Bu kebap demir şişle değil ağaç dallarıyla pişiriliyor! Ülkenin dört bir yanından yemeye gidiyorlar…

Bu kebap demir şişle değil ağaç dallarıyla pişiriliyor! Ülkenin dört bir yanından yemeye gidiyorlar…

Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan ülkemizde her ilin kendine has lezzetleri bulunuyor. Bu kebap ise Tokat’ın yıllardır en sevilen lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik bu kebabı yaparken demir şiş değil ağaç kabukları kullanıyorlar. İşte konuya ilişkin detaylar…

Tokat’ın coğrafi işaretli Tokat Kebabı, sofraların en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Kendine has pişirme yöntemleri ile Tokat Almuslular bu lezzeti duyurmaya çalışıyorlar. Hem etin pişirilme şekli hem hazırlanma şekli hem de kullanılan malzemelerle ön plana çıkan bu kebabı yemeye gidenler pişman olmuyor. Kebabın en ilgi çeken yanı ise ince ağaç dallarıyla pişiriliyor olması.

yeni-proje-3-002.jpg

YÖRENİN VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ

Tokat’ın coğrafi işaretli Tokat Kebabı, Almus ilçesinde halkın kendine özgü pişirme tekniği ile bambaşka bir lezzete dönüşüyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etleriyle hazırlanan bu kebap, yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Coğrafi işaretli Tokat kebabından farklı olarak yapılan yöreye has Almus Muhat Kebabı, Tokat’ın Almus ilçesinin yüksek rakımlı yaylarında kekikle beslenen 6-9 aylık erkek kuzulardan elde edilen et ve kuyruk yağı ile hazırlanıyor.

yeni-proje-4-002.jpg

Etler, yörede doğal olarak yetiştirilen patlıcan, domates ve biberlerle birlikte, marine edilmeden ağaç şişlere dizilerek odun ateşinde pişiriliyor. Almus kebabını Tokat kebabından ayıran en büyük özellik ise, demir şiş yerine ince ağaç dallarının kullanılması. Bu sayede, kebabı pişirmek isteyenler doğal olarak çevreden buldukları ince ağaç dallarını bıçakla temizleyerek demir şişe ihtiyaç duymadan kebabı odun ateşi közünde pişirebiliyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı haline gelen Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Çevreli kasabasındaki Çatak Yaylası, yaz aylarında ve özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Doğa harikası yaylada, vatandaşlar aileleriyle ve arkadaşlarıyla keyifle vakit geçirirken, Almus’a has kebabı tatma imkanı buluyor.

yeni-proje-5-002.jpg

EN BÜYÜK FARKI DEMİR İLE TEMAS ETMEMESİ

Çatak Yaylası’nda ailesiyle piknik yapan vatandaşlardan İhsan Biçer, uzun yıllardır kendine has pişirme tekniğiyle hazırlanan Almus kebabının Tokat kebabından en büyük farkının etin demir ile temas etmemesi olduğunu belirtiyor. Biçer, “Tokat kebabı demir şişlerle özel bir fırında pişiriliyor. Bizim Almus’ta ise tahta şişler kullanıyoruz. İçine patlıcan, domates, biber takıyoruz. Sivas tuzu kullandığımız için de lezzeti çok farklı oluyor. Sizleri de Almus Çevreli kasabasına, Çatak Yaylası’na kebap yemeye bekliyoruz” dedi.

yeni-proje-6-001.jpg

NE BAHARAT VAR NE BAŞKA KATKI MADDESİ

Aydınlar Mahallesi Muhtarı Mustafa Saltık, Almus kebabının hiçbir katkı maddesi ve baharat kullanılmadan hazırlandığını belirterek, “Tokat kebabı demir şişlerle ocaklarda pişirilir. Ayrı bir lezzeti vardır. Bizim yaptığımız kebap ise Almus ve Çevreli yöresine ait ağaç şişlerle, tahta şişlerle yapılır. Etimizde sadece Sivas tuzu kullanıyoruz. Kuzu etinin bu doğal lezzeti, kebabımıza ayrı bir tat katıyor. Herkesi bu eşsiz lezzeti tatmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN