YSK ‘gerekçesini’ şerh için erteledi

YSK ‘gerekçesini’ şerh için erteledi

YSK, seçimleri iptal etmesinin ardından 6 Mayıs’ta kısa kararını açıkladı. Türkiye’nin gözü, seçimin yenilenmesinin sebeplerini kurulun hukuki gerekçelerle sıralayacağı gerekçeli karara kilitlendi. Ancak beklentilerin aksine YSK, 200 sayfayı aştığı belirtilen gerekçeli kararı açıklamadı. Tartışmaların odağında yer alan kararın, ret oyu veren 4 üyenin muhalefet şerhini yazmasının ardından kamuoyuna duyurulacağı belirtildi.

31 Mart yerel seçimlerinde sandıkların kapanmasından 17 gün sonra, 14 bine yakın oy farkıyla yarışı önde tamamlayan CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na verdiği mazbatayı 6 Mayıs’ta AK Parti ve MHP’nin sandık kurullarının usulsüz oluşumu gerekçesiyle yaptığı olağanüstü itirazı haklı bularak iptal eden YSK, gerekçeli kararını hala açıklamadı. 6 Maıs’ta hala tartışılan bir kararla İmamoğlu’nun 19 günlük başkanlığını düşürerek 23 Haziran’da sadece Büyükşehir Başkanlığı için yeniden seçim kararı alan Kurul dün gerekçeli karar  ve yapılan bazı itirazları değerlendirmek için toplandı. Kurul’un yaklaşın 4 süren toplantısından yine bir sonuç çıkmadı. Kurul’un seçimlerin iptali yönünde oy veren 7 üyesinin 200 sayfayı aşan bir metin yazdığı öğrenildi. Ancak seçimlerin iptaline muhalif kalan 4 üyenin ise henüz ‘şerh’ yazılarını yazmadıkları bu nedenle gerekçeli kararın bu şerhler eklendikten sonra açıklanacağı bildirildi. Kurul kaynakları gerekçeli kararın açıklanmasına yönelik kesin bir tarih vermekten kaçınırken bu sürenin 48 saati geçmeyeceği yönünde görüş bildiriyorlar. Buna göre şerh yazımlarının bugün ya da yarın tamamlanmasının ardından gerekçeli karar da en gec Perşembe gününe kadar yayımlanmış olacak.  

Yüksek Seçim Kurulu, 6 Mayıs’taki toplantısında hala büyük tartıymalara neden olan bir karara imza atmıştı. Kurul, tüm geçersiz oyların iki kez sayıldığı bazı ilçelerde sondajlama sayımların yapıldığı İstanbul’da AK Parti ve MHP’nin sandık kurulu başkan ve üyelerinin memur olmadığı iddiasını haklı bulmuştu. YSK, daha önce 2 Nisan’da İYİ Parti’nin Bursa Mustafakemalpaşa’da aynı içerikle yaptığı başvuruya ret cevabı vermişti. Buna rağmen AK Parti ve MHP’nin itirazlarını haklı bulan Kurul İstanbul seçimlerini iptal ederek 23 Haziran’da yeniden sandık kurulmasına hükmetmişti. Sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin tekrar yapılmasına itiraz eden CHP ve İYİ Parti’nin de başvurularını reddeden YSK ilçelerde ve belediye meclisi için tekrar seçime gerek olmadığı yönünde bir karar vermişti.  

YSK’nın dün karara bağladığı bir diğer konu da yine tartışmalara neden olan yedek üyelerin oy kullanması konusu oldu. Özelilkle bazı hukukçular ve muhalefetin gündeme getirdiği 4 yedek üyenin oy kullanması itirazlara neden oluyordu. Anayasya göre 7 üyeden oluşan YSK bu üyelerin kararları ile hüküm kuruyor. Ancak yine anayasaya göre 4 yedek üye de bu kurulda görev alabiliyor. Yedek üyelerin bu oy kullanma hakkı da Kurul’un gündemindeydi. Bu konuda yapılan itirazları reddeden YSK’nın gerekçeli kararında, daha önce demokratik ve geniş katılımlı müzakereye olanak tanımak açısından YSK’nın uzun süredir 11 üye ile toplantı yaptığı ve bu hususun Anayasa’ya aykırı olmadığı ifade edildi. 

Bir mazbata daha iptal 

Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Partili Besni ilçesine bağlı Suvarlı Belediye Başkanı Mikail Ağır’ın seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesiyle mazbatasının iptal edilmesine karar verdi. İtirazı değerlendiren YSK, Mikail Ağır’ın belediye başkan adaylarının ilan edildiği tarihte ve seçimin yapıldığı 31 Mart’ta seçilmeye engel mahkumiyet kararının adli sicil arşiv kaydında mevcut olduğu belirtildi. Mazbata iptalinin ardından Suvarlı Beldesinde Mikail Ağır’ın seçmenleri önceki AK Partili eski Belediye Başkanı Memet Korkmaz’ın evine yürüdü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN