Her eve 4000 TL nakit desteği! Bakan Nebati açıkladı: 2023'te başlıyor! Dar gelirliler rahatlayacak

Her eve 4000 TL nakit desteği! Bakan Nebati açıkladı: 2023'te başlıyor! Dar gelirliler rahatlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati elektrik ve doğal gaz desteklerine dair yeni açıklamada bulundu. 2023 yılında da dar ve orta gelirli ailelere destek olacaklarını söyleyen Bakan Nebati, detayları açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Hazine'nin elektrik ile doğalgaz desteğini bu sene 138 milyar liraya çıkardığını söyleyerek, "Bu sayede sübvansiyon miktarı 2021 yılına kıyasla %70 oranlarında arttı. 2023 yılında da dar ve orta gelirli ailelerin yanında olacağız." dedi.

Bakan Nebatı, sosyal medyadan yaptığı paylaşımında, küresel petrol ile doğalgaz fiyatlarında bu sene yaşanan dalgalanmalardan kaynaklanan maliyet artışlarını ellerinden geldiğince vatandaşa yansıtmamaya çalıştıklarını söyledi.

DESTEKLER 2023 YILINDA DA DEVAM EDECEK!

2021 yılında doğalgazda 69,3 milyar lira, elektrikte 11,5 milyar lira olacak şekilde ortalama 81 milyar liralık Hazine desteği ile hane başı ortalama 4.000 TL'lik sübvansiyon uygulandığını söyleyen Nebati, "2022 yılında rakam 138 milyar liraya ulaşmış ve bu sayede sübvansiyon miktarı 2021 yılına kıyasla %70 oranında artış göstermiştir. 2023 yılında da dar ve orta gelire sahip hanelerin yanında olacağız. Hükümetimiz konuyla ilgili politikasını kararlılık ile sürdürecektir." değerlendirmesini yaptı.

Hazine sübvansiyon miktarlarında da düşüş olacağını söyleyen Bakan Nebati, "Bu kapsamda hedefimiz hane halkı ile sanayicinin enerji maliyetini elimizden geldiği kadar düşük tutmak. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın müjdesini verdiği, Türkiye'nin Sakarya ile Amasra gaz sahalarında ki toplam 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervi ülkemiz ile milletimize hayırlı olsun." dedi.

elektrik ve doğal gaz yardımı

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK YARDIMI BAŞVURULARI NASIL YAPILIYOR?

Çalışanlar ile işverenlere sosyal güvenlik desteğini içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunda; işverenler tarafından çalışanlara ödenen yemek bedelinin çalışanların banka hesabına nakit yatırılmasından 65 yaş aylığı ve evde bakım alacaklarının silinmesine, pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinde fazla ödemelerin geri alınmayacağına yönelik birçok düzenleme bulunuyor.

Bu düzenlemelerden biri de ilk defa uygulanmaya başlayacak çalışanlara elektrik ile ısınma desteğidir. 9 Kasım tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyle işveren kesim, çalışanlarına her ay 1.000 TL olacak şekilde toplam 8.000 TL doğal gaz ve elektrik desteği verecek.

İşverenler her ay bin lirayı bulan elektrik ile ısınma ödemesini çalışanlarına yapabilecek. Söz konusu ödemeler gelir vergisinden muaf tutulacak, SGK prim kesintisine dahil olmayacak. Belirlenen tutarın aşılması durumunda ise aşan kısım gelir vergisi ile sigorta primine tabi olacaktır. Bu kapsamda işveren kesimlerin, 2022 yılı Kasım ayında başlayarak 2023 yılı Haziran ayına dek her ay bin lira üzerinden toplamda 8 bin lira çalışanına vereceği destek, gelir vergisi ile sigorta primine tabi olmayacaktır. İşverenlerin söz konusu ödemeyi çalışanlarının aylık ücretlerine ek olarak vermesi gerekiyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN