Bu besinler beyni küçültüyor! Ülkenin ortalama IQ seviyesinin düşüklüğünün nedeni bu olabilir

Bu besinler beyni küçültüyor! Ülkenin ortalama IQ seviyesinin düşüklüğünün nedeni bu olabilir

İnsan vücudunun en hayati organlardan beyin, beslenme alışkanlıklarımızdan doğrudan etkileniyor. Beden sağlığımız için zararlı olan bazı yiyecekler, beynimiz için de son derece olumsuz etkilere neden olabilir. Çünkü bu besinler hafızanızı ve ruh halinizi bile etkiler. Zararlı besinler, beyin hücrelerini yavaş yavaş öldürerek beynin küçülmesine de yol açabilir. Peki, hangi yiyecekler beyne zarar verir? Beyni ne yorar? İşte, beyne zarar veren yiyecekler...

Son yıllarda beyin sağlığı ve beslenme ile ilgili şaşırtıcı bilgiler ortaya çıktı. Tüm vücudumuzun kontrol merkezi olan beyin sağlığı için hiç kuşkusuz sağlıklı bir yaşam tarzını benimseme şart. Nörolojik hastalıklara yakalanmamak için karbonhidrat, doymuş yağ, margarin, şeker gibi bazı gıdalardan uzak durmak gerekiyor.

BEYNİ KÜÇÜLTEN YİYECEKLER NELER?

MARGARİN VE KREMA GİBİ TRANS YAĞ İÇEREN YİYECEKLER

Trans yağ içeren gıdalar, birçok paketlenmiş atıştırmalık gıdayla birlikte yüksek miktarda trans yağ içerir. Trans yağlar ne yazık ki kalbiniz ve kan damarlarınız için iyi bir seçenek değildir. Yapılan araştırmalara göre trans yağların beyin fonksiyonlarına da zarar verdiği bulunmuştur.

KIZARMIŞ YİYECEKLER

İşlenmiş gıdaların neredeyse tamamı kimyasallar, boyalar, katkı maddeleri, yapay tatlar, koruyucular vb. içerir. Bütün bunlar hem yetişkinlerde hem de çocuklarda hiperaktiviteye neden olan bir hormon nedeniyle davranışınızı ve bilişsel işlevinizi etkiler. Kızartılmış ve işlenmiş gıdalar beyindeki sinir hücrelerini yavaş yavaş yok eder.

ŞEKERLİ YİYECEKLER

Şekerli gıdalar hem kızartılmış hem de şekerle doldurulmuştur. Bu da beyin sağlığı açısından kötü bir kombinasyondur. Derin kızartma işlemi ve aşırı şeker nedeniyle iki kat iltihaplanma yaşarsınız. Araştırmalar kandaki yüksek şeker seviyelerinin beyin sağlığına etki ettiğini bulmuştur. Daha da kötüsü ise şekerli gıdaların trans yağ içermesidir.

MISIR GEVREKLERİ

Mısır gevrekleri sabah kahvaltısında tüketilen pratik bir atıştırmalıktır. Ancak mısır gevrekleri ne yazık ki içerisinde yüksek miktarda şeker ve rafine karbonhidrat içeriyor. Ayrıca mısır gevreklerinin içerisinde bulunan yapay tatlandırıcılar da beyin hücrelerinin yok olmasına neden olarak beyin küçülmesine neden oluyor.

RAFİNE KARBONHİDRATLAR

Beyaz un kullanılarak yapılan gıdalar işlenmiş tahıllar içerir. Yüksek glisemik indeksleri nedeniyle vücudunuz tarafından kolayca emilir. Tipik olarak kan şekeri ve insülin seviyelerinde de artışa neden olurlar. Bu da yetişkinlerin hafıza gelişimini etkiler. Beyninizin kısa süreli anıları uzun vadeli anılara dönüştürmekten sorumlu bölgesi, bu ani artışların neden olduğu iltihaplanmadan doğrudan etkilenir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN