Bu halılar yüzyıllarca saraylarda sergilendi şimdi usta ellerde. Milli Saraylar Başkanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında eşsiz eserler özenle işleniyor, 200 yıllık tarih yeniden canlandırılıyor…
İstanbul Beşiktaş’taki Yıldız Şale yerleşkesinde bulunan Milli Saraylar Halı Restorasyon Atölyesi’nde, Beylerbeyi, Yıldız ve Dolmabahçe Saraylarına ait yaklaşık 200 yıllık üç tarihi halı, uzman ellerde restorasyona alındı. Tarihi eserler, usta restorasyon ekipleri tarafından, asıl dokularına sadık kalınarak yeniden hayat buluyor. Halılar, tarihî güzelliklerini geri kazanırken, saraylarda sergilenecekleri günü bekliyor.
200 YILLIK HALILARDA YENİLEME ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Beylerbeyi Sarayı’na ait, 19. yüzyıldan kalma 20 metrekarelik Hereke halısı, Türk düğümü tekniğiyle dokunmuş ve oldukça zarif bir gül tezyinatına sahip. Halının atkılarında pamuk, çözgülerinde ise yün iplik kullanılmış. Krem zemin üzerine büyük bordürlerde yer alan çiçek desenleri, halıya görkemli bir hava katıyor. Restorasyon çalışmalarında, halının kopmuş atkı ve çözgü telleri tamamlandı, güve yenikleri onarıldı ve eksik ‘su yolu’ yeniden dokundu. Halı, birkaç hafta içerisinde sarayda sergilenecek hale gelecek.
Yıldız Sarayı’na ait 29 metrekarelik İran halısı, 19. yüzyılda İran düğümü tekniğiyle dokunmuş. Beyaz zemin üzerine serpme çiçek ve dal motifleri işlenen halı, lacivert zeminiyle dikkat çekiyor. Restorasyonun yüzde 30’u tamamlanan halı, güve yenikleri nedeniyle zorlu bir iyileştirme sürecinden geçiyor. Tamamen orijinaline uygun şekilde restore edilen halı, yaklaşık 8 ay sonra tamamlanarak sarayda yerini alacak.
Dolmabahçe Sarayı’na ait olan rengarenk şal desenli halı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla eski görkemine kavuşuyor. Halının üzerinde yapılan çalışmaların yüzde 70’i tamamlandı ve kesiklerin birleştirilmesi işlemleri başarıyla gerçekleştirildi. 3 ay içerisinde tamamlanacak olan halı, sarayda ilgililerine sunulacak.
USTA EKİP 200 YILLIK HALILARI YENİDEN CANLANDIRIYOR
Milli Saraylar Halı Restorasyon Atölyesi’nde, 8 kişilik uzman bir ekip, titizlikle tarihi halıları restore ediyor. Her halı, eski dokusuna sadık kalarak, uygun iplikler ve renklerle restore ediliyor. Isı, nem ve açık hava koşulları nedeniyle zamanla yıpranan halılar, özel tekniklerle güçlendirilerek geleceğe aktarılmak üzere hazırlanıyor. Atölyedeki restorasyon sürecinde, halıların tüm aşamaları detaylı bir şekilde kaydediliyor ve bu süreçler adım adım izleniyor.
HER DESEN TEK TEK TAMAMLANIYOR
Restorasyon sürecinde, halıların eski halini kaydetmek için detaylı fotoğraf çekimi yapılır. İplikler özel olarak boyanıp, halının eksik kısımları tek tek tamamlanır. Güve yenikleri ve kenar eksiklikleri giderildikten sonra halıların estetik görünümü yeniden kazandırılır. Restorasyonun ardından halılar, tarihi saraylarda eski görkemiyle sergilenmeye devam eder.
“RESTORASYON SÜRECİ SABIR İSTEYEN BİR İŞ”
Milli Saraylar Başkanlığı’nda 17 yıldır halı ustası olarak çalışan Sadi Öztürk, restorasyon sürecinde büyük sabır gerektiren çalışmalara imza atıyor. Öztürk, restorasyon yapılan halıların her desenini birebir tekrar dokuduklarını belirterek, “Desenler ve renkler ortaya çıktıkça ayrı bir zevk veriyor. Yaptığımız her eseri sergiye sunarken büyük bir gurur duyuyoruz,” dedi.
GÜVE YENİKLERİ VE EKSİKLİKLER RESTORASYONLA TAMAMLANIYOR
Beylerbeyi, Yıldız ve Dolmabahçe Sarayı halılarındaki güve yenikleri ve eksik kenar kısımları, özenle onarılıyor. Yıldız Sarayı halısında, güve yeniklerinin tamamlanması ve kenar kısımlarındaki eksikliklerin giderilmesi işlemleri sürerken, Beylerbeyi Sarayı halısındaki restorasyon çalışmaları son aşamaya gelmiş durumda.
TARİHİ HALILAR GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR
Milli Saraylar Halı Restorasyon Atölyesi, saraylarda sergilenen eşsiz halıların restorasyonunu üstlenerek, bu tarihi eserleri geleceğe aktarıyor. Her bir halı, titiz bir çalışma sonucu eski ihtişamına kavuşarak, saraylarda yeniden yerini alacak. Restorasyon süreci, sadece halıların görkemini geri getirmekle kalmıyor, aynı zamanda tarihe saygı göstererek bu kültürel mirası koruma amacını taşıyor.