38-52 yaş arasındakiler EYT beklemeden emekli! Yaş sınırı düşürüldü: İşte EYT'siz yaş düşürme yöntemi

38-52 yaş arasındakiler EYT beklemeden emekli! Yaş sınırı düşürüldü: İşte EYT'siz yaş düşürme yöntemi

EYT düzenlemesi için çalışmalar devam ederken akıllara takılan soruların da yanıtı aranıyor. Emekli olmak için istenen şartlar hakkında araştırmalar devam ediyor. Erken emekli olmak için istenen şartların neler olduğu merak ediliyor. İşte EYT düzenlemesi hakkında merak edilen tüm detaylar…

Geçtiğimiz yıllardan bu yana EYT düzenlemesi hakkında çalışmalar devam ederken yapılan açıklamalarda yakından takip ediliyor. EYT düzenlemesi kapsamında masadaki formüller ve staj girişi hakkındaki tartışmalarda gündemdeki sıcaklığını koruyor. Düzenleme kapsamında yaş şartını doldurmadan emekli olmak isteyen vatandaşların prim günlerini tamamlaması gerekiyor. Sigorta başlangıcı ile kadınlar için 20 erkekler için de 25 sene şartı aranırken yaş prim ve sigorta gününü tamamlayan kişiler de emekli olabilmektedir. Emekli olmak için farklı seçenekler sunulurken bunlardan bir tanesi de 3600 günü tamamlayan kişiler için geçerli olan şart olarak karşımıza çıkıyor. İşte EYT düzenlemesi hakkında merak edilen tüm detaylar…


EYT OLMADAN NASIL EMEKLİ OLURUM?


Normal şartlarda emekli olmak isteyen vatandaşların çalışma yılını, prim gününü ve yaş şartını doldurması gerekiyor. Emekli olmak için yasada geçerli olan şartları tamamlayan kişiler ise emeklilik hakkı elde ediyor. Yapılan yeni düzenleme kapsamında çalışanların önüne engel olan bazı durumlarda ortadan kaldırıldı. Prim ve sigorta gününü tamamlayan kişilerin önüne yaş engeli çıkarken mağduriyetlerin giderilmesi için EYT düzenlemesi çalışmaları devam ediyor.

para-hesaplamak-2.jpg
8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi bulunan kişiler 3600 günle ve 15 sene sigortalılık süreci ile yaş şartını beklemeden emekli olabilmektedir. Eylül 1999 öncesinde sigorta başlangıcı bulunan kişiler 15 yıllık hizmet süresini tamamladıktan sonra 3600 prim günü ile emekli olma hakkını elde ediyor. Bu kapsamda çalışan kişiler kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir.
Mayıs 2022 yılında 15 yıllık sigorta süresini tamamlayan kadın çalışanlar 50 erkek çalışanlar ise 55 yaşında emekli aylığı alabiliyor. 3600 gün yaşlılık, ölüm, malullük sigorta primlerini ödeyen kişiler de erken emekli olma hakkından yararlanabilmektedir.


15 YIL ÇALIŞAN EMEKLİ OLABİLİYOR MU?


8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan vatandaşların 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödeme şartını tamamlaması durumunda yaş şartı ile birlikte emekli olma hakkı bulunuyor.


Yasada belirlenen hizmet süresi ve prim gün sayısı tamamlanması durumunda yasada geçerli olan yaş şartı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra kademeli bir şekilde erken yaşlarda emekli olma avantajından yararlanabilirsiniz. Prim gününün tamamlandığı tarih ise emekli olmanız gereken yaş şartını belirlemektedir. Çalışanların emekli olması için kadınlardan 50 erkeklerden ise 55 yaş şartı isteniyor.

15 YIL ÇALIŞAN MEMUR EMEKLİ OLABİLİR Mİ?


Emekli Sandığı Kanunu kapsamında sakatlığı nedeniyle göreve alınan ve en az 15 yıl hizmeti bulunan kişiler istekleri durumunda emekli aylığı almaya hak kazanır. Sigorta girişi 1999 öncesinde olan kişiler ise süre ve prim gününü doldurduğunda kıdem tazminatı alabilmektedir. Kıdem tazminatı için staj sigortası başlangıç tarihi olarak kabul edilmez.

para-odemek.jpg

2022'DE PRİM ÖDEMESİ TAMAMLANAN KİŞİLER EMEKLİ OLABİLİYOR MU?


23 Mayıs 2002 tarihinde 15 yılını tamamlayan kadın çalışanlar 50 erkek çalışanlar ise 55 yaşında 3600 gün malullük,yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında ya aylık almaya hak kazanır.


24 Mayıs 2022 tarihi ile 23 Mayıs 2005 tarihleri arasında koşulu tamamlayan kadınlar 52 erkekler ise 56 yaşında emekli olabiliyor.


Sigorta başlangıcı Kasım 1981 tarihinden önce olan kadınlar ise 50 Kasım 1976 öncesinde olan erkekler ise 55 yaşında 3600 günü tamamlamaları durumunda emekli olabilmektedir.


İHBAR SÜRESİNE UYMAK ZORUNLU MU?


Belirsiz süreli iş sözleşmesi kapsamında işçi tarafından feshedilen ve haklı sebeplerden birine sahip olan çalışanlar ihbar süresine uymak zorunda değildir.

para-koymak.jpg
ASKERLİK BORÇLANMASI İLE SÜRE DOLDURULABİLİR Mİ?


SSK kapsamında yer alan çalışanların 15 yıl 3600 günle emekli olabilmesi için 8 Eylül 1999 öncesinde işe girmiş olması gerekiyor.


Askerliğine sigorta başlangıcından önce yapan kişiler de borçlanma yaparak 15 yıl 3600 gün emeklilik imkanından yararlanabilmektedir.


Yıpranma payı bulunan mesleklerde çalışan kişiler de prim ödemesinden yararlanarak erken emekli olabilmektedir.


BAKAN BİLGİN DETAYLARI AÇIKLADI


EYT konusundaki tartışmalar devam ederken açıklamalarda peş peşe geliyor. Bakan Bilgin EYT düzenlemesi hakkında merak edilenleri şu sözlerle yanıtladı:


"Biz 1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok. Bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm veriler elimizde. O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclise intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve sayın Cumhurbaşkanı'mıza da bu konuda bilgi verdik."

Staj ve çıraklık döneminin EYT kapsamında yer alıp almadığı sorusuna yanıt veren Bakan Bilgin, onların farklı olduğunu vurguladı. Staj süresinin EYT kapsamında yer almadığını belirten Bakan Bilgin, sigorta girişi olanlarda problem olmadığını aktardı. Çıraklık ve stajyerliğin bir sigorta girişi olmadığının altını çizen Bakan Bilgin, o durumun sağlık sigortasını korumak adına yapılan bir sistem olduğunu aktardı.


EYT DÜZENLEMESİNDE SON AŞAMALAR


Gerçekleştirilen kabine toplantılarının ardından önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışmanın son aşamasında olduklarını aktardı. Aralık ayında yapılan kamuoyu toplantısı ile birlikte EYT düzenlemesi hakkındaki detayları paylaşan Bakan Bilgin, çalışmanın teknik olarak sonlandığını ifade etti. EYT düzenlemesi için yapılacak açıklamalarda merakla takip ediliyor.

para-vermek.jpg


ARALIK AYINDA DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI


Aralık ayında yoğun bir gündem yaşanırken taşeron işçiler, geçici işçiler, sözleşmeli personel ve EYT çalışmaları gündemde yer aldı.


MHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ AÇIKLAMA YAPTI


EYT konusunda önemli açıklamalarda bulunan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) defterini, bu yasama yılında, bir daha açılmamak üzere en iyi şekilde çözerek kapatacağız." sözlerini dile getirdi.

EYT düzenlemesi için Aralık ayını işaret eden Akçay, en kötü ihtimalle 2023 yılının ilk haftasında meclisten geçeceğini vurguladı. Akçay, düzenlemenin Aralık ayının son günlerinde yasalaştırılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

EYT DÜZENLEMESİ KAÇ KİŞİYİ ETKİLEYECEK?

EYT düzenlemesi hakkındaki tartışmalar devam ederken konu hakkında Bir açıklamada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu'ndan geldi. Düzenlemenin yasalaşması ile birlikte ilk etapta 1 milyondan fazla vatandaşın emekli olacağını belirten Sarıeroğlu, dosya bazında yaklaşık 12.5 milyon emeklinin olduğunu vurguladı. İlk aşamada 1.5 milyona yakın kişinin emekli olması için düzenlemenin mecliste yer alacağını aktaran Sarıeroğlu, 3-4 milyon kişinin düzenleme kapsamında yer aldığını söyledi. Sarıeroğlu, ilk aşamada herkesin emekli olamayacağını aktarırken konu hakkındaki en doğru açıklamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılacağını dile getirdi.

para-odemesi-1.jpg


KİMLER EYT İLE OLUYOR?


Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan kişiler erken emekli olma hakkını elde ediyor. Prim ve yıl şartını sağladığı halde yaştan dolayı emekli olamayan kişiler EYT düzenlemesi ile erken emekli olabilecek. 99 öncesinde sigorta başlangıcı olan kadınlar 20 yıl erkekler ise 25 yıl sigorta süresinin tamamlaması ile birlikte emekli olabiliyor.


EMEKLİLİK KADEMELİ Mİ OLACAK?


Yıl ve prim ödemesi gibi emeklilik şartlarını tamamlayan kişiler yaş şartına bakılmadan emekli olma hakkını elde ediyor. Yıl ve prim şartını tamamlayan herkes yaş şartı gözetilmeksizin emeklilik hakkı elde edecek. Bu kapsamda emeklilik yolunun da kademeli bir şekilde açılması planlanıyor.


EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARA ALT SINIR GELECEK Mİ?


EYT düzenlemesi kapsamında kademeli olarak geriye çekilme ihtimalleri de konuşulurken yaş şartının getirilmesi de gündeme bomba gibi düştü. Ancak EYT düzenlemesi kapsamında emekli olacak kişilerden yaş şartının aranmamasına karar verildi. Prim ve gün sayısını tamamlayan kişiler emekli olabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN