Dolar kuru buhar kazanına döndü! Sayılı günler kaldı: 1 dolar o gün 25 TL olacak!

Dolar kuru buhar kazanına döndü! Sayılı günler kaldı: 1 dolar o gün 25 TL olacak!

Dolar hakkında çok karamsar açıklamalar geldi. Dolar 25 TL mi olacak? İşte detaylar...

Ünlü ekonomist Tolga Uysal, dolar kuru hakkında yaptığı açıklamada oldukça karamsar bir tablo çizdi. Uysal, doları bir buhar kazanına benzetti ve her an patlama riski olduğunu söyledi. Ayrıca dolar kurunun 25 TL olacağı tahmininde bulundu. Ancak Uysal, bu tahminin kesin olmadığını ve değişebileceğini belirtti. Dolar borcu olan veya dolarla iş yapan kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Ekonomist Tolga Uysal, seçim sonrası hangi parti iktidar olursa olsun politika değişikliğine gitmesi gerektiğini belirtti ve "Faizlerin yükseltilmesi stratejisi izlenebilir fakat öncelikle hangi parti gelirse gelsin dolar kurunda 25 TL seviyesine doğru bir artış bekliyorum. Dolar/TL ve Euro/TL kurlarında bir düzeltme yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Tolga Uysal, borsada 5000 puan üzerinde kuvvetli bir iştahın ne zaman görüleceği sorusuna, geçen yıl dünya borsalarının kötü olduğu bir dönemde ülke endeksinin yüzde 100 dolar bazında ve yüzde 180 TL bazında getiri sağladığını belirtti. Uysal, her yıl böyle bir getirinin sürdürülemez olduğunu düşündüğünü ve borsada bir bant hareketi beklediğini söyledi. 5000 seviyesine gelindiğinde alttan bir alımın gerçekleşeceğini ve bu seviyenin bir destek olarak karşımıza çıkacağını belirten Uysal, Varlık Fonu'nun kamu aracı kurumları üzerinden yaptığı alımların etkisinin büyük olduğunu ancak bu durumun doğru olmadığını ve Varlık Fonu'nun görevinin bu olmadığını ifade etti.

dolar

Uysal, ülkenin bir fonunun para ürettiğini ve bu fonun etkin kullanılması gerektiğini söyledi. Suudi Arabistan ve Norveç'teki gibi, bu fonun borsada yatırım yapabileceğini ancak uzun vadeli bir strateji izlemesi gerektiğini belirtti. Uysal, Varlık Fonu'nun borsaya alış ya da satış yönünde girmesinin yanlış olduğunu düşündüğünü ifade etti. Borsanın 4500-5500 bandında seçimlere kadar gideceğini tahmin eden Uysal, seçim sonrası faiz artarsa borsanın değer kaybedeceğini ve yabancı yatırımcıların buraya gelmesi için bu bantın çalışacağını söyledi. Eğer yabancı yatırımcılar gelirse, yeni hükümetin programının kabul görmesine bağlı olarak toparlanma sürecinin birkaç sene içinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Uysal'a göre, borsada güçlü bir yukarı trend görmek için yabancı yatırımcıların gelmesi gerekiyor. Bu durumda endeksin çok daha yüksek seviyelere çıkma şansı olacaktır. Uysal, yabancı yatırımcıların tarihin en düşük seviyelerinde olduğunu belirtiyor ve Türkiye'deki şirketlerin güçlü olduğunu ve döviz üretme kabiliyetlerine sahip olduklarını vurguluyor. Ayrıca, şirketlerin döviz riskiyle mücadele etmeyi öğrendiğini ve BİST 30 ve BİST 100'deki şirketlerin hedge amaçlı türev araç kullanımının yüzde 75-80 civarında olduğunu söylüyor. Uysal'a göre, yatırımcıların bu duruma rağbet göstereceklerini düşünüyor ancak bunun ne zaman gerçekleşeceği sorusu kolay bir cevap değil.

dolar kuru

Deriva Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Tolga Uysal, dolar/TL'de yatay bir grafik olduğunu belirterek, seçim sonrası hangi parti iktidar olursa olsun politika değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Faizlerin artması gerektiğini söyleyen Uysal, ancak öncelikle hangi parti iktidar olursa olsun döviz kurunda 25'lere doğru bir yükseliş olacağına inandığını belirtiyor. Dolar/TL ve Euro/TL tarafında düzeltme olması gerektiğini söyleyen Uysal, şöyle devam ediyor: "Mumları ve barları göremez hale geldik. Aslında bu iyi olabilir ama büyük dengesizlikler var. İhracatın artması, döviz girdisinin olması ve cari açığın ortadan kalkması hedefiyle yola çıktık ancak gelen ekonomik veriler kötü. Dış ticaret açığımız 110 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu politikanın seçim öncesinde de devam edeceğini düşünüyorum." 

Deriva Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Tolga Uysal, bankaların kredi verme eğilimlerinin çok düşük olduğunu ve şirketlere kredi vermediklerini, reel sektör ve ihracatçı şirketlerinin bu durumdan çok mustarip olduğunu söyleyerek seçime kadar Dolar/TL'nin 19.50 doğru hareket edeceğini düşündüğünü belirtti. Ayrıca BDDK kuralı gereği aktif veya satışlarının hangisi daha yüksekse bunun yüzde 5'inden fazlasını tutamayacakları için bankaların döviz satışında reel sektör şirketlerine sıkıntı yarattığını ifade etti. Dr. Uysal, bu tablonun maalesef seçime kadar devam edeceğini söyledi.

dolarda artış

Ancak seçimden sonra büyük ihtimalle bir dönüş olması gerektiğini düşünen Dr. Uysal, kimin iktidar olursa olsun politikanın değişmesi gerektiğini vurguladı. Faizlerin artması gerektiğini belirten Dr. Uysal, önce kim gelirse gelsin Dolar/TL'de 25'lere doğru bir zıplama olacağı kanaatini taşıdığını söyledi. Dolar/TL ve Euro/TL tarafında mutlaka bir düzeltme olması gerektiğini düşünen Dr. Uysal, TL'nin rekabetçi olması açısından bu durumun önemli olduğunu belirterek Dolar/TL'de hızlı bir yukarı artış ve ardından kademeli olarak faiz artışlarının gündeme geleceğini düşündüğünü ifade etti.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN