmış olduğunu düşünüyoruz. 6-5’lik depremlerin hepsi artçı depremler çünkü büyük bir depremin artçıları da büyük olur.

Kahramanmaraş Pazarcık’ta gece saat 04.17’de gerçekleşen 7.7’lik deprem Türkiye’nin yüreğini yaktı. Deprem Hatay, Gaziantep, Malatya, Adana, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Adıyaman’da çok şiddetli yıkımlara neden oldu. İlk depremi aratmayan artçıların sürdüğü bölgede şu ana kadar 7.6’lık bir deprem daha yaşandı.

Bir yanda acı ve gözyaşı varken bir yandan da henüz enkaz altında olan vatandaşlara ulaşmak için zamanla yarışılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk yaptığı açıklama 284 olarak açıklanan ölü sayısı şu an için 1541 olarak güncellenmiş bulunuyor. Suriye’de de yıkıma neden olan depremde 574 Suriyelinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Öte yandan, depremin büyüklüğünü İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nün başkanı Carlo Doglioni, “Türkiye, 150 kilometrelik fay hattında birkaç saniyede 3 metre hareket etti” ifadesiyle gözler önüne serdi.

NACİ GÖRÜR DEPREMDEN 3 GÜN ÖNCE UYARMIŞ

Bilim Akademisi Üyesi Jeolog Naci Görür’ün Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak 3 gün önce uyarı yaptığı ortaya çıktı. Görür’ün, 3 Şubat’ta Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde saat 14.05’te meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem sonrası attığı tweetinde, “Yarbaşı-Düziçi/Osmaniye’de 4,2 deprem oldu. Deprem Doğu Anadolu Fay Zonunda. Bu zonun Çelikhan-Erkenek-Maraş kesiminden endişe ediyoruz. Bu kesimi NE ucundan 2020 Elazığ depremi yükledi. Bu deprem de küçük de olsa SW ucundan zorladı. Bu uçta son deprem 1998 Adana Depremi. Sevgi...” ifadeleri yeniden gündem oldu.

İŞ DÜNYASINDAN ORTAK DESTEK ÇAĞRISI

Türkiye’nin en büyük afetlerinden biri olarak kayıtlara geçen Maraş depremi, tüm çevre ülkeleri de harekete geçirdi. Yaşanan deprem sonrasında binlerce kişi göçük altında kalırken, iş dünyası da bölgeye yardım için harekete geçti. Oda başkanları üyeleriyle birlikte bölge halkına destek için erzak toplamaya başlarken, ortak destek için de çağrı yapıldı.

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen deprem sonrasında iş dünyasından da destek gecikmedi. Geçmiş olsun dileklerinin yanı sıra ellerinden gelen desteği bölgeye vereceklerini aktardılar.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan: “Ülke olarak Kahramanmaraş Pazarcık ilçemizde yaşanan şiddetli depreminin yarattığı yıkımın acısını yaşıyoruz. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. İlk andan itibaren depremin etkilerinin yaşandığı tüm illerimizde devletimizin başlattığı arama kurtarma çalışmalarının en hızlı şekilde başarıya ulaşmasını ve yaralı vatandaşlarımızın bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz. Yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza ve ülkemize başsağlığı diliyoruz. Depremin yaralarının en kısa sürede sarılabilmesi için devletimizin yaptığı çalışmalara destek olmaya, çatı kuruluşumuz TOBB’un koordinasyonunda hazır olduğumuzu ve yaraların sarılması çalışmalarında üzerimize düşen her türlü sorumluluğu alacağımızı ifade etmek istiyorum. Son olarak ülkemizin ne yazık ki doğudan batıya, kuzeyden güneye dünyada depremselliğin en fazla olduğu fay hatlarının üzerinde bulunduğu gerçeğinin bir kere daha altının çizilmesi ve bu gerçekle ilgili en etkili önlemleri alma gereğini bir kez daha hatırlatarak; geçmiş olsun Türkiye diyoruz.”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: “Geçmiş olsun Türkiye. Depremden etkilenen illerimiz için Oda ve Borsalarımızla koordinasyon içinde çalışıyoruz. İş dünyası olarak dün olduğu gibi bugün de milletimizin, devletimizin yanında olacağız. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim. Gün birlik olma günü.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: “Kahramanmaraş’ta 7,4 ve Gaziantep’te 6,5 ile 6,4 büyüklüğünde depremlerle hem de zorlu kış şartlarında çok büyük bir acı yaşıyoruz. Büyük fedakarlıkla sürdürülen kurtarma çalışmalarını ve gelişmeleri dikkatle ve üzüntüyle takip ediyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. İstanbul iş dünyası olarak acılarımızın en hızlı şekilde sarılması için bölge halkımızın ve devletimizin her türlü yardımla yanında olacağız.”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran: Tek yürek olduk dayanışma için kriz merkezi oluşturuyoruz. Oda olarak tüm üyelerimize çağrı yapıyoruz. Deprem bölgelerimiz için Ankara Valimiz Sayın Vasip Şahin’in öncülüğü ve bilgisiyle gıda ve ihtiyaç maddeleri için komitelerimiz temin çalışmalarına başladı. DEİK Başkanı Nail Olpak: Geçmiş olsun güzel ülkem. İçimiz yanıyor. Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilerim. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç: Geçmiş olsun Kahramanmaraş, geçmiş olsun Türkiye.

‘DESTEK ÇALIŞMALARIMIZI BAŞLATTIK’

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: “Tüm ülkemize geçmiş olsun. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.” MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı: “Kahramanmaraş merkezli ve bölgedeki illerimizde de hissedilen şiddetli deprem nedeniyle milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. MÜSİAD olarak, depremden etkilenen bölgelerde bulunan şubelerimiz nezdinde gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bununla birlikte oluşturulan MÜSİAD Kriz Masası ile ilgili makamlarımızla tam koordinasyon halinde depremden etkilenen vatandaşlarımız için çalışmalarımızı başlattık. MÜSİAD Gaziantep Şube Binamız tüm depremzedelerimize açıktır.”

‘ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI’

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez: “Deprem gerçeğiyle tekrar yüzleştiğimiz bir gün daha… Meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.”

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: “Maalesef büyük bir felakete uyandık. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve birçok ilimizi çok ciddi etkileyen depremde bütün dualarımız göçük altındaki kardeşlerimizin kurtarılabilmesi için. Milletimize çok geçmiş olsun.”

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar: “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilimizi etkileyen yıkıcı deprem nedeniyle vatandaşlarımıza, ülkemize çok büyük geçmiş olsun. Can kayıplarımız var, başımız sağ olsun. Tüm imkanlarla, planlı bir seferberlikle sürecin yürütülmesini umuyorum. Şimdi birlik zamanı. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.”

‘YARALARI SARMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİK’

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Geçmiş Olsun Türkiye. Kahramanmaraş merkezli olan ve çok sayıda çevre ilde hissedilen 7,4 büyüklüğündeki depremle sarsıldık. Kalbimiz de aklımız de deprem bölgesinden gelecek iyi ve umutlu haberlerde.”

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: “Deprem anından itibaren İzmir iş dünyası ve Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesindeki 61 ihracatçı birliğimiz yaraları sarmak için çırpınıyoruz. İlk etapta; kışlık giysi, çorap, iç giyim, kışlık ayakkabı, bot, battaniye, polar, uyku tulumu, kuru gıda ve bebek bezi talebi geldi. Bu malzemeleri bağışlayacak üyelerimizden toplamak için bir depo kiralıyoruz. Bu depoda toplanacak malzemeleri AFAD koordinasyonunda, AFAD’ın istediği noktalara teslim edeceğiz. Kısa süre içinde bu konuda detaylı bir duyuruya çıkacağız.”

‘OLUMLU HABERLERE İHTİYACIMIZ VAR’

İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu: “Malatya’da aile şirketimiz Çetin Cıvata’nın fabrikası bulunuyor. Çalışanlardan kötü bir haber almadık. Herkes korku ve panik içinde. Bir taraftan da kar yağıyor. Fabrikamız tek katlı ve sanayi bölgesinde olduğu için güvenli. Bu nedenle tüm çalışanlarımızı aileleri ile birlikte fabrikada topluyoruz. Barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Umarım diğer depremzede vatandaşlarımızdan da olumlu haberler alırız.”

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü: “Hepimizi derinden sarsan depremden etkilenen şehirlerimiz için organize sanayi bölgelerimizle koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. OSB camiası olarak, her zaman olduğu gibi devletimizin, milletimizin yanındayız. İnşallah yaralarımızı birlikte saracağız.”

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Fikret Kileci: “Ailemizde, çalışanlarımızda ve birlik personelimizde sorun olmadığı bilgisini aldık. Ancak bazı tanıdıklarımızdan ve çevremizden duyduğumuza göre 80-100 civarında yaralı var. İşlerimizin tamamını iptal ettik. Kendi çevremizden yok. Olumlu haberler almayı bekliyoruz.”

Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Taşkın: “Memleketim Hakkâri’de ve Mersin’de yatırımımız var. Çok şükür, çalışanlar ve ailelerinden güzel haberler aldık. Sürekli telefondayız. Şu an Şırnak’tayım. Buralarda da durumlar iyi. Yalnız Hatay’da bulunan iş ortaklarımızdan haber alamadık. Endişeliyiz. Umarım, onlardan da bir an önce iyi bir haber alırız.”

POWERBANK DESTEĞİ BİLE VERİLDİ

AFAD’ın daveti üzerine 105 kişilik Türk Telekom Arama ve Kurtarma Ekibi (TTAKE) deprem bölgesine hareket ederek yürütülen arama kurtarma faaliyetlerine destek vermeye başladı. Bölgeye çadır, battaniye ve uyku tulumları sevk edildi. Yürütülen çalışmalar kapsamında, vatandaşların akıllı cihazları için Türk Telekom mağazalarında taşınabilir şarj cihazı (powerbank) desteği sağlanıyor. Bölge halkı için WiFi internet noktaları ücretsiz kullanılma sunuldu. Bunun yanı sıra iletişime kapalı olan müşterilerin mobil, internet ve sabit hatları görüşmeye açıldı. Bölgede bulunan vatandaşların acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ücretsiz konuşma ve internet yüklenirken, ankesörlü telefonlardan yurt içinde tüm yönlere iletişim ücretsiz kullanıma sunuldu.

1999’DAKİ FELAKETİ TEKRAR YAŞIYORUZ

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu: “Deprem kuşağında yer alan ülkemizde meydana gelen depremler nedeniyle büyük acılar yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz… Bu son deprem, güvenli binalara sahip olmamızın hayati önem taşıdığını hepimize bir kez daha hatırlattı. Enkaz altında kalan vatandaşlarımıza en kısa sürede sağ salim ulaşılması en büyük temennimiz. Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra ülkemizde meydana gelen en büyük deprem. Maalesef o büyüklükteki bir felaketi yeniden yaşıyoruz. Ülkemizin bir deprem bölgesi olduğu bilinciyle bu depremlere karşı hazırlıklarımızın tam olması gerekiyor. Depremler içinde bulunduğumuz coğrafyanın bir gerçeği, dolayısıyla depremin yıkıcı etkisini azaltmamız gerekiyor. Önemli olan deprem gerçeğine uyum sağlayabilmek, deprem riskiyle yaşamanın gereklerini yerine getirmektir.”

KISITLI HATLAR AÇILDI ÜCRETSİZ KONUŞMA VE İNTERNET TANIMLANDI

Türkiye’de faaliyet gösteren GSM operatörleri, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan depremden etkilenen tüm illerde kesintisiz iletişimi sağlamak için çalışıyor. GSM operatörleri, depremden etkilenen tüm illerde kesintisiz iletişimi sağlamak için seferber oldu. Operatörler, deprem bölgesindeki bölgedeki vatandaşlara ücretsiz konuşma, SMS ve internet paketi tanımladı.

VODAFONE TÜRKİYE: Şirket sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilimizde hissedilen depremden dolayı derin üzüntü duyduk. Afet bölgesinde bulunan müşterilerimize acil iletişim ihtiyaçları için ücretsiz konuşma, SMS ve internet paketi tanımlanmaktadır. Afet bölgesinde fatura borcu nedeniyle GSM hatları kapalı/kısıtlı olan müşterilerimizin hatları acil iletişim ihtiyaçları için açılmıştır” ifadelerini kullandı.

TURKCELL: Şirketin verdiği bilgiye göre “Afet bölgesindeki tüm kullanıcılarımıza ücretsiz görüşme, SMS ve internet içeren Acil İletişim Paketi ile bölgedeki arama kurtarma ekiplerine Kahraman Paketi tanımlayarak iletişim desteği veriyoruz. Ayrıca, borcu nedeniyle kapalı olan müşterilerimizin hatları acil iletişim ihtiyaçlarının karşılanması amaçlı olarak açılarak paket tanımlamaları gerçekleştirilmiştir. Afette zarar gören baz istasyonlarımızı hızla hizmete alırken, bölgeye çok sayıda mobil baz istasyonları, jeneratörler, uydu hizmeti verebilen mobil araçlar ve çevre illerden ekipler sevk ediyoruz. Bu zor günlerde depremden etkilenen illerimizdeki tüm vatandaşlarımıza destek olmak için elimizdeki tüm imkanları seferber etmeyi sürdüreceğiz. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.”

TÜRK TELEKOM: Türk Telekom da afet bölgelerindeki iletişim ihtiyacı için bilgilendirme ve seferberlik başlattı. Depremin en yoğun şekilde hissedildiği Kahramanmaraş’ta öncelikli alanlarda konumlandırılan acil iletişim ve mobil iletişim araçları, bölgedeki vatandaşlara ücretsiz iletişim hizmeti sunuyor.

ATM’LER İŞLEM ÜCRETİ ALMAYACAK

Depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde bulunan ortak ATM’lerden yapılacak işlemlerden ücret tahsis edilmemesi yönünde prensip kararı alınmıştır. Bankacılık sektörü depremden etkilenen bölgeleri yakından takip ederek, ihtiyaç duyulacak desteğin sağlanması amacıyla kamu otoriteleriyle işbirliği halinde gerekli çalışmaları sürdürmeye devam etmektedir.

DEPREM BÖLGESİNE BANKALARDAN 6 AY BORÇ ÖTELEME

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yaptığı açıklamada yaşanan felaket sonrası yaptığı açıklamada deprem bölgelerinde yaşanan sorunların hafifletilmesine katkıda bulunulması, bankacılık hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi ve ihtiyaç duyulacak desteğin sağlanması amacıyla yapılabileceklerin görüşüldüğünü belirterek prensip kararları aldıkları kaydedildi.

Alınan prensip kararları şöyle:

Depremin bölge ekonomisinde yol açtığı olumsuz etkilere maruz kalan, ödeme güçleri olumsuz etkilenen banka müşterilerinin, talepleri halinde, bankalara olan vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçlarının vadesinin dünden itibaren 6 ay sonraya kadar ötelenmesine. Borçların ödenmesinde ve/veya kendilerine finansman olanakları sağlanmasında, müşteri özelinde değerlendirilmek üzere gerekli ek kolaylıkların sağlanması hususlarında üyelere tavsiyede bulunulmasına.

Mücbir halin yaşandığı mahalde ikametgahı/işyeri adresi veya şubede hesabı bulunan müşterilerin kredi risk, kredi ödeme, senet ve çek işlemlerine ilişkin bildirimlerinin, Risk Merkezi mücbir hal düzenlemesi çerçevesinde yapılması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi için Risk Merkezi Üyelerinin bilgilendirilmesine. Felaketten etkilendiklerini, düzenlemelere uygun olarak belgeleyen banka müşterilerinin taleplerini bankalara iletmeleri hususunda kamuoyuna bilgi verilmesine karar verildi.

SURİYE’Yİ SAVAŞTAN SONRA DEPREM YIKTI

Türkiye merkezli deprem Suriye’de de çok sayıda can aldı. Komşu ülkeden gelen bilgilere göre en az 800 kişinin hayatını kaybettiği tespit edildi. Özellikle savaşta zaten büyük hasar alan Hama, Halep’in yanı sıra Lazkiye’de de çok sayıda binanın yerle bir olduğu belirtiliyor. Deprem, Mısır, Lübnan, Irak, KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi hatta Pakistan’da da hissedildi.

2011’den bu yana savaşın harap ettiği Suriyeliler, dün merkezi Türkiye’de olan deprem sonrası yıllardır aşina oldukları sahnelere uyandılar: Yıkılan binalar ve enkazdan çıkarılan insanlar. Ülkeden gelen haberlerde toplam ölü sayısının 800’e yaklaştığı ve 2 binden fazla kişinin yaralandığı belirtilirken, rakamların daha da artması bekleniyor.

Suriye Sağlık Bakanlığı, hükümetin denetimindeki Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus’ta yüzlerce can kaybı olduğunu açıkladı. Suriye’de faaliyet gösteren sivil savunma ağı Beyaz Bereliler ise muhalefetin denetimindeki kuzeybatı bölgelerinde de yüzlerce kişinin öldüğünü duyurdu. Kuruluşun Twitter paylaşımında çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtilerek “Ölü ve yaralı sayısı artabilir. Çünkü enkaz altında kalan aileler var. Ekiplerimiz arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor” denildi. Bölgedeki kuruluşlardan biri olan Beyaz Bereliler Twitter’da yayınladığı bir videoda Salgin kasabasında onlarca binanın yıkıldığını söyleyerek yardım çağrısı yaptı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın atılacak adımları koordine etmek üzere kabinesini topladığı haber veriliyor. Devlet televizyonunda yayımlanan görüntülerde, birçok kentte kurtarma ekiplerinin şiddetli yağmurun altında enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalıştıkları görülüyor. Ülkede muhalefetin denetimindeki bölgelerde yaklaşık 4 milyon kişi yaşıyor. Çoğu savaş nedeniyle ülkenin diğer bölgelerinden göç eden bu kişilerin büyük bölümü bombardımanlarda büyük oranda yıkılan binalarda yaşıyor. Yardım kuruluşları, sağlık hizmeti verilen bazı binalar ve hastanelerin yaralıların tedavisi için boşaltıldığını söylüyor.

Başkent Şam’da da 40 saniye süren depremde insanların geceyi sokakta geçirdiği haber veriliyor. Suriye Arap Kızılayı uluslararası topluma acil yardım çağrısı yaptı. Kuruluşun iletişim sözcüsü Rahaf Aboud, CNN Televizyonu’na “Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumdan büyük yıkıma yol açan bu depremde bize destek olmasını, çadır, gıda ve sağlık malzemesi gönderilmesini istiyoruz” dedi. Deprem, Mısır, Lübnan, Irak, KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi hatta Pakistan’da da hissedildi.

Bölgedeki AA muhabirleri ve sarsıntıya tanık olanlardan alınan bilgilere göre, Mısır’ın başkenti Kahire ve çevresinde hissedilen deprem yaklaşık 30 saniye kadar sürerken, halk arasında büyük endişe yarattı. Lübnan’ın başkenti Beyrut başta olmak üzere, ülkenin tümünde hissedilen deprem nedeniyle evlerinden çıkan çok sayıda kişi geceyi arabalarında geçirdi. Irak’ın başkenti Bağdat ve Diyala’da da hissedilen deprem sebebiyle insanlar can güvenliği endişesiyle evlerinden çıktı. Deprem, KKTC ile Güney Kıbrıs Rum kesiminde de hissedildi.

DANİMARKA JEOLOJİ ENSTİTÜSÜ: SARSINTILAR GRÖNLAND’A KADAR ULAŞTI

Danimarka Jeoloji Enstitüsü’nün yaptığı açıklamaya göre, Türkiye ile komşu Suriye’yi vurarak büyük yıkım ve can kaybına neden olan güçlü depremin sarsıntıları Danimarka’ya bağlı Grönland kadar uzak mesafeden hissedildi. AFP’ye konuşan Danimarkalı sismolog Tine Larsen, “Türkiye’deki büyük depremler, Danimarka ve Grönland’daki sismograflar tarafından açıkça kaydedildi” dedi.

İlk büyük depremin başlamasından yaklaşık 5 dakika sonr dalgalarının Danimarka’nın Bornholm Adası’ndaki sismografa ulaştığını söyleyen Larsen, “Depremden 8 dakika sonra, sarsıntı Grönland’ın doğu kıyısına ulaştı ve Grönland’ın tamamına yayıldı” dedi. İkinci büyük depremin de hissedildiğini belirten Larsen, “Danimarka ve Grönland’da hem depremleri hem de çok sayıda artçı sarsıntıyı kaydettik” diye ekledi. Kuzey Kutbu ile Kuzey Atlantik Okyanusu arasında yer alan dünyanın en büyük adası Grönland ile Türkiye arasındaki mesafe yaklaşık 5525 km.

BİRÇOK ÜLKEDE HALK SOKAKTA SABAHLADI

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi’ne göre Yunanistan, Romanya, Gürcistan ve Mısır’da yaşayanlar dahi sarsıntıları hissettiğini bildirdi. Lübnan İçişleri Bakanı Besam Mevlevi, Kahramanmaraş merkezli ve bölge ülkelerinde de hissedilen depremden dolayı ülkede herhangi bir can kaybının yaşanmadığını belirtti.

Mevlevi, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi, Lübnan’da da hissedilen 7.7 büyüklüğündeki depremle ilgili bir açıklama yaptı. Yaşanan deprem nedeniyle Lübnan’da herhangi bir can kaybının meydana gelmediğini ifade eden Mevlevi, sadece birkaç binada çatlakların oluştuğunu vurguladı.

Başta başkent Beyrut olmak üzere birçok kentte vatandaşlar, olası artçı depreme karşı geceyi araçlarında sabahlayarak geçirdi. Şiddetli yağmur ve rüzgara rağmen halen birçok aile evlerine gitmek yerine dışarıda bekliyor. Ürdün, Filistin, İsrail, Irak, İran, KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden de benzer haberler geldi.

AYAKTA KALMASI GEREKEN KAMU BİNALARI YIKILDI

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde yaşanan depremler Türkiyen’in yüreğini yaktı. Yıkıcı afette kamu binalarının kağıt gibi çökmesi dikkat çekti. Hatay’da iki devlet hastanesi, bir polis evi, İskenderun Limanı rıhtımı, havalimanı pisti ve AFAD binası yıkıldı. Adıyaman’da belediye binası yerle bir oldu. Malatya’da havalimanı çatısı çöktü. Yeni yapılan bir bina kağıt gibi dağıldı. Yaşananlar ise deprem kuşağındaki Türkiye’de çürük yapı stokuna acil neşter vurulması gerektiğini bir kez daha gösterdi.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük deprem Türkiye’nin yüreğine ateş düşürdü. Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana gelen 7.7’lik deprem tüm Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Deprem Hatay, Gaziantep, Malatya, Adana, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Adıyaman’ı çok şiddetli etkiledi. Ardından en büyüğü 6.6 olan 66 artçı deprem yaşandı. Arama kurtarma çalışmaları başlarken bu kez de yine Kahramanmaraş Ekinözü merkezli saat 13.25’te derinliği 16.4 km olan 7.5 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı. Son 100 yılın Erzincan depreminden sonraki en büyüğü olan felaketin bilançosu giderek ağırlaşıyor. Bin 14 vatandaşın hayatını kaybettiği 5 bin 385 kişinin yaralandığı belirtildi. Enkazdan 2 bin 470’i kişinin de kurtarıldığı ve yıkılan bina sayısının da 2 bin 818 olduğu ifade edildi.

HATAY’DA AFAD BİNASI YERLE BİR

Türkiye’yi yıkan depremde kahreden gelişmeler de yaşandı. Afet anında ayakta kalması ve yardımlara merkez olması gereken yapıların yerle bir olması deprem kuşağında bulunan Türkiye için acil atılması gereken adımları bir kez daha hatırlattı. 6-7 yıllık deprem yönetmeliğine uygun yapıldığı belirtilen binaların da kağıt gibi çökmesi ise dikkat çekti. Depremde Hatay ve İskenderun’da devlet hastaneleri, AFAD binası, polis evi ve Adıyaman’da belediye binası yerle bir oldu.

JANDARMA BAHÇESİ KARARGAH OLDU

Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun ve Antakya’da devlet hastaneleri ile polis evinin yıkıldığını belirtti. Doğan “Şu anda jandarmanın bahçesine bir karargah kurduk, bütün birimleri buraya topladık. Elimizdeki imkanlarla oralara müdahale etmeye çalışıyoruz. Havaalanı pistinde biraz sıkıntı var, uçakların inmesinde problem yaşanıyor. Mevcut imkanlarımızla faaliyetleri koordine ediyoruz. Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var.” Depremden etkilenen Hatay’da havalimanının pistinde parçalanma oluştu. Pistin enine doğru yarıldığı, asfaltın kalktığı görüldü.

ERDOĞAN 2007’DE AÇMIŞTI

Tepkilere rağmen Amik Gölü kurutularak yapılan üzerine yapılan havalimanının altında fay hattı geçtiği öğrenildi. Pist ve bağlantı yolları ortadan yarıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, havalimanına uçuşların iptal edildiğini duyurdu. Hatay havalimanı o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2007’de açılmıştı. Havalimanı, zaman zaman aşırı yağışlarla birlikte ‘kurutulan’ gölün sularının yükselmesi sonrası kullanılamaz hale geliyordu. Bu arada Depremde Hatay-Reyhanlı karayolunda çökme meydana geldi. Yol ulaşıma kapatıldı.

İSKENDERUN LİMANI RIHTIMI ÇÖKTÜ

Denizcilik Genel Müdürlüğü, Pazarcık 7.7 Pazarcık depremi nedeniyle İskenderun Limanı rıhtımında yer yer çökmeler olduğunu açıkladı. Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Yaşanan deprem sonrasında kıyı tesislerimizde yapılan hasar tespitinde İskenderun Limanımızda rıhtımda yer yer çökmeler olduğu diğer limanlarımızda ise olumsuz bir durum yaşanmadığı tespit edilmiş olup İskenderun Limanı hariç diğer limanlarımızda operasyonlar devam etmektedir” denildi.

ADIYAMAN BELEDİYE BİNASI ÇÖKTÜ

Adıyaman’da da Adıyaman Belediye binası başta olmak üzere birçok resmi kuruluşa ait binalar, vatandaşlara ait konutlar ile işyerleri moloz yığınına döndü. Kurtarma çalışmaları devam ederken enkaz altında kimsenin olup olmadığı ise bilinmiyor.

MALATYA HAVALİMANI’NIN ÇATISI ÇÖKTÜ

Malatya’da şiddetli bir şekilde kendisini gösteren deprem sonrası şehrin havalimanının da çatısı çöktü. Havalimanı çatısının Elbistan Merkezli 7.6 şiddetindeki ikinci deprem sonrası yaşandığı belirtildi.

LATİN KATOLİK KİLİSESİ VE TARİHİ CAMİDE ÇÖKME

Deprem nedeniyle Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Latin Katolik Kilisesi de yıkıldı. Malatya’da deprem nedeniyle tarihi Yeni Camii kısmen yıkıldı. Öte yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) yetkilisi Nuray Çevirmen Aykol, kendilerine ulaşan hasarlı bir hapishane bilgisi bulunmadığını aktardı.

HATAY’DA KYK YURTLARINDA HASAR

Hatay’da bulunan İskenderun KYK yurdunda ve Beyazıd-ı Bestami Erkek Öğrenci Yurdu’nda göçük ve hasarlar meydana geldi. Asma tavan ve duvarlarda ciddi hasarlar oluştu, dolaplar devrildi. Beyazıd-ı Bestami KYK yurdunda kalan, Evrensel’in ulaştığı bir öğrenci bina yeni yapılmış olmasına rağmen boylu boyunca çatlak olduğunu belirtti ve “Yurdun durumunu bildiğimizden olası bir deprem ihtimalinden korkuyorduk” dedi.

ROMA’DAN KALAN ANTEP KALESİ’NDE BÜYÜK HASAR

Yıkıcı depremde yıkılan simge yapılardan biri de Roma döneminde yapılan ve gözeteme amacıyla kullanılan tarihi Gaziantep kalesiydi. Merkez Şahinbey ilçesindeki tarihi Antep Kalesi’nin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarında bulunan bazı burçlar, depremin etkisiyle yıkılırken, enkaz yola saçıldı. Kalenin etrafındaki demir korkuluklar ise çevredeki kaldırımlara dağıldı. Kalenin yanındaki istinat duvarı da çöktü. Bazı burçlarda ise büyük çatlaklar oluştuğu görüldü. Kalenin, tarih boyunca birçok kez restore edildiği ve son halini 2000’li yılların başında yapılan bir restorasyon ile aldığı öğrenildi. Öte yandan, kalenin yanında bulunan ve 17. yüzyılda inşa edildiği belirtilen tarihi Şirvani Camisi’nin kubbesi ile doğu istikametindeki duvarı kısmen çöktü.

ŞANLIURFA VE OSMANİYE’DE İKİ KÖY OKULU ÇÖKTÜ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 10 ildeki okulların durumuna ilişkin değerlendirme yaptığı açıklamasında yıkılan okullara da değindi. Özer “6 Şubat itibarıyla 2. dönem başlamıştı. Allah’a şükür şu ana kadar okullarımızdan hiçbir olumsuz haber almadık. Herhangi bir pansiyonda kalan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle ilgili yaralanma veya ölüm hadisesi gerçekleşmedi, bundan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Sadece Şanlıurfa ve Osmaniye’de birer köy okulumuz yıkıldı. Bir de Adana’da Pozantı’da bir pansiyonumuz ağır hasar aldı. Diğer tüm okullarımızda, pansiyonlarımızda herhangi bir sorun yok. Hızlı bir şekilde süreçleri arkadaşlarımızla koordine ederek olumlu şekilde çözmeye çalışıyoruz” dedi.

3 YILLIK REZİDANS AYAKTA KALAMADI

7.7’nin en fazla etkilediği şehirlerden biri de Malatya oldu. Malatya’da deprem sonrası kent merkezinin değişik bölgelerinde çok sayıda bina çöktü. Malatya Yeşilyurt ilçesi Turgut Özal Bulvarında faaliyet gösteren Trend Garden Residence da deprem nedeniyle yıkıldı. Enkaz altından 6 kişinin yaralı olarak kurtulduğu öğrenilirken 41 daireden oluşan rezidansta her dairede en az 2’şer kişinin kaldığı belirtildi. 3 yıllık bir yapı olan ve deprem yönetmeliğine uygun yapıldığı belirtilen binanın yıkımı dikkat çekti.

EĞİTİME 7 GÜN ARA VERİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm Türkiye’de eğitime bir hafta ara verildiğini açıkladı. Özer Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman’da bu sürenin iki hafta olduğunu duyurdu. YÖK de “Depremden etkilenen 10 ilde yükseköğretim kurumlarımızda ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verildi” duyurusu yaptı. Ardından 22 ilde üniversitelerin eğitime ara verdiği açıklandı.

BİR MİLLET SEFERBER OLDU

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık “Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz” dedi. Türkiye’nin birçok yerinde vatandaşlar bağış noktalarına akın etti. STK’lar ve gönüller de bölgeye yardım eli uzatmak kampanyalar düzenledi. Belediyeler arama kurtarma ekipleri ve iş makinalarını bölgeye yolladı. Vali Ali Yerlikaya “İstanbul’dan deprem bölgesine, 16 uçak ve 2 bin 647 personelimiz ile Bölge Müdürlükleri, Büyükşehir ve ilçe belediyelerince gönderilen 311 iş makinesi yolda” dedi.

MECLİS BİR HAFTA KAPALI

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Genel Kurulu’nun çalışmalarına siyasi parti gruplarının uzlaşısıyla bir hafta ara verilmesi kararı alındığını açıkladı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kararın bugün alınacağını açıkladı. HSK da “Deprem bölgesinde gerekirse yargısal faaliyetlere ara verilebilir” duyurusu yaptı.

85 MİLYON YASTA: 7.7’LİK FELAKETTE YÜZLERCE CAN KAYBI, BİNLERCE YARALI

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan deprem 10 şehri yerle bir etti. 04.17'deki felakete uykusunda yakalanan Türkiye ağır kış şartlarında sokağa döküldü. Ankara uluslararası yardım çağrısı yaparken, 1939 Erzincan'dan sonraki en büyük afetin yaşandığını belirten Erdoğan "Can kaybının nereye yükseleceğini bilmiyoruz" dedi.

Türkiye, 1999’daki Marmara depreminden 24 yıl sonra bu kez çok daha geniş bir alanda etkili olan depremlerle sarsıldı. Yaklaşık 200 kilometrekarelik bir alanda etkili olan depremlerin Grönland’da dahi hissedildiği açıklandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.4 büyüklüğünde, yerin 7 kilometre altında deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin şiddeti daha sonra 7.7 olarak revize edildi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açtı.

04.26’da ise Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6.4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Bölgede birkaçı 6’nın üzerinde 120’den fazla artçı olurken 13:25’te Kahramanmaraş’ta yeni deprem daha yaşandı. Kandilli verilerine göre, Ekinözü’de 16.4 km derinliğinde 7.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD ise merkez üssünü Elbistan ilçesi, büyüklüğünü 7.6 olarak açıkladı. Sarsıntı Şanlıurfa, Ankara, Adana ve Malatya’da hissedildi. Deprem fırtınası Sakarya ve Balıkesir’e kadar uzandı. Gece hasar alan çok sayıda yapı yeni depremle yerle bir oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 05.14’te ilk olarak Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun’u arayarak bilgi aldı. Tüm birimlerin AFAD koordinasyonunda teyakkuz halinde olduğunu kaydeden Erdoğan, ardından illerin yetkililerini aradı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 05.42’de “Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarm” dedi ve bakanların bölgeye hareket ettiğini açıkladı.

AFAD da Dışişleri ile yapılan görüşmenin ardından uluslararası yardım çağrısı yapıldığını duyurdu. Sekiz şehirde birliklerin depremden etkilendiğini, üç askerin şehit olduğunu bildiren Milli Savunma Bakanlığı “TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD’ın talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazır” açıklaması yaptı ve birçok şehirden birlikler kurtarma çalışmaları ile asayişin sağlanması için deprem bölgelerine gitti.

İlk etapta Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa’ya doğal gaz akışı durduruldu. Diyanet barınma için camileri depremzedelere açarken CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, cemevlerinin de barınma ve yemek için halka açıldığını söyledi. Emniyet provokatif paylaşım yapan 13 hesabın tespit edildiğini belirtti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da Psikososyal Destek Ekipleri’ni bölgeye yolladı.

AFAD Koordinasyon Merkezi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldığını belirterek “Halihazırda 9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmekte, deprem bölgesine dışarıdan ulaşanlarla bu sayı sürekli artmaktadır. Kurtarma faaliyetleri kesintisiz sürüyor” dedi.

Erdoğan pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğinin bilinemediğini söyledi. “Uluslararası yardımlar için de ülkemizle temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve AB yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır. Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde inşallah bu felaket günlerini de geride bırakacağız. Gün; 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günü” diye konuştu.

AFAD dün saat 15.40 itibariyle “Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam 1014 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 7003 vatandaşımız yaralanmıştır” açıklaması yaptı. Ardından AFAD Başkanı Yunus Sezer de saat 17.30 itibariyle yaptığı açıklamada ölü sayısını 1498, yaralı sayısını 8 bin 535 olarak aktardı. 2 bin 834 binanın yıkıldığını söyledi.

DÜNYADAN YARDIM ELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO ve AB’nin yanı sıra 45 ülkenin yardım teklifinde bulunduğunu açıkladı. Türkiye’ye taziye ve dayanışma mesajları yağdı. Birçok ülke arama-kurtarma ekiplerini yolladı. SpaceX’in sahibi Elon Musk, Starlink uydularının kullanımı için teklifte bulunurken, Bloomberg’in haberine göre yetkili bir isim Türksat’ın kapasitesinin yeterli olduğunu söyledi. Avrupa Birliği üyesi 13 ülkenin arama kurtarma ekipleri göndereceğini açıklandı.

AB Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, Kopernik uydu sistemi aracılığıyla hasar tespiti için görüntü paylaşımı yapıldığını kaydetti. ABD Başkanı Joe Biden, yardım için talimat verdi. Rusya da “Türkiye’ye 100 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan 2 adet İl-76 uçağı gönderilmeye hazırız” açıklaması yaptı. Azerbaycan 370 kişilik yardım ekibi yolladı. Jens Stoltenberg, NATO müttefiklerinin seferber edildiğini söyledi. Yunanistan, Ermenistan ve İsrail de yardım teklifinde bulundu.

GÜN BİRLİK BERABERLİK GÜNÜ

11. CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: Felaketin ağır neticeleri ortaya çıktıkça acımız ve hüznümüz artıyor. Bu felaketin üstesinden gelebilmemiz için devlet ve millet dayanışmasını en üst seviyede göstermeliyiz.

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU: CHP’li belediyeler ilk etapta bölgeye 174 araç ve 818 personel yolladı. Belediye başkanlarını araya Kılıçdaroğlu “Yüreğimiz dağlanıyor, bu felaketi birlikte atlatacağız” dedi.

İYİ PARTİ LİDERİ MERAL AKŞENER: Tüm vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyorum. Bugün devletimizin sesini duyma günümüz, bugün hepimizin susma günü. Allah yardımcımız olsun.

GELECEK PARTİSİ LİDERİ AHMET DAVUTOĞLU: Kim olursa olsun hangi düşünceye sahip olursa olsun şu anda tek bir yürek olma vakti, tek bir amaçla bir araya gelme vakti, gün birlik ve beraberlik vakti.

DEVA PARTİSİ LİDERİ ALİ BABACAN: Bu büyük felakette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Dualarımız, enkaz altındaki vatandaşlarımızla.

SAADET PARTİSİ LİDERİ TEMEL KARAMOLLAOĞLU: Dualarımız, can kayıplarının artmaması için. Arkadaşlarımız, bütün teşkilatlarımızla ve bölgeyle irtibat halinde. Bazı arkadaşlarımız görevlendirildiler.

DEMOKRAT PARTİ LİDERİ GÜLTEKİN UYSAL: Aziz milletimize çok geçmiş olsun. Dualarımız yardım bekleyen vatandaşımızın biran evvel kurtarılması için. Allah yardımcımızdır.

MİLLET İTTİFAKI: (Altı partinin ortak açıklaması) Böyle bir felaket karşısında herhangi bir ayrım yapmaksızın merkezi hükumetin yerel yönetimlerle güçlü bir iş birliği ve koordinasyon içinde çalışması önem arz etmekte. 85 milyon tek yürek olarak dayanışma içinde tüm yaralarımızı hızla saracak, bu felaketi birlik ve beraberlik içinde atlatacağız.

HDP ESKİ EŞ GENEL BAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ: Cezaevlerinden hepimiz kan vermek için başvuru yaptık. Battaniyelerimizi de halkımıza göndermek istiyoruz. Haksız yere içeride tutulan binlerce kişinin, bu felaketi hücrelerinden acı içinde izlemelerine sessiz kalmayın. Hepimiz yardım ve kurtarma çalışmalarına katılmak, geçici de olsa halkımızın yanında olmak istiyoruz.

ENKAZDAN KURTULAN DEPREMZEDELER YAŞADIKLARINI ANLATTI, ACİL YARDIM ÇAĞRISI YAPTI

Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 yıkımında bilanço ağırlaşırken enkazdan kurtulanlar yaşadıklarını anlattı. Acil yardım çağrılarını iletti. Kahramanmaraş’ta bu sabah 04:17’de gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki deprem en az 10 kenti etkiledi. Depremin vurduğu farklı kentlerden BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk konuşan depremzedelerin hepsi, hayatlarında ilk kez bu kadar şiddetli ve uzun süren bir deprem yaşadıklarını anlattı. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde yüzlerce binanın yıkıldığı, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

YARDIM EDENLERİN ÜZERİNE BİNA YIKILDI

BBC Türkçe’ye konuşan CHP Pazarcık İlçe Başkanı Veysel Şervan, sadece kendi tespit edebildiğine göre ilçede en az 100 binanın yıkıldığını söyledi. Birçok yakınım enkaz altında diyen Şervan “Pazarcık çok kötü durumda. Ben de kendimi ve ailemi binadan zor kurtardım. İnsanlar kendi imkanlarıyla kurtarma yapıyor” dedi. Şervan “Biz tam enkazdan çıkmıştık ki bir kişinin enkazdaki küçük bir boşluktan elini uzattığını gördük. Onu kurtarmaya çalışan arkadaşımızın üzerine bina yıkıldı. Gözümün önünde onu kurtarmaya çalışan da altında kaldı. Onlar kaldı, kurtulma şansları yok, komple üzerlerine yıkıldı. Çok zor durumdayız.”

YİYECEK YOK, İÇECEK YOK, ISINMA YOK

50 metre alanda beş binanın yıkıldığını gördüğünü söyleyen Şervan, yollardaki hasara rağmen ilçeye ulaşımın açık olduğunu kaydediyor: “Çok şiddetli oldu ve çok uzun sürdü. Böyle bir deprem görmedik. 50 metrede beş bina yıkıldığını gördüm. Çok bina yıkıldı ama çok şükür çalışmalarda da canlı insanlar çıkarılıyor. Henüz tüm köyleri de gezemedim ama köylerde de çok enkaz haberleri geliyor. “Sadece benim gördüğüm, Pazarcık’ta en az 100 bina yıkıldı. Arama kurtarma çalışmaları daha yeni yeni sabaha karşı birkaç tane geldi. Şu anda ne çadır var ne bir şey. İnsanlar dışarıda, yağmur yağıyor, yiyecek yok, içecek yok, ısınma yok, bilmiyorum... Şu ana dek etkili bir arama kurtarma yapılamadı.”

BİR DAKİKA BOYUNCA SALLANDIK

Deprem Adana’da da çok şiddetli yaşandı. Adana merkez Yurt Mahallesi’nde 5. kattan kendilerini dışarı zor attıklarını söyleyen Nilüfer Aslan, “Ömrümde böyle bir şey görmedim. 1 dakikaya yakın sallandık” diyor: “Çevremizde 12-14 katlı 4 bina yıkıldı. Ben beşinci kattaydım, ömrümde böyle bir deprem şiddeti görmedim. İlk önce hafif geldi, sonra biraz duraklar gibi oldu, sonra şiddetli biçimde devam etti. “Sadece oğlumu kurtarmak istedim. Diğer odadaki oğluma seslendim, o da ne olduğunu anlayamadı. ‘Annem deprem oluyor, en azından aynı yerde birlikte ölelim’ dedim. Kapı eşiğinde ölelim dedim. Aklımdan geçen tek şey oydu. Devam etti, devam etti, kapının eşiğinde bir dakika boyunca durduk.” Binadan çıktıktan 5-10 dakika sonra şiddetli artçıların başladığını söyleyen Aslan, arabanın artçılarla sallandığını söylüyor:

“Çukurova Devlet Hastanesi’ne yakın bir alanda toplandık. Yanıma, üstüme hiçbir şey alamadım, dışarıda terlikle duruyorum. Bir daha da eve girmeye cesaret edemiyoruz.”

HASTANE YATAĞINDAN DIŞARI KAÇTIM

Önceki gün geçirdiği böbrek ameliyatı sonrası Gaziantep Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nde kolunda serumla yatarken depreme yakalanan Gökçe Bay, şiddetli depremle birlikte hastaların neye uğradığını şaşırdığını anlatıyor. Bir anda tüm hastaların birbirinden destek alarak kaçmaya başladığını söyleyen Bay, hastanenin bazı duvarlarında yıkılmalar olduğunu söylüyor: “Deprem olduğunda ikinci kattaydık. Ağrım yoktu ama kolumda serum takılıydı. Ben hemen yataktan kalkıp kuzenime seslendim, kolumdan serumu nasıl çıkardığımı hatırlamıyorum.. Hemen koştuk. Herkes birbirine tutundu. Böyle bir sarsıntı yok. Öleceğiz zannettik. Tepemize yıkılacak ve orada kalacağız, çıkamayacağız zannettik. Öyle korkunç bir şeydi. Herkes sokakta ağladı, hepimizin psikolojisi bozuldu. Tarif edemiyorum.”

HERKES BİNALARDAN KAÇIYOR

Malatya Temelli Mahallesi’nde 5 katlı binadan ailesiyle birlikte sağ çıkan 25 yaşındaki Özgül Konakçı, kendi binasının sadece hasar gördüğünü ancak çevresindeki 5 binanın yıkıldığını söylüyor. Kokaçı “Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hava çok soğuk ve şu an kar yağıyor. Herkes sokaklarda, millet ne yapacağını şaşırmış durumda. Daha yeni gözümüzün önünde artçılar sebebiyle bir binanın camları patladı” dedi.

ENKAZLARDA ÇOCUK MUCİZESİ

7.7’Lik deprem sonrası enkazdan yaralılar çıkarıldı. Enkazlardan çocukların çıkarılması umut ışığını yeşertti. Arama kurtarma çalışmalarında ekiplerin çalışmaları devam ederken, enkazdan çıkarılan her vatandaş, hastanelere kaldırılıyor. Depremden etkilenen Adana’da Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi’nde yıkılan apartman enkazından bir çocuk canlı olarak çıkarıldı. Yine Kahramanmaraş’ta bir binanın enkazı altında kalan çocuklar ve aile sağ olarak çıkarıldı. Diyarbakır’da yıkılan 8 katlı bir binada saatlerce süren çabaların ardından ise o enkazdan 1’i engelli 3 kişi başarıyla kurtarıldı.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ve ailesinin depremde enkaz altında olduğu belirtildi. Taş ve ailesi için yardım seferberliği başlatıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da deprem nedeniyle 3 askerin şehit olduğunu açıkladı. AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman da depremin çok şiddetli olduğunu, aile bireylerinin göçük altında kaldığını söyleyen Yayman “İki abim, eşleri, ablam, eniştem, çocukları enkazın altında” dedi. Hatay’da 4 çocuk enkaz altından sağ olarak çıkarıldı.

Öte yandan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Buğra Kavuncu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Antep Nurdağ İlçe Başkanı Bünyamin Tek ve eşinin meydana gelen depremde hayatını kaybettiğini duyurdu. Pazarcık’ta enkaz altında kalan küçük bir kız çocuğu sağ olarak kurtarıldı. Sağlık görevlilerinin ilk müdahaleyi yaptığı çocuk, ekiplere “Ben eve gitmek istiyorum” dedi. Küçük kızla birlikte kardeşinin ve anne babasının da sağ olarak enkazdan çıkarıldığı öğrenildi.

10 İL AFETİ YAŞADI ACI HER SAAT KATLANDI

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremde can kaybı ve yaralı sayısı her geçen an artıyor. Depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar sürüyor. 7.7’nin ardından Elbistan merkezli 7.6 şiddetinde bir deprem daha yaşandı. Depremin şiddeti Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ı da sarstı. Bütün kentlerde yıkılan binalar ve enkaz altında kalan vatandaşlar var. AFAD’dan yapılan son açıklamaya göre 10 ilde toplam can kaybı bin 541’e yükseldi. Yaralı sayısı 8 bin 533, yıkılan bina sayısı ise 2 bin 834. Artçı sarsıntıların sürdüğü bölgede vatandaşların hasarlı binalara girmemesi isteniyor.

10 İLDE BÜYÜK KAYIPLAR

7.7 ve 7.6’lık depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş olmasına rağmen can kaybının en fazla olduğu ilin Hatay olduğu açıklandı. Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200 ve Hatay’da 250 kişi yaşamını yitirdi. Depremin yıkıma neden olduğu diğer illerdeki ağır bilanço ise şöyle:

Osmaniye 131 can kaybı. Adıyaman 20 can kişi hayatını kaybetti. Diyarbakır 41 can kaybı var. Malatya 98 can kaybı mevcut. Şanlıurfa’da 27 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi yaralı. Kiliste 13 kişi hayatını kaybederken Adana’da 43 vatandaş yıkılan binaların enkazında yaşamını yitirdi.

2 BİN 834 BİNA YIKILDI

Öte yandan Gazişantep’te 600 kişi yaralandı, 581 bina yıkıldı. Kilis’te 200 kişi yaralandı, 50 bina yıkıldı. Adana’da 118 yaralı, 16 bina yıkıldı. Malatya’da 550 yaralı, 300 bina yıkıldı. Hatay’da 200 bina yıkıldı. Osmaniye’de 200 yaralı, 83 bina yıkıldı. Adıyaman’da belediye binası dahil 100 bina yıkıldı. Diyarbakır’da 226 yaralı 20’den fazla bina yıkıldı. Şanlıurfa’a 200’den fazla yaralı, 60 bina yıkıldı.

‘ELBİSTAN’IN YARISI GİTMİŞ’

Bölgede bulunan vatandaşların sosyal medyadan yapmış olduğu paylaşımlar ise içler acısı. Bir vatandaş, Elbistan’daki son hali paylaşırken “Elbistan’ın yarısı gitmiş” sözleri ile durumu özetledi. Yine Maraş’In ilçelrinden biri olan Afşin’de ise Belediye Başkanı iyi haberi verdi. Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, ilçede yıkılan binanın olmadığını belirterek “Sadece iki tane yaralımız var. O da panik nedeniyle evden atlamalar nedeniyle meydana gelmiş. Elbistan ilçemizde 4 binamız yıkıldı. Pazarcık bayağı hasar almış durumda” dedi.

HASAR ALAN BİNALAR MÜHÜRLENİYOR

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem Niğde’de de hissedildi. Saat 04:17’den itibaren 20 kez sarsıntı yaşayan Niğde’de hasar gören binalar yetkililer tarafından mühürlendi ve girişler yasaklandı. Niğde Valiliği, kentte can ve mal kaybının olmadığını açıklarken, şehir merkezinde bazı binalarda çatlakların meydana geldiği görüldü. Depremde hasar alan Çayır Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı’ndaki Özbekler Sitesi’nde bulunan bina boşaltıldı. Güvenlik çemberine alınan hasarlı binaya girişlere izin verilmediği öğrenildi.

DEPREM SPORU DA VURDU

Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. Başta Dört Büyükler olmak üzere spor kulüpleri de depremzedeler ve afet bölgeleri için yardım kampanyası başlattı. Merkez üssü Kahramanmaraş ve çevre illerde etkilenen depremzedeler için Beşiktaş ve Galatasaray yardım toplayacaklarını resmi internet sitesinden duyurdu.

Beşiktaş, yardıma ilişkin açıklamasında “Kulübümüz, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve çevre illerde de hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmak üzere yardım kampanyası düzenleyecektir. Düzenlenecek yardım kampanyasıyla ilgili detaylar önümüzdeki süreçte kamuoyuyla paylaşılacaktır” ifadelerini kullandı. Sarı-Kırmızılılardan yapılan paylaşımda ise “AFAD iş birliğinde resmi derneklerimiz, spor okullarımız ve taraftar grubumuz vasıtasıyla toplanacak yardımlar ihtiyaç olan bölgelere ulaştırılacaktır” denildi ve ihtiyaç listesi paylaşıldı.

Fenerbahçe de, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından yardım için çalışmalara başlandığını duyurdu.

Sarı-Lacivertli kulüpten yapılan açıklama şu şekilde:

“Fenerbahçe Spor Kulübü olarak yaşanan milli felaket karşısında en faydalı adımı atmak için çalışmalara ivedilikle başladık. Yapılacak görüşmeler neticesinde belirleyeceğimiz eylem planıyla afet bölgelerindeki vatandaşlarımızın yanında olacağımızı belirtiyoruz.” Trabzonspor ise deprem nedeniyle tüm TS Club depolarındaki giyim, atkı ve battaniye gibi ürünleri, ihtiyaç sahibi depremzedelere gönderdi.

40 GÜREŞÇİ İÇİN YARDIM ÇAĞRISI

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde sabah saat 04.17’de 7.7 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Malatya BŞB Voleybol Erkek Takımı oyuncuları Malatya’da konakladıkları otelin yıkılmasıyla birlikte enkaz altında kaldı. Kurtarma çalışmalarında sporcular Enes, Mustafa ve Berk’in enkaz altından çıkartıldığı öğrenildi. Hatay Kadın Voleybol Takımı’ndan 14 oyuncunun enkaz altında kaldığı öğrenildi. Tüm bunlar ile birlikte Maraşspor Futbol Takımı’nın yıkılan otelin enkazında kaldıkları, teknik heyetten birinin çıkarıldığı, diğer vatandaşların kurtarılmasına çalışıldığı bildirildi. Milli güreşçi Taha Akgül, ise Kahramanmaraş’ta 30-40 güreşçinin enkaz altında kaldığını belirterek, yardım çağrısında bulundu.

HATAY’DA BURAK VE BERTUĞ SEVİNCİ

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere birçok ilimizde hissedilen depremlerde acı bilanço korkutmaya devam ederken; spor camiasında endişeli bekleyiş sürüyor. Teknik direktör Volkan Demirel’in de yardım çağrısında bulunduğu Hatayspor’da sevindirici haberler gelmeye devam ederken; 3 isim ile kontakt kurulamadı. Teknik heyetten üç ismin enkazdan sağ olarak kurtulduğu bildirildi. Futbolculardan Burak Öksüz enkazdan çıkarıldı, Onur Ergün, Bertuğ Yıldırım ve Kerim Alıcı’nın da sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Futbolcu Christian Atsu, sportif direktör Taner Savut ve tercüman Emre’ye ise henüz ulaşılamadı.

İSKENDERUNSPOR SEFERBER OLDU

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. TFF 2’nci Lig ekibi İskenderunspor, yaşanan depremin ardından iki antrenörün göçük altında kaldığını belirtirken, tüm kulüp personellerinin ve oyuncuların, kurtarma çalışmalarına dahil olduğunu bildirdi. İskenderunspor’un paylaşımı şu şekilde: “Yaşanılan deprem sonrası teknik heyetimizden iki hocamız göçük altında kalmıştır. Tüm kulüp personellerimiz ve oyuncularımız hem hocalarımızı hem de göçük altında kalan diğer vatandaşlarımızı kurtarmaya çalışmaktadır. İskenderunspor Kulübü olarak; AFAD ve tüm yetkili kurumlardan İskenderun için ACİL YARDIM beklemekteyiz.”

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve birçok ili etkileyen 7.7’lik deprem nedeniyle tüm spor müsabakalarına ara verildi. Dünyanın dört bir yanından baş sağlığı ve destek mesajı gelirken TFF ise 6-7-8 Şubat’ta oynanacak karşılaşmaların ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. AFAD’dan alınan bilgiye göre yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yurdun büyük bölümünden hissedildi. Yaşanan gelişmelerin ardından Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bakan Kasapoğlu, “Ülkemizde yapılacak tüm ulusal spor organizasyonları ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştur. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve birçok ili etkileyen deprem nedeniyle 6-7-8 Şubat’ta oynanacak maçların ertelendiğini duyurdu. TFF’den yapılan açıklamada, tehir edilen müsabakalara ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere birçok ilimizde hissedilen deprem sonucu can kayıplarımızın, yaralıların olması ve devam eden arama kurtarma çalışmaları nedeniyle; bugün Spor Toto Süper Lig’de HangiKredi Ümraniyespor-Adana Demirspor, Fenerbahçe-Arabam.com Konyaspor, Bitexen Giresunspor-Yukatel Kayserispor, Spor Toto 1. Lig’de Eyüpspor-Bodrumspor ve TFF 2. Lig’de 8 Şubat Çarşamba günü oynanması planlanan tüm müsabakalar ileri bir tarihe ertelenmiştir.”

Yaşanan afetin ardından dünyanın dört bir yanından baş sağlığı ve destek mesajı yağdı. İspanyol takımı Real Madrid Türkiye’de yaşanan deprem için kulübün resmi internet sitesinden geçmiş olsun mesajı yayımladı. Yaşanan depremden dolayı derin üzüntü yaşadıklarını belirten Madrid temsilcisi, vefat eden vatandaşlar için başsağlığı diledi. UEFA, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye’nin yanında olduğunu bildirdi. Spor federasyonları ve spor kulüpleri, depremde yaşamını yitiren vatandaşlar nedeniyle taziye paylaşımında bulundu.

SON SEKİZ AYIN EN ÖLÜMCÜL DEPREMİ

Türkiye ve Suriye başta olmak üzere birçok ülkede hissedilen deprem, dünyada geçen haziran ayından bu yana en çok can kaybına yol açan jeolojik felaket oldu. Afganistan’ı sekiz ay önce vuran 6.1’lik depremde en az 1000 kişi hayatını kaybetmişti.

Türkiye dün sabaha büyük bir acıyla uyanırken, geçen yıl haziran ayında Afganistan’daki felaketin ardından dünyada en çok can kaybı yaşanan depreme sahne oldu. 22 Haziran’da Afganistan’da, merkez üssü Host vilayetinde meydana gelen 6,1 büyüklüğünde depremde en az bin kişi hayatını kaybetmiş, bin 500’den fazla kişi de yaralanmıştı. Özellikle Paktika bölgesinin etkilendiği depremde çok sayıda ev yıkılırken, felaketin dağlık bir bölgede yaşanması acil yardım ekiplerinin bölgeye ulaşmasını zorlaştırmıştı. Önceden tahmin edilmesi güç doğal afetlerin başında gelen depremler büyük can ve mal kaybına neden oluyor. Son 20 yılda meydana gelen ve önemli can kaybına yol açan depremlerden bazıları:

HAİTİ-14 AĞUSTOS 2021

Atlas Okyanusu’ndaki Karayipler’de yer alan Haiti, son yıllarda şiddetli birkaç depremle sarsıldı. En son 2021’de meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde 2 bin 200’den fazla can kaybı yaşandı, 13 binden fazla evi de ya yıkıldı ya da zarar gördü.

ENDONEZYA-28 EYLÜL 2018

Doğal felaketlerin sıklıkla yaşandığı ülkelerden biri olan Endonezya şiddetli sarsıntıların yaşandığı ülkelerin başında geliyor. Ancak Sulawesi adasını 2018 yılında vuran 7,5 büyüklüğündeki deprem ve ardından 1 buçuk metrelik tsunami son yıllarda yaşanan en acı felaketlerden biri olarak hafızalara kazındı. Yaşanan deprem ve tsunami 4 bin 300’den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

İRAN-12 KASIM 2017

Deprem felaketinin sıklıkla yaşandığı ülkelerden biri diğeri olan İran’ın Kermanşah bölgesini 2017 yılında 7,3 büyüklüğündeki deprem vurdu. 400’den fazla can kaybının yaşandığı afet, komşu ülke Irak’ta da altı kişinin ölümüne yol açtı.

MEKSİKA-19 EYLÜL 2017

2017’de Meksika’nın orta kesimlerini vuran 7,1 büyüklüğündeki deprem, 1985’teki binlerce kişinin ölümüne yol açan büyük depremin yarattığı travmayı yeniden hatırlattı. 396 kişi yaşamını yitirdiği deprem başkent Meksiko City’de büyük tahribata neden oldu.

İTALYA-24 AĞUSTOS 2016

2016 yılında ülkenin orta kesimlerini vuran 6,2 büyüklüğündeki deprem 300 kişinin hayatına mal oldu. Başkent Roma’nın doğusundaki dağlık bölgede yaşanan felaket sonucu merkez üssüne yakın Accumoli kentinde ve çevresinde toprağın 20 santimetre çekildiği, 16 santimetrelik kayma olduğu duyuruldu.

EKVADOR-16 NİSAN 2016

Güney Amerika’nım Büyük Okyanus kıyısındaki ülkelerinden Ekvador’u 2016 yılında sarsan 7,8 büyüklüğündeki depremde en az 650 kişi yaşamını yitirdi.

AFGANİSTAN-26 OCAK 2015

Afganistan’da Hindikuş dağlarında meydana gelen ve ülkenin kuzeydoğusu ile komşusu Pakistan’ın kuzeyini sarsan 7,8 büyüklüğündeki deprem en az 400 kişinin yaşamına mal oldu.

NEPAL-25 NİSAN 2015

Yaklaşık 9 bin kişinin yaşamını yitirdiği 7,8 büyüklüğündeki deprem sekiz milyondan fazla kişinin yaşamını alt üst etti.

ÇİN-2 AĞUSTOS 2014

Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde yaşanan 6,3 büyüklüğündeki sarsıntı en az 600 kişinin ölümüne yol açtı.

PAKİSTAN-24 EYLÜL 2013

Pakistan’ı sarsan 7,7 ve 7,8 büyüklüğündeki “ikiz deprem” ülkenin güneybatısındaki Belucistan Eyaletinde büyük yıkıma yol açtı. Felakette en az 800 kişi can verdi.

İRAN-11 AĞUSTOS 2012

İran’ın kuzeybatısındaki Tebriz kenti yakınlarını iki kez sarsan 6,4 ve 6,3 büyüklüğündeki depremlerde en az 300 kişi hayatını kaybetti.

TÜRKİYE-23 EKİM 2011

7,2 büyüklüğündeki Van depreminde 600’den fazla kişi can verdi.

JAPONYA-11 MART 2011

Ülkenin kuzeydoğusunu vuran 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tetiklediği tsunami sonucu 15 bin 690 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 700 kişi yaralandı.

YENİ ZELANDA-22 ŞUBAT 2011

Christchurch kentini vuran 6,3 büyüklüğündeki depremde en az 180 kişi yaşamını yitirdi.

ŞİLİ-27 ŞUBAT 2010

Güney Amerika ülkesi Şili’de meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki deprem ve tetiklediği tsunami 500’den fazla kişinin yaşamına mal oldu, yüzbinlerce ev zarar gördü, otoyollar ve köprüler yıkıldı.

HAİTİ-13 OCAK 2010

Başkent Port-au-Prince’i vuran 7,0 büyüklüğündeki depremde en az 316 bin kişi can verdi.

ÇİN-12 MAYIS 2008

Siçuan kentini vuran 7,8 büyüklüğündeki depremde 87 bin 900 kişi yaşamını yitirdi.

ASYA-26 ARALIK 2004

9,15 büyüklüğündeki deprem Endonezya’nın Sumatra adası yakınlarında meydana geldi ancak sebep olduğu tsunami Endonezya’nın yanı sıra Tayland, Hindistan, Sri Lanka ve bölgedeki birçok ülkeyi etkiledi. 230 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği ya da kaybolduğu felakette köyler ve turizm merkezleri büyük yıkıma uğradı.

Pakistan-8 Ekim 2005

Başkent İslamabad’ın kuzeydoğusunu sarsan 7,6 büyüklüğündeki deprem ülkede 73 bin kişinin ölümüne yol açtı. Aynı zamanda Keşmir’i de vuran sarsıntı burada da bin 200’den fazla can kaybına yol açtı.

İRAN-26 ARALIK 2003

Ülkenin güneydoğusundaki Kerman eyaletinde yaşanan 6,6 büyüklüğündeki deprem felaketi Bam kentin yerle bir etti ve 31 bin kişinin yaşamına mal oldu.

KAYDA GEÇEN EN ŞİDDETLİ SARSINTI: 9.5

ABD Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne göre şimdiye dek kayıtlara geçen en şiddetli deprem Richter Ölçeği’nde 9.5 büyüklüğündeydi. 22 Mayıs 1960’ta Şili’nin güney kıyılarında meydana gelen deprem, hemen ardından büyük bir tsunami de yaratmıştı. Tsunami Hawaii, Japonya ve Filipinler’i de vurmuştu.

Şili/1960: 9.5 Alaska/1964: 9.2 Endonezya/2004: 9.1 Japonya/2011: 9.0 Rusya/1952: 9.0

BÜYÜK KISMI “ATEŞ ÇEMBERİ’NDE” OLUYOR

Pasifik Okyanusu’nu çevreleyen deprem bölgesine “Ateş Çemberi” adı veriliyor. Depremlerin çok büyük kısmı Çevre-Pasifik kuşağı da denen bu bölgede meydana geliyor. Ateş Çemberi, Dünya’nın jeolojik açıdan en aktif bölgesi. Gezegendeki tüm depremlerin yaklaşık yüzde 90’ı burada meydana geliyor. Pasifik Ateş Çemberi Aktif volkanların yüzde 75’ine de ev sahipliği yapıyor. Bir sonraki “en sismik bölge” ise depremlerin yüzde 5 ila 6’sının görüldüğü Alp Kuşağı. Bu kuşak, Akdeniz bölgesinden doğuya doğru Türkiye, İran ve Hindistan’a uzanıyor. Türkiye’deki fay hatları Alp Kuşağı’nın parçası.

EN ÖLÜMCÜL DEPREM: 830 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kaydedilen en ölümcül deprem ise 1556’da Çin’de meydana geldi. Çoğu kişinin yumuşak kayadan oyulmuş mağara benzeri barınaklarda yaşadığı, ülkenin merkezindeki Shaanşi bölgesini etkileyen bu depremde 830 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. 1976’da Çin’in Tangshan kentinde 250 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bir başka ölümcül deprem de en şiddetli örnekler arasında.

En eskisi de Çin’de

Bilim insanlarının kayıtını bulduğu en eski deprem, MÖ 1831’e kadar uzanıyor. Bu deprem Çin’in Shandong eyaletinde meydana geldi. O dönemde bölgede Zhou Hanedanlığı hüküm sürüyordu. Depremlerin yumuşak zemini sert kayadan daha fazla salladığı bilgisi ise MÖ 350’de Yunan filozof Aristoteles tarafından dile getirildi. Sarsıntıların nedeni de 1760’ta sismolojinin ilk uzmanlarından biri olan İngiliz mühendis John Michell tarafından ortaya kondu. Michell, depremlerin ve meydana getirdikleri enerji dalgalarının “kaya kütlelerinin yerin kilometrelerce altında yer değiştirmesinden” kaynaklandığını hatıratında yazmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN