Yükselen tepkiler sonrası Ticaret Bakanlığı'ndan yeni adım: Plastik hurda atık ithalatına yasak

Yükselen tepkiler sonrası Ticaret Bakanlığı'ndan yeni adım: Plastik hurda atık ithalatına yasak

Türkiye'de plastik atık ithal eden bazı firmaların çöpleri geri dönüştürmek yerine yol kenarına atması ve buralarda yakması tartışmaya neden oldu. Yükselen tepkilerin ardından Ticaret Bakanlığı, 'Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği’nde değişiklik yaptı ve plastik hurda ithalatını yasakladı.

Geçtiğimiz günlerde çevre örgütü Greenpeace Türkiye'nin plastik atık karnesindeki dikkat çeken tabloyu açıklamıştı. Bu rapora göre geçtiğimiz yıl İngiltere'den Türkiye'ye ihraç edilen plastik atıkların 210 bin ton civarında olduğu belirtiliyordu. Ayrıca araştırmacılar bu atıkların Türkiye'de geri dönüştürülmek yerine bir kısmının yollara, tarlalara ve su kaynaklarına atıldığını ve buralarda yakıldığı tespit etti.

Dünya'da yer alan habere göre; Ticaret Bakanlığı, “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği’nde değişiklik yaparak 3915.10.00.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP) etilen polimerden olan, plastik hurda ithalatını yasakladı.

ATIK İTHALATI 45 GÜN SONRA DURDURULACAK

31 Aralık 2020 tarihinde mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile atık ithalatında çevrenin korunması yönünden uygunluk denetimine ilişkin usul ve esasları düzenleniyordu. Yapılan değişiklikle, plastik hurda atık ithalatı, tebliğin “ithalatı yasak diğer atıklar” başlıklı Ek-2/B tablosuna dahil edildi.
Ancak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce çıkış ülkesinde ihraç amacıyla taşıma belgesi düzenlenmiş veya gümrük mevzuatı uyarınca gümrük idarelerine sunulmuş 3915.10.00.00.00 GTİP’li atıkların ithali, 45 gün süreyle tebliğin eski haline göre sonuçlandırılacak.

YASAĞIN KALDIRILMASINI İSTİYORLAR

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün ise bu kararın “Hiçbir etki analizi yapılmadan ve sektör temsilcileri ile fikir teatisi gerçekleştirilmeden hayata geçirilen polietilen hurdası ithalat yasağının ülkemiz plastik sektörünü nasıl bir çıkmaza soktuğunun bir an önce farkına varılmalı ve söz konusu yasak kaldırılmalı” dedi. 

KONU MECLİS'E  TAŞINMIŞTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de geçtiğimiz haftalarda çöpleri ithal eden bazı firmaların, işin kolayına kaçıp çöpleri gelişigüzel alanlara döktüğüne işaret ederek konuyu Meclis'e taşımıştı.  

Meclis Araştırması açılmasını da isteyen Şevkin, soru önergesinde başta İngiltere, Almanya, İrlanda, İtalya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden plastik çöp ithal eden bazı firmaların; ithal ettiği çöpün karşılığında maddi kazanç elde etmesine rağmen bu çöpler üzerinde gerekli işlemleri yaptıktan sonra geri dönüştürmesi gerekirken maliyetten kaçmak için Adana’da yol kenarına dökerek yaktıklarının gözlendiğini belirtmişti.

   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN