Genel kültür başlıklarını tanımlayabilmemiz için öncelikle kültürün ve sonrasında da genel kültürün ne olduğuna bir bakmamız gerekiyor. Kültür ve genel kültür için yaptığımız tanımlar bizi otomatik olarak genel kültür başlıklarına ve içeriğine götürecektir.
Toplumların tarih içinde ürettikleri ve nesilden nesle aktardıkları maddi ve manevi değerler bütünüdür. İnsanoğlunun kendi tarihsel süreci içinde ürettiği, meydana getirdiği, oluşturduğu her türlü maddi ve manevi öğelerdir. Gelenekler, adetler, din, dil, mimari, yemek, giyim vs.
GENEL KÜLTÜR NEDİR?
Bir insanın farklı toplumların kültürleriyle ilgili genel bilgiye sahip olmasıdır. Yaşanan güncel olaylara hakim olması, diğer kültürleri anlaması, takip etmesidir. Genel kültür içinde toplumların yaşayış biçimlerini, geleneklerini, dillerini, dinlerini, tarihsel süreç içindeki gelişimlerini barındırır.
GENEL KÜLTÜRÜN BAŞLIKLARI NELERDİR?
Toplumların yaşayışlarıyla ilgili her türlü başlığı kapsayabilir. Tarih, coğrafya, din, dil, gelenek, moda, eğitim, politika, teknoloji, güncel konular, giyim, yemek gibi başlıklar, genel kültür denilince akla ilk gelenlerdir. Şimdi de bu başlıklardan bazılarını inceleyelim.
TARİH
Bir toplumun var olduğu andan günümüze kadar geçirmiş olduğu zaman, o toplumun tarihini oluşturur. Savaşlar, yıkımlar, kuruluşlar, padişahlar, saraylar vs. bu kültür öğesinin temel etmenleridir.
COĞRAFYA
Toplumların yaşadıkları coğrafyalar, yeryüzü şekilleri, hava ve iklim koşulları kültürlerinin oluşmasında önemli bir etkendir. Coğrafik şartlarla beraber toplumların yeme-içme şekilleri, giyim kuşamları, mimari yapıları, geçim kaynakları, iş olanakları, yiyecek çeşitleri ve üretimi, maddi kazanç kaynakları belirlenir. Tüm bunlar ülke gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde rol oynar. Coğrafya genel kültürün önemli bir başlığıdır.
DİN
İnsanoğlu varlığının farkına vardığı andan itibaren hep bir arayış ve iç savaş halindedir. Hep bir karmaşıklıklar deryasıdır. Bu deryada var olabilmek, yüzebilmek için de bir inanışa, bedenin doyumunun yanında bir de kalp doyumuna ihtiyacı vardır. Bunu da din ile sağlar. Din, insanların yaşamının şekillenmesinde çok önemli rol oynar. Genel kültürde önemli bir başlık olarak yer alır. Dinin koyduğu yasaklar ve serbest kıldıklarıyla insanlar, yemeklerini, giyimlerini, işlerini, yaşam biçimlerini belirlerler.
DİL
Kültürlerin önemli unsurlarından biri de dildir. Dil insanların birbirleriyle olan iletişimlerini sağlar. İnsanın yaşaması ve yaşamının devamlılığı için iletişime ihtiyacı vardır. Bunu da dil ile sağlar. Aynı dili konuşan toplumlar, aynı kültürü paylaşırlar. Dil kültürün oluşmasında ve aktarılmasında önemli bir işlev görür.