EYT'li olmayan da erken emekli olacak! 2000 gün primle, 2002 2003 2004 girişliler! 40 yaşında emekli maaşı alabilirsiniz: Merak edilen o tablo

EYT'li olmayan da erken emekli olacak! 2000 gün primle, 2002 2003 2004 girişliler! 40 yaşında emekli maaşı alabilirsiniz: Merak edilen o tablo

Erken emekli olmak herkesin hayalleri doğrultusunda yer alırken birçok kişi bu yönde araştırmalar yapılıyor. Bazı avantajlar sayesinde yıllarca beklemeden emekli olmak mümkün hale geldi. Askerlik borçlanması, doğum borçlanması ve her çalışanın yararlanabileceği kısmi emeklilik için araştırmalar başladı. EYT'li olmayanlara da emekli olma fırsatı tanındı.

EYT kapsamında dahil olmayanlar için erken emeklilik fırsatı sunulurken belli bir yaşı dolduran ve prim ödeyen kişiler emeklilik hakkında tabi tutulacak. Bu kapsam içerisinde yaş, prim, sigortalı olma zamanı gibi bazı şartlar yerine getirilirken bu hak üzerinden imkanlar veriliyor. Artık 10 yıl daha önceden emekli olmak için yapılabilecekler oldukça basit. Kimler erken emekli olabilir? EYT'siz erken emekli olmak için neler yapılır? İşte detaylar...

Erken emekli olmak için tüm çalışanların en büyük talepleri doğrultusunda olurken bazı şartlarda emeklilik yaşı karşımıza çıkıyor. Vatandaşlara en az 730 gün yani 2 yıl avantaj sağlanıyor. Farklı meslek gruplarında yer alan çalışan milyonlarca kişi emeklilik için gün sayarken bazı durumlarda emeklilik yaşı geri çekmek mümkün hale gelir.

Kadınların doğum sürecinde 2 yıldan 6 yıla kadar emekli olunabilirken bununla beraber ise askerlik borçlanmasında da erken emeklilik imkanı veriliyor.

eytli olmayanlara erken emeklilik

EN AZ 1 EN ÇOK 6 YIL ERKEN EMEKLİLİK

Kadın çalışanların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocukların bakımı için iş hayatıyla aralarına engel olurken doğu borçlanması adı altına düzenlemeler yapılıyor. Mağduriyet yaşanmaması adına yasalar kadınlar için doğum borçlanması hakkı verilirken anneler bu durumda ise 3 çocuğa kadar borçlanarak prim ödemesi yapılır. İlk çocuk için 2 yıllık prim kazanılırken bu 6 yıllık avantajı beraberinde getiriyor. Kurum fark etmeden bütün kadın çalışanlar, SSK'lı olanlar kendi işini yapan Bağkur ve memur olarak çalışan anneler doğum borçlanması yapabilir.

ASKERLİK BORÇLANMASINDA ERKEN EMEKLİLİK

sigorta başlangıcı sonrasında askerlik yapıldığında sigorta başlangıç tarihi öne çekilebilir. Bu durumda ise borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısı artışa geçer. Erken emekli olmak için sigortalılık zamanı, yaş şartı sağlanırken ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmediğinde ise askerlik borçlanması devreye girer.

Erken emekli olma şartları

ERKEN EMEKLİ OLMA ŞARTLARI 

Ülkemizde erken emekli olabilmek için 45 farklı meslek grubunda hizmet vermek gerekir. Bu meslek gruplarının kişiyi yıpratması ve yormasından kaynaklı olarak fırsat tanınır. Gerçekleşen bu düzenlemelerde ise yorucu ve daha zor olan işçilere karşı pozitif ayrımcılık yapılması söz konusudur. Bu iş yerinde erken emekli olmak isteyen kişilerin de şartları tamamlaması gerekir. Öncelikle prim gün sayısı, çalışma süresinde maden işçileri 1800 diğer işçilerde ise 3600 gün çalışılmış olması gerekir.

ERKEN EMEKLİ FIRSATI SUNULAN MESLEKLER

-Madencilik ve yeraltı işleri,

-Civa üretimi

-Demir çeliş fabrikaları

-Asit üretimi yapan fabrikalar

-Sahil güvenlik Komutanlığı

-Radyoaktif işler

-TSK

-Emniyet, mit çalışanları

-Ceza infaz kurumunda ki çalışanlar

-Basın ve gazetecilik

-TRT haber hizmetleri

-TBMM yasama organı

-Cumhurbaşkanı yardımcıları

-Bakanlar

-Su altında çalışanlar

-Kurşun ve arsenik işler

-Alüminyum fabrikaları

-Döküm fabrikaları

-Çimento fabrikaları

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN