Zeytinyağı tarımında büyük tehlike! Bakanlığa acil çağrı: Sahtesi anlaşılmıyor, tehlikesi artıyor

Zeytinyağı tarımında büyük tehlike! Bakanlığa acil çağrı: Sahtesi anlaşılmıyor, tehlikesi artıyor

En çok sahtesi yapılan ürünler arasında yer alan zeytinyağı ile ilgili uyarılar sık sık gündemde yer alıyor. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, zeytinyağı tarımının büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu belirterek aroma ve boya ile zeytinyağına benzetilen sıvıların tarımı da bitireceğini belirtti.

Zeytinyağının raflardaki fiyatı ve devam eden ihracat kısıtlamasının sektörde büyük bir tartışma yaratmaya devam ediyor. Zeytinyağının içerisinde kullanılan sahte ürünlerle ilgili uyarılarda bulunan Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, zeytinyağı tarımının büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

SAHTE ÜRÜNLERE DİKKAT

Zeytinyağının fiyatlarındaki artışa paralel olarak raflardaki zeytinyağına benzetilen farklı sıvı yağların ortaya çıktığını belirten uzman isim, hem üreticinin hem de tüketicinin zarar ettik söyledi. Eskiden beri bazı kafe ve restoranlarda aroma ve boya ile zeytinyağına benzetilen pamuk yağı kullanıldığını dile getiren Alhat, müşterilerin zeytinyağı diye tükettiği ürünlerin bambaşka bir şey olduğunu vurguladı. Alhat, “Bunları bugüne kadar gizli saklı merdiven altı tabir edilen kaynaklardan temin ediyorlardı. Şimdi ise yasal olarak yapabilecekleri ruhsatlara kavuşuyorlar. Bu durum zeytin tarımını bitirir” dedi.

zeytinyagi.png

TARIM BAKANLIĞI TETİKTE

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimler doğrultusunda zeytinyağı süsü verilmiş Yağlara eskiden beri çeşitli cezalar uygulandığını belirten Alhat, aroma ve boya ile zeytinyağına benzetilen sıvı yağlara ruhsat verildiğini söyledi. İsminde ve etiket tasarımını zeytinyağını çağrıştıran imgeler kullanılan ürünlerin market raflarında yer aldığını belirten Alhat, “HORECA diye tabir edilen tedarik kanalıyla ucuza kaçan otel, restoran, kafe ve yemek şirketleri aracılığıyla hiçbir şeyden habersiz halkımıza yedirilmektedir. Son tüketicinin yemeğinde karşılaştığı bu yağların ambalajlarını görme şansı olmadığı için ‘üzerinde yazıyor okusun almasın’ dememiz de isabetli olmayacaktır” diye konuştu.

zeytinyagi-sikimi.jpg

KİMSE BU YANLIŞA KANMASIN!

Tadı, kokusu ve görüntüsüyle zeytinyağına birebir benzeyen bu yağların laboratuvar analizi olmadan anlaşılmasının mümkün olmadığını belirten Alhat, sağlıklı olması nedeniyle tercih edilen yağında vatandaşların kandırılmasına bakanlığın dur diyeceğine inandığını dile getirdi.

sahte-zeytinyagi-anlama.jpg

Alhat, ambalajlı gıdaları duyulan güvenin az olduğunu belirten uzman için ülkemizde aroma ve renklendirici ile üretilen bu tip ürünlerin tüketicilerin ambalajlı zeytinyağlarından daha fazla kaçmasına yol açtığını söyledi. Yapay ürünlerin tarımsal üretimi verdiği zararların yıllar içerisinde farklı sektörlerde görüldüğünü belirten uzman isim zeytinyağı tarımına da zarar vereceğini aktardığı. Para etmediği için ağaçtan toplanamayan limonların son günlerde gündemde yer aldığını dile getiren Alhat, limon olmayan limon soslarının kullanılması durumunda içler acısı olduğunu vurguladı.

Nar ekşisi diye kullanılan ürünlerin içerisinde Nar aromalı ekşi soslar olduğunu belirten Alhat, bu nedenle sökülen nar ağaçlarına da üzüldüğünün altını çizdi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Yol yakınken önlem alması gerektiğini belirten Alhat, “Benzeri yapay ürünlerin yarattığı haksız rekabetle tarımın nasıl zarar gördüğünü örnekleriyle bildiğimizden aynı akıbeti zeytin ağaçlarının da yaşamaması için Tarım ve Orman Bakanlığımızdan yol yakınken yanlıştan dönüp verilen izinlerin iptal edilmesini talep ediyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN