Bu testle yaşam sürenizi öğrenin! 20 saniyede ortaya çıkarıyor: Eğer yapamıyorsanız...

Bu testle yaşam sürenizi öğrenin! 20 saniyede ortaya çıkarıyor: Eğer yapamıyorsanız...

Uzmanlara göre, fiziksel yeteneğimiz genel sağlığımız için önemli bir gösterici oluyor. Bu kapsamda geliştirilen ve 20 saniye süren test ise yaşam sürenizi öğrenmenizi sağlıyor. Bakalım siz 20 saniyelik bu testi yapabilecek misiniz? Eğer yapamıyorsanız…

Formda ve aktif kalmak, daha uzun yaşama şansımızı artırabilecek bir etkiye sahiptir. Hareketler yalnızca eklem ve kaslarımızı çalıştırmaz ayın zamanda kalp ve akciğer gibi hayati organlarımızı da güçlendirir. Oturma-kalkma testi (SRT) olarak bilinen egzersiz, ne kadar güçlü ve dengeli olduğumuzu, düşme ve erken ölme riski ile karşı karşıya olup olmadığımızı bize gösterir.

Uzmanlar bu durumu şöyle açıklıyor:

"Oturma-kalkma hareketinde ustalaşmanın önemi, bunun genel fiziksel durumunuzla olan ilişkisinde yatmaktadır. Bu basit gibi görünen hareket birden fazla kas grubunu çalıştırır ve koordinasyon, denge ve güç gerektirir. Ayrıca uzun ömürlülüğü arttırdığı da kanıtlanmıştır.

Bu temel hareketle zorlukların üstesinden gelmek yalnızca günlük işlevselliği geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda kişinin genel fiziksel sağlığı ve refahının önemli bir göstergesi olarak da hizmet ediyor."

yeni-proje-19.jpg

SRT TESTİ NASIL YAPILIYOR?

SRT testi için ayakta durarak başlıyorsunuz. Ellerinizi ya da herhangi bir dış desteği kullanmadan kendinizi yerde oturur pozisyona alın. Ardından, oturma pozisyonundan ayakta durma pozisyonuna geçin.

Sonuçlarınızı hesaplamak için, oturma pozisyonuna iniş ve ayağa kalkma dahil olacak şekilde hareketin tüm bileşenlerini, toplamda en fazla 10 puan olmak üzere 5 puan üzerinden puanlanır.

yeni-proje-21.jpg

Hareket sırasında ellerin, kolların, dizlerin veya diğer destek biçimlerinin kullanımı için puanlar düşülür.

Uzmanlar, "Daha yüksek puanlar daha iyi fonksiyonel hareket ve genel fiziksel kondisyona işaret ediyor" diyor.

Ayrıca uzmanlar şunları da ekliyor: "Testi zorluk yaşamadan ve minimum yardımla tamamlayabilen kişiler genellikle daha iyi fonksiyonel hareketlere sahiptir ve düşme ve diğer olumsuz sağlık sonuçları açısından daha düşük risk altında olabilirler."

"Tersine, oturma-kalkma testinde zorluk yaşayan veya testi tamamlamak için ciddi yardıma ihtiyaç duyan bireylerin de ele alınması gereken temel sağlık sorunları olabilir.

yeni-proje-18.jpg

Testteki zorluklar, artan düşme riski, işlevsellik kaybı ve ölüm riskiyle ilişkilendirildi; bu nedenle, gerekirse profesyonel tıbbi değerlendirmeyi de içerebilecek şekilde olası sağlık sorunlarını erkenden belirlemek ve ele almak önemlidir."

2014’te Avrupa Önleyici Kardiyoloji Dergisi’nde yayınlanan bir bilimsel çalışma, SRT’de düşük puan alan kişilerin daha genç yaşta ölme olasılığının yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

yeni-proje-20.jpg

Araştırmanın bir parçası olarak, yaş aralıkları 51-80 arasında değişen 2.002 yetişkin SRT uygulaması yaptı ve performansları doğrultusunda puan aldı. 6 sene sonra takip edildiler ve bu süre içinde 159 katılımcı hayatını kaybetti.

Ekibe göre, SRT puanı ne kadar yüksekse daha uzun hayatta kalma yönünde sürekli bir eğilim yansıdı. Çalışma şu sonuca vardı: "SRT ile değerlendirilen kas-iskelet sistemi sağlığı, 51 ila 80 yaş arası kişilerde mortalitenin önemli bir belirleyicisiydi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN