Yurt dışında yaşayana EYT piyangosu çıktı! Bu 35 ülkede yaşayanlar dikkat: Kriterler belli oldu!

Yurt dışında yaşayana EYT piyangosu çıktı! Bu 35 ülkede yaşayanlar dikkat: Kriterler belli oldu!

EYT düzenlemesi, Mart ayının başında yasal olarak uygulanmaya başladı. Tahminen 1,6 milyon EYT mağduru başvurarak emeklilik meselesinde ciddi bir ilerleme kaydetti. EYT'lilere yönelik işlemler tamamlandığında, maaşlar ödenmeye başlandı. Yurtdışında yaşayan 200.000 kişi de EYT ile emekli olabilecek. Yurtdışı borçlanma ile 35 ülkede yaşayan Türkler emekli olacak. Peki yurtdışı EYT emeklilik koşulları neler? Yurtdışında yaşayanlar nasıl EYT emeklisi olabiliyor?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesiyle başvurularını gerçekleştiren yüz binlerce vatandaşın emeklilik işlemleri tamamlandı. Yüz binlerce kişi, hem birikmiş parasını hem de bayram ikramiyesini alarak emekli oldu. Mart ayı itibariyle başvuranlar, en geç Mayıs ayına kadar hem birikmiş paralarını, hem maaşlarını hem de bayram ikramiyesini alacak.

EYT düzenlemesiyle birlikte yurtdışında yaşayan yüz binlerce Türk vatandaşına da emeklilik hakkı doğdu. Yurtdışı borçlanma ile başvuranların emekli maaşına bağlanabilmesi için yaşamış oldukları ülkelerdeki sigorta kasasından belge almaları gerekmektedir. Peki yurtdışında hangi ülkelerde yaşayanlar EYT ile emekli olmaya hak kazanabiliyor? Yurtdışı borçlanma maliyeti ne kadar? Yurt dışından EYT ile emekli olabilmek için hangi belgeler gerekiyor?

Türkiye'de hiçbir sigorta girişi olmayan, yurtdışında çalışan Türk vatandaşları EYT ile emekli olabilecek. Bu durumda olan vatandaşlar, borçlanma ile hizmet kazanarak EYT düzenlemesinden yararlanabiliyor. Türkiye ile sosyal güvenlik anlaşması bulunan 35 ülkede yaşayan Türk vatandaşları, EYT düzenlemesi ile emekli olmaya hak kazanacak.

1-018.jpg

YURTDIŞI BORÇLANMA NE KADAR?

Yurtdışında geçirdikleri süreleri Türkiye'deki sigortalılık sürelerine saydıran ve ortaya çıkan borçlanma tutarını ödeyen vatandaşlar, EYT kapsamında emekli olabilecek. Avrupa'da yaşayan ve hiçbir işçi çalışmayan ev kadınları da bu haktan yararlanabiliyor. Türkiye'de sigorta girişi olmayıp yurtdışında 25 yıl çalışan bir Türk vatandaşı, borçlanma ile Türkiye'de çalışır gibi hizmet kazanıp EYT'li olabilecek. Geçen yıl günlük 96 lira ile borçlanılırken, bu yıl 150 lira ile yurtdışı borçlanma yapılabiliyor.

HANGİ BELGELER GEREKLİ?

Yurtdışı borçlanmanın yapılması için sürelerin sağlanması ve yazılı talebin yapılması zorunluluk değildir. Önceden ya da yasa çıktıktan sonra yurtdışı borçlanmaya gidip EYT'ye başvuranların bulunduğu ülkede güncel hizmet belgesi alması zorunlu bulunuyor. Türkiye'deki çalışmalarıyla emekli olan biri, yurtdışında çalışmaya başladığında Türkiye'den aldığı aylık kesilmiyor. Ancak yurtdışı süresini borçlanarak emekli olanlar, yurtdışında çalışmaya başladığında emekli aylığı kesiliyor.

3201 sayılı kanun uyarınca, yurtdışında çalıştıkları ya da sosyal yardım aldıkları sürece Türkiye'den emekli aylığı alamıyor. Bu nedenle yaşanan ülkedeki sigorta kasasından bu hizmet belgesi isteniyor.

2-007.jpg

KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Yurtdışında çalışan gurbetçilerden, 3201 sayılı Kanun kapsamında yaptıkları borçlanma süreleri 5510 sayılı Kanunun 4/B (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilenler, yurtdışında çalışmaya başladıkları tarihi Türkiye'de çalışma başlangıcı olarak gösterebiliyor.

EYT düzenlemesiyle birlikte, bu ülkelerde 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlardan EYT kapsamına girenler erken emeklilik hakkına kavuşmuş olacak. Eylül 1999 öncesinde Türkiye'de sigorta girişi olan ve Avrupa'da yaşayan 200 binin üzerinde Türk vatandaşı bulunuyor.

Örneğin 1996 yılında Türkiye'de işe başlayıp 2 yıllık primi olup da o tarihten sonra Almanya'da çalışmaya giden bir kişi, EYT kapsamındaki koşulları da taşıyorsa yeni yılda emekliliğe hak kazanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN