Ardıç yağı

Ardıç yağı

Ardıç, iğne yapraklı ve çalı formundaki bir ağaçtır. Halk arasında, sadece ardıç kuşunun ardıç tohumunu yiyerek ve sonrasında tohumun kuşun midesindeki enzimlerle birleşmesi sonucunda oluşan dışkıyla yayıldığına inanılır. Bu dışkının düştüğü yerde ardıç ağacının yetiştiği söylenir. Ülkemizde, özellikle Anadolu topraklarında, Sivas, Elazığ, Siirt, Tunceli, Adıyaman ve Erzurum gibi şehirlerde bu ağaca rastlamak mümkündür.

Son yıllarda popülerliği artan ardıç yağı, ardıç ağacının meyvesinden, yapraklarından ve odunsu kısmından elde edilir. Bu yağ, açık yaralardaki mikropları öldürme ve yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlama gibi faydalara sahiptir. Bunun yanı sıra:

Böbrekleri ve idrar yollarını temizleyici etkisi vardır.
Kan dolaşımını artırır.
Mantar enfeksiyonlarına karşı olumlu etkisi bulunmaktadır.
Romatizma ve böbrek taşı gibi rahatsızlıkların tedavisinde destek sağlar.
Cilt sağlığı için faydalıdır; gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur ve akne oluşumunu engeller.

ARDIÇ YAĞININ POTANSİYEL ZARARLARI

Her şeyin aşırısı zararlıdır ve ardıç yağı da bu kuraldan muaf değil. Aşırı kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kullanımda dikkatli olunmalı ve yan etkiler (kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık) gözlendiğinde hemen kullanım durdurulmalıdır.

ARDIÇ YAĞI VE SAÇ SAĞLIĞINA FAYDALARI

Ardıç yağı, saç derisindeki yağ üretimini dengeleyerek, saçları nemlendirir ve dökülmelere karşı koruma sağlar. Ünlü bitki uzmanı İbrahim Saraçoğlu tarafından da saç sağlığı için önerilmektedir.

ARDIÇ YAĞI VE CİLT SAĞLIĞI

Ardıç yağının cilt üzerindeki etkileri de oldukça olumlu. Doğumdan sonra oluşan çatlakların tedavisinde, cilt lekelerinin ve selülitin giderilmesinde kullanılabilir. Özellikle yaz aylarında vücut sıkılaştırıcı olarak da tercih edilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN