Bu 5 hata geniş gözeneklere sebep oluyor! İşte cildinizi esir alan gözeneklerden kurtulmanın yolları...

Bu 5 hata geniş gözeneklere sebep oluyor! İşte cildinizi esir alan gözeneklerden kurtulmanın yolları...

Özellikle burun üstü ve yanlarında hatta çene ve alında görülen gözeneklerden kurtulmanın bir yolu var mı? Hem evet, hem hayır. Gözeneklerden tümüyle kurtulmak mümkün değilse de görünümlerini çok az fark edilir düzeye indirmek her zaman mümkün. Nasıl mı? İşte cevabı...

Özellikle yağlı ciltlerin başının belası geniş ve sık gözenekler güzel bir cildin baş düşmanlarından. Peki gözeneklere ne sebep oluyor? Cildimizde gözeneklerin oluşmasını engelleyebilir miyiz? Var olan gözeneklerden kurtulabilir miyiz? Bu soruların cevabını öğrenmek için yazımıza göz atın.

Gözeneklerin oluşmasına sebep olan 5 ana faktör var. Oluştuktan sonra onları yok etmek mümkün mü? Bu sorunun cevabı hayır. Ancak ciltteki gözeneklerin genişliğini ve görünümünü minimum seviyeye indirmek mümkün, ve bunu yaptığınızda elde edeceğiniz görünüm gerçekten tatmin edici olacak. Kısacası yok etmek şart değil. Gözenekler cildin nefes alma alanları. Bunu dikkate aldığınızda cevaplara yaklaşacaksınız. Peki ciltte gözenekli görünüme sebep olan temel faktörler neler? Gelin birlikte bakalım...

gozenek-olusumu.jpg

GÖZENEKLER NEDEN OLUŞUR?

Ne yazık ki, genişlemiş gözenekler oldukça yaygındır ve cildinizin donuk ve sağlıksız görünmesine neden olabilir. Hatta sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösterebilir. Bazı durumlarda ağrılı akneleri bile tetikleyebilir.

Ama bu neden oluyor? İşte yüzünüzdeki genişlemiş gözeneklerin başlıca nedenleri:

acik-kapali-komedon-akne-siyah-nokta-gozenekler1.jpg

1. ARTAN SEBUM ÜRETİMİ VE YAĞLI CİLT


Genişlemiş gözeneklerin ana nedeni aşırı sebum üretimidir. Her gözenek, sebum salgılayan bir yağ bezi içerir. Ve yağ bezleri fazla yağ ürettiğinde bu durum yağlı cilde yol açar. Sebum cilt için doğal bir nemlendirici görevi görse de; fazla üretilmesi büyük bir sorundur.


Doğal olarak yağlı bir cildiniz varsa, genişlemiş gözeneklere sahip olma olasılığınız yüksektir. Bunun nedeni, aşırı yağ üretimi sebebiyle ölü cilt hücrelerinin ve kirin cildinizde hapsolması ve bunun da gözeneklerin boyutunun büyümesine neden olmasıdır.

gozenekler5.jpg

2. GENETİK FAKTÖRÜ


Genetik, gözenek boyutunun belirlenmesinde hayati bir rol oynar, bu nedenle ebeveynlerinizin genişlemiş gözenekleri varsa, sizde de olma ihtimali yüksektir. Şanssız genleriniz cildinizdeki gözeneklerin büyümesine neden olabilir. Cildinize gereken özeni göstermezseniz genetik olarak büyük gözeneklerinize ölü deri birikmesine sebep olabilirsiniz.

gunesin-olumsuz-etkileri.jpg

3. GÜNEŞİN OLUMSUZ ETKİLERİ


Nemli iklim ve güneş ışınlarına maruz kalmak cildinizdeki kolajeni azaltarak kırışıklara ve büyük gözeneklere neden olabilir. Kolajen üretimi önemlidir, çünkü cildinizi sıkı, elastik ve sağlıklı tutar. Ayrıca, güneş hasarı cildin nemini azaltarak sarkmaları tetikleyebilir.

gozenekler6.jpg

4. BÜYÜK KIL KÖKLERİ


Cildinizde gözle görünmesi zor olsa da neredeyse her yerde tüy vardır. Yüzümüzdeki tüyler çok ince ve renksiz olsa da köklerinin genişliği gözeneklerin genişliğine sebep olabilir. Her kılın bir kökü vardır ve her kıl kökü bir gözenek altında konumlanmıştır. Gözenekler temel olarak cildin nefes almasını sağlayan ter bezlerinin de konumlandığı nefes boruları gibidir. Kıl kökleriniz genişse, gözenekleriniz de geniş olacaktır.

siyah-nokta-gozenekler2.jpg

5. YAŞLANMA VE CİLTTE ELASTİKİYET KAYBI


Yaşlanmak kaçınılmaz bir olgu. Yaş aldıkça cildiniz elastikiyetini kaybeder ve bu da gözeneklerinizin normalden daha büyük görünmesine neden olabilir. Aynı zamanda cildinizin sarkık görünmesine de neden olur. Genişlemiş gözenekler yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır çünkü ciltteki kolajen üretimi azalmaya başlar ve cildi daha az sıkı hale getirir.

İpucu: C vitamini, genişlemiş gözenekleri önlemek için kolajen üretimini artırabilen bir antioksidandır.

siyah-nokta-gozenekler3.jpg

GÖZENEKLERDEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?

Gözenekler cildin nefes alması için gerekli olan sağlıklı bir durumdur. Ancak genişlemiş gözenekler başka bir konu. Gözeneklerden kurtulmak değil ama genişliklerinden kurtulmak mümkün. Gözenekleri daha az fark edilir hale getirmek için yapabileceğiniz çok şey var. Üstelik bunların çoğunu kendi başınıza yapabilirsiniz.
İşte dermatologların gözenekleri küçültmek önerdiği başlıca formüller...

acik-kapali-komedon-akne-siyah-nokta-gozenekler.jpg

KOMEDOJENİK OLMAYAN ÜRÜNLER KULLANIN

Yalnızca komedojenik olmayan (non-comedogenic) cilt bakım ürünleri ve makyaj malzemeleri kullanın.
Komedojenik kelimesi, komedon oluşturan yani kapalı yağ birikintisi noktacıkları (beyaz noktalar) oluşturan anlamına geliyor. Komedojenik olmayan ürünler ise o ürünün gözeneklerinizi tıkamayacağı anlamına gelir. Gözenekler tıkandığında genişler ve bu da gözeneklerinizin daha belirgin görünmesine sebep olur. Cildinizde kullanacağınız yağların komedojenik puanına dikkat edin. Bu puan 5 ila 0 arasındadır. 3 puan ve üstü yağlardan kesinlikle uzak durun.

Gözeneklerin tıkanmasını önlemek için yüzünüze uyguladığınız her şeyde yağsız veya komedojenik olmayan ürünleri seçin.

cilt-temizligi.jpg

YÜZÜNÜZÜ GÜNDE 2 KEZ TEMİZLEYİN


Tıkanmış gözenekler veya yağlı bir cilt, gözeneklerin daha büyük görünmesine neden olabilir. Günde iki kez cilt temizliği yapmak gözenekleri açar, tıkanmış gözenekler oluşmasını önler ve fazla sebumu atarak yağlılığı azaltabilir. Yüzünüzü temizlerken şunlara dikkat edin:

-Ilık su kullanın. Sıcak su cildinizi tahriş edebilir ve gözeneklerin daha büyük görünmesine neden olabilir.

-Yüzünüzü nazikçe yıkayın. Ovalama cildinizi tahriş ederek iltihaba neden olabilir. Cilt iltihaplandığında, gözenekler daha belirgin olma eğilimindedir.

-Nazik, komedojenik olmayan bir temizleyici bulun.

retinol.jpg

RETİNOLDEN FAYDALANIN

-Retinol kullanın. Yağlı bir cildiniz ya da sivilceleriniz varsa veya cildiniz eskisinden daha az sıkı görünüyorsa, gözenekler daha büyük görünebilir. Retinol veya retinil palmitat içeren bir cilt bakım ürünü kullanmak bu konuda yardımcı olabilir. En iyi sonuç için ürünü yatmadan önce uygulayın.

Bazı insanlar bu tür cilt bakım ürünlerinin ciltlerini tahriş ettiğini fark eder. Yüzünüzü yıkadıktan sonra ürünü uygulamak için 30 dakika bekleyerek bunu önleyebilirsiniz.

Hamileyseniz veya emziriyorsanız, retinol veya retinil palmitat içeren bir ürün kullanmamalısınız.

kore-cilt-bakimi.jpg
AKNE TEDAVİSİ


Akne gözeneklerinizi tıkar ve bu da gözeneklerinizi daha belirgin hale getirebilir.

Salisilik asit içeren bir temizleyici kullanmak yardımcı olabilir. Araştırmalar, salisilik asidin gözenekleri açabileceğini gösteriyor. Salisilik asit içeren bazı temizleyiciler her gün kullanılabilecek kadar naziktir.

Salisilik asit cildinizi kurutur veya tahriş ederse, alternatif temizleyiciler deneyin. Uyandığınızda hafif, komedojenik olmayan bir temizleyici ve yatmadan önce salisilik asitli temizleyici kullanın.

gunes-kremi-kullanmak.jpg

GÜNEŞ KREMİNİ İHMAL ETMEYİN


Güneş cildinize ne kadar çok zarar verirse, o kadar elastikiyet kaybına sebep olur. Cilt sıkılığını kaybetmeye başladığında gözenekler daha belirgin görünür.

SPF 30 veya daha yüksek, geniş spektrumlu, suya dayanıklı bir güneş kremi uygulamak, cildin güneşten zarar görmesini önlemeye yardımcı olur. Cildinizi korumak için, dışarısı yağmurlu veya soğuk olsa bile her gün güneş kremi sürün. Güneş ışınları cildimize her vurduğunda cildimize zarar verebilmektedir. Bu hasar zamanla elastikiyet kaybına ve kolajen eksikliğine sebep olur.

gozenekler7.jpg

PEELİNG YAPIN


Yüzünüze haftada iki kez soyma (peeling) işlemi yaptırın. Peeling, gözenekleri daha az fark edilir hale getirebilir. İstediğiniz sonuçları elde etmek için, cildinize zarar vermeden güvenli bir şekilde peeling yapmanız gerekir.

Cildinize peeling yapmak sizi rahatsız ediyorsa veya bunun sizin için doğru olduğundan emin değilseniz, kurul onaylı bir dermatolog yardımcı olabilir. Bir dermatoloğa görünerek, peeling yapmanın gözeneklerinizi daha az fark edilir hale getirip getiremeyeceğini öğrenebilirsiniz. Dermatologlar cilt bakımı esnasında size peeling yapabilir.

gozenekler4.jpg

CİLDİNİZE KARŞI NAZİK DAVRANIN

Gözeneklerinizin içini dolduran sebum ve kir zamanla siyah nokta görünümüne sebep olur. Siyah noktaları hoyratça sıkmak da cildinizi tahriş ederek gözeneklerin daha belirgin görünmesine sebep olabilir.

Bu nedenlerden dolayı cildinize karşı çok nazik olmak olmalısınız. Yüzünüzdeki deriyi asla ovalamayın, veya sıkmayın.

cilt-bakimi.jpg

NEMLENDİRİCİYİ EKSİK ETMEYİN


Cildinizi sabah ve gece yatmadan önce, özellikle banyo ve duştan sonra günde en az iki kez nemlendirin. Nemli bir cilt sebum üretiminde dengeli davranacak ve nefes alacaktır.

makyaj-bazi.jpg

MAKYAJ BAZI KULLANIN


Gözenekleri gizlemek için makyaj bazı kullanmak acil durumlarda oldukça etkili bir yöntemdir. Gözeneklerinizi etkili bir makyaj bazıyla gizleyebilirsiniz.

Bu ipuçlarını izleyerek bu gözenekleri küçültebilir, görünümlerini minimuma indirebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN