Birden fazla evi olanlar dikkat! Kira geliriniz bu miktarı geçiyorsa hemen bakın: Daha az ödeyebilirsiniz

Birden fazla evi olanlar dikkat! Kira geliriniz bu miktarı geçiyorsa hemen bakın: Daha az ödeyebilirsiniz

Kira geliri elde eden vatandaşlar beyanname vermesi şarttır. Kira geliriniz bu miktarı geçmiyorsa dikkat edin! Daha az ödeyebilme şansınız bulunuyor. 31 Mart tarihinde kira gelir vergi ödemesi son. İşte detaylar.

Kira geliri elde eden vatandaşların beyanname vermesi gerekiyor. Kira gelirinin bir parçası olarak, eğitim ve sağlık giderleri olan daha az vergi ödeyebilir. Gelir tablosunun 31 Mart tarihinde son.

Kira geliri alan bir malikin, 2022 yılında elde ettiği gelir 9.500 TL'yi geçerse beyanname vermesi gerekir. Kamu, nüfus, tapu, bankalar, sigorta şirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan alınan bilgilere göre; evin kiralık olup olmadığını belirlemek kolaydır.

Başvurusunu zamanında tamamlamayan veya eksik rapor gönderen mükellefler, 9.500 liralık vergi istisnasını gelirlerinden indirme hakkına sahip değiller.

kira

Posta gazetesinden Bilal Emin Turan, bugünkü köşe yazısında kira gelir vergisi ile ilgili yazılar yazdı ve detayları tek tek anlattı.

Kiracılık bildiriminde iki tür bildirim vardır: "fiili masraflar" ve "tek seferlik masraflar". Bu kapsamda konut gideri yapılmışsa ipotek ödenir, fiili gider yöntemi seçilmişse dairenin satın alındığı tarihten itibaren 5 yıl geçmemişse vergi ortaya çıkamaz.

Kira gelirinde bir defaya mahsus gider yönteminin seçilmesi durumunda, herhangi bir gider yapılmamış olsa bile, kira bedelinden 9 bin 500 TL muafiyet tutarı düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden yüzde 15 indirim uygulanarak vergi anında hesaplanır.

Bilal Emin Turan, konuta değil de kendisi ve ailesi için harcayanların nasıl vergi indirimi yapabileceğini de anlattı.

Kira geliri vergisi kapsamında beyanname vermek için beyannamelere genellikle "hazirbeyan.gib.gov.tr" internet sitesi açılarak ulaşılmaktadır. Ancak, ilk kez vergi mükellefleri tüm bilgileri kendileri doldurmak zorunda kalacaklar.

Bildirim ekranında "muafiyet" ve "masraflar" gibi girişler altında her bir tutar girilerek kira geliri düşülebilir. Bunların arasında eğitim ve sağlık giderleri öne çıkıyor. Yıllık beyannamede beyan edilen gelirden, beyan edilen gelirin yüzde 10'unu geçmemek kaydıyla bu kapsamdaki giderler indirilebilir.

kira

Sahibinin kendisinin, eşinin ve çocuklarının eğitim ve sağlık giderleri azaltılabilir. Bu kapsamda çocukların 18 yaşını, okuyorlarsa 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.

Söz konusu sağlık ve eğitim giderlerinin de Türkiye'de yapılmış ve belgelenmiş olması gerekmektedir.

Bilal Emin Turan, kira vergisi, kitap ve kırtasiye giderleri, hizmet bedelleri (ulaşım), okul kıyafet ve ayakkabı giderleri, özel öğrenci yatakhane giderlerinin düşülebileceğine dikkat çekerek, "Okul yemek giderleri ve öğrenim giderleri ödenir" kurucu üniversitelere indirim dikkate alınmaz. Bildiri verirken gider belgelerini ekleyin ancak ilgili satırlarda işletme adı, vergi ve faturanın alındığı fatura belirtilir" dedi ve ilgili belgelerin de 5 yıl saklanması gerektiğini bildirdi.

Kirayı ödeyenin şahsi, eş ve çocukları için hayat sigortasının yüzde 50'si, vefat, kaza, hastalık, sağlık, maluliyet, analık, doğum ve tahakkuk gibi şahsi sigortaları için yüzde 100'ü vergi matrahı belirlenirken dikkate alınır.

Bu kapsamda indirilebilir sigorta primlerinin toplam tutarı, beyan edilen gelirin ve yıllık asgari ücretin (2022 yılında 68 bin 850 TL) yüzde 15'ini aşamaz. Öte yandan, bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan katkı payları vergiden düşülemez.

kira

KİRA GELİRİ HESAPLAMA ÖRNEK

Mülk sahibinin yıllık 120 bin TL kira geliri elde etmesi ve tek seferde ödeme yöntemini seçmesi durumunda vergi muafiyeti tutarı önce 9 bin 500 TL indirime gidecek.

Kalan 110 bin 500 liradan yüzde 15 (16 bin 575 lira) tam tutar kuralı çerçevesinde mahsup edilir, bu durumda istisnalar ve masraflar hariç kira geliri 93 bin 925 lira olur.

Bu kişinin eğitim ve sağlık gideri varsa yüzde 10'a varan 93 bin 925 TL indirim hakkı bulunuyor. 9 bin 393 TL'yi geçmeyecek şekilde indirim hakkı var. Ayrıca sağlık sigortanız varsa en fazla 14 bin 89 TL, %15 kısmıyla 93 bin 925 TL ile sınırlıdır.

Sonuç olarak kazancı azalan gayrimenkulün vergisi 12 bin 520 TL oldu. Bu giderler düşülmezse ev sahibi 18.860 TL vergi ödemek zorunda kalacak.

Kira gelir vergisi ile ilgili olarak son ödeme tarihi 31 Mart 2023'tür.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN