Antik yunanda neden moda belirgindi?

Antik yunanda neden moda belirgindi?

Her toplumda olduğu gibi Antik Yunan Medeniyetinde de insanlar temel ihtiyaçlarını giderdikten ve belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra estetik değeri daha da önemsemeye başlayarak trendler oluşturmuş, belirli tarzları moda haline getirmişlerdir. Modanın daha da belirginleşmesini sağlayan temel unsursa toplumun git gide daha da rahat bir hayata kavuşması ve bu nedenle sanatsal, estetik değerleri daha çok önemsemeye başlaması olmuştur.

Antik Yunan Medeniyeti kendisiyle aynı dönemde var olan birçok medeniyete göre refah seviyesi yüksek olan bir toplumdur. Bu nedenle felsefe, sanat, bilim, moda gibi alanlarda daha etkili bir anlayış oluşturmayı başarmış ve git gide daha da önemseyerek geliştirmişlerdir. Çevre devletlere üstünlük sağlamış, etkin bir kölelik sistemi oluşturarak günlük hayattaki işlerini kölelerine yaptırmışlardır.

Zamanla daha da zenginleşmiş ve toplumun üst tabakası daha da belirginleşmeye başlamıştır. Bu zengin insanlar gün içinde kendilerini fiziksel, ruhsal, aristokratik açıdan geliştirip birbirlerine karşı gösteriş yapmaya başlamışlardır. Bu noktada en önemli olan şey fiziksel görünüm olduğundan moda bu amacı gerçekleştirmelerinde en etkili unsur olmuştur.

Bunun dışında bulunduğu coğrafya da gerek iklim şartları gerekse kumaşlar, takılar için gerekli ham maddeye erişim açısından oldukça önemli bir noktada bulunduğundan bunlara erişimleri kolay olmuş ve bunların işlenmesinde dolayısıyla modanın oluşmasında önemli bir etkiye sahip olmuşlardır.

MODANIN ÖNEMLİ OLMASININ NEDENLERİ

Antik Yunan'da zengin insanlar mahkemelerde, senatoda, tiyatrolarda ön planda olmak için göze çarpan, pahalı kıyafetler tercih ediyorlardı. Toplum içindeki statülerinin belirlenmesi açısından taktıkları ziynet eşyaları, giydikleri kıyafetlerin zarafeti, özenle yapılmış olan saçları oldukça önemliydi. Bu sayede dikkat çekerek kendi sınıfındaki insanlarla iletişimlerini güçlendirdikleri gibi, yapılan evliliklerde de görünüş önemli bir neden olduğundan kendileri için uygun gördükleri kişilerle evlenme ihtimallerini de arttırıyorlardı.

Ayrıca antik dönemde mahkemelerde toplumda iyi konuşabilen, iyi bir izlenim bırakabilen insanlar avukat olarak tercih ediliyordu. Bu büyük bir onur olarak kabul edilirdi zira toplumdaki statünün belirlenmesinde önemli bir etkendi. Savunmanın yapılırken kişinin konuşması kadar duruşu ve görünümü de önemli olmaktaydı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN