EYT isabet etmeyenlere SGK'dan haber var! Toplu para ödemesi alacaklar: SGK detayları duyurdu

EYT isabet etmeyenlere SGK'dan haber var! Toplu para ödemesi alacaklar: SGK detayları duyurdu

EYT yasası ile emekli olamayanlara müjde! Para ödemesi kazanacaksınız. İsteğe bağlı borçlanma nasıl yapılır? Prim iade işlemleri nasıl yapılır? İşte detaylar...

SGK, EYT'den emekli olamayanlara toplu para iadesi yapacağını açıkladı. Emeklilik hakkını kazanamayanlar, ödenmiş primlerini toplu ödeme olarak geri alabilecek ve fazladan yapılan borçlanma ödemeleri de iade edilecek. Bu konuda yapılan açıklamada, emekli olamayanlara yapılacak prim iadelerinin ödeme detaylarına ilişkin bilgiler yer aldı.

EYT Yasası ile emekli olabilecekler kadar emeklilik hakkını kazanamayanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu, toplu ödeme (prim iadesi) ve prim borçlanması gibi konuları içeren bir genelge yayımladı. Bu düzenlemeden yararlanamayanlar, ödenmiş primlerini toplu ödeme ile geri alabilecekler. Borçlanma veya çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlar için de toptan ödeme seçeneği sunulacak. Hizmet borçlanması ve isteğe bağlı sigorta primleri de aynı şekilde değerlendirilecek. Genelgeye göre, kamu personeli de EYT Yasası'ndan yararlanabilecekler ve resen emekli edilenler de bu kapsamda değerlendirilecek.

eyt ile emekli olamayanlara müjde

Emekli olmak için yeterli süreleri tamamlayamayan askeri memur, subay, ve gedikli erbaşlar için yeni bir düzenleme yapıldı. Yetersizlik, disiplinsizlik ya da askeri mahkemelerce verilecek hükümler gibi nedenlerle işten ayrılmaları halinde emeklilik hakkından yararlanabilecekler. Bu kapsamda kadın ve erkek personeller için 25 yıl hizmet koşulu aranacak. Hizmet süresi 25 yıldan az olanlar ise prim iadesi yapılacak.

İsteğe Bağlı Borçlanma ve Prim İade İşlemleri

Hizmet borçlanması ve isteğe bağlı sigorta primleri gibi ödemeler, emekli olamayanlara yapılan prim iade işlemleri kapsamında değerlendiriliyor. Ancak genel sağlık sigortası ve kısa vadeli sigorta primleri iade edilmiyor. Ayrıca, askerlik ve doğum borçlanmaları gibi fazladan yapılan ödemeler de geri alınabiliyor. İşverenler tarafından yatırılan primlerin iadesi ise mümkün değil. Üst sınırı aşan kazançlar için ödenen primler de iade ediliyor, ancak başvuru yapılması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN