15 yaş üzeri arabası olanlar dikkat! Teşvik yasası için talep geldi: Vergi borçları ve trafik cezaları silinsin

15 yaş üzeri arabası olanlar dikkat! Teşvik yasası için talep geldi: Vergi borçları ve trafik cezaları silinsin

15 yaşından büyük aracı olan vatandaşları ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çevre ve insan sağlığı için hurda araçların geri dönüşümüne vurgu yaptı. Motorlu Taşıt Vergileri ve trafik cezalarının silinmesine yönelik açıklamalarda bulunan Palandöken, imtiyaz getirilmesi gerektiğini belirtti. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Eski ve çürümeye yüz tutmuş görüntü ve çevre kirliliği açısından da tehdit oluşturan araçlar için önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, insan sağlığına tehdit oluşturan bu araçların lisanslı geri dönüşüm tesislerine bırakılması ve ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurguladı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…


VERGİ BORÇLARI VE TRAFİK CEZALARI GÜNDEME GELDİ


Palandöken, aracını hurdaya veren sürücülerin motorlu taşıt vergi borçları ve trafik cezalarının silinmesi için çıkarılacak yasanın yürürlükte kalması gerektiğini aktardı. Döviz kurlarında görülen artışın sıfır araç fiyatlarını etkilediğini vurgulayan Palandöken, vergisiz fiyatı artan araçların ÖTV matrahının da yükseldiğini ve bu nedenle araç fiyatlarının iki kattan fazla arttığını belirtti.

15-yas-uzerin-arac.jpg

Yaşanan bu durumun vatandaşları 2. el araçlara yönelttiğini belirten Palandöken, yaşlı araç kullanmanın da trafikte risk oluşturduğunun altını çizdi. Yaşlı araçların trafik kazalarını arttırdığını belirten Palandöken, maddi hasar, akaryakıt sarfiyatının da yükselmesine neden olduğunu vurguladı. Bu durumda gereksiz parça ithalatında artış olduğunu aktaran Palandöken, milli servet kaybının da oluştuğunu söyledi. Yaşlı araçların hurdaya çıkmamasının yurt dışından hurda ithal etmesine neden olduğunu da belirten Palandöken, “Türkiye en çok hurda ithal eden ülkelerin başında geliyor. Oysa teşviklerle beraber yaşlı araçlar hurdaya ayrılmalı ve hurda ithalatı azaltılarak döviz çıktısı önlenmeli.” dedi.

HURDA ARAÇLAR RİSK OLUŞTURUYOR


Karayollarında yaklaşık olarak 26 milyon araç bulunduğunu belirten Palandöken, birçoğunun 15 yaş ve üzerinde olduğunun altını çizdi. Dünyada hibrit ve elektrikli araçlara yönelimin arttığını aktaran Palandöken, Türkiye'de bu kadar fazla yaşlı ve hurda araç bulunmasının çevreyi de olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

bendevi-palandoken.jpg

Ulaşım sektörünün insan yapımı sera gazlarının büyük bir üreticisi olduğunu vurgulayan Palandöken, “Yaşlı ve hurda araçların gerek kara duman atması gerek egzoz emisyon değerlerinin normalin çok üstünde olması çevremizi tehdit ettiği gibi insan sağlığını da olumsuz etkiliyor.” sözlerini dile getirdi. Palandöken cadde sokak ve meydanlarda bulunan hurda ve atıl araçlar için vatandaşlara teşvik verilmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN