İş sağlığı ve güvenliği defteri nerden alınır?

İş sağlığı ve güvenliği defteri nerden alınır?

İş sağlığı ve güvenliği defteri 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereğince her iş yerinde bulundurulması gereken bir defterdir. Defter temin edildikten sonra onaylatılması gerekmektedir.

İşyeri doktoru ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanının yaptığı tespitler ve öneriler ile birlikte önemli olan diğer maddelerin yazılacağı, seri numaralı ve sayfaları bir asıl ve iki kopyalı olacak biçimde düzenlenen her işyeri için bir tane olan defterdir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DEFTERİ ÖNEMLİ MİDİR?

01 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ardından işverenlere verilen yükümlülüklerden bir tanesi de İş Sağlığı ve Güvenliği Tespit ve Öneri Defteri tutulmasıdır.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DEFTERİ İLE İLGİLİ SORUMLULUKLAR NELERDİR ?

İş sağlı ve güvenliği defteri iş yeri doktoru ve iş güvenliği uzmanın tespit ve önerilerin yazdığı bir defterdir ama buna rağmen işverenin defterle ilgili birçok sorumluluğu bulunmaktadır.

Bu sorumluluklar;

İşveren iş sağlığı ve güvenliği defterini temin etmekle sorumludur.
Defterin kullanımından önce defteri onaylatmak; defterin her bir sayfasını noterde ya da işyerinin bağlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne mühürleterek onaylatmalıdır.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve iş yeri doktorunun yazdığı öneri ve kayıtlar iş verene ulaştırılmış sayılır.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve iş yeri doktorunun defterin doldurulan sayfalarını imzalamaları gereklidir bununla birlikte işvereninde defterde doldurulan sayfaları imzalaması gereklidir.
Defterin tamamının kullanılması durumunda yeni defter temin edilip kullanmaya başlamadan yeni defterinde onaylatılması gerekir.
Defterde imzalanan sayfaların aslı işverende, kopyaları iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile iş yeri doktoru birer kopyalarını almalıdır.

SGK Müfettişleri veya Denetmenleri veya İş Müfettişleri tarafından istenmesi durumunda iş sağlığı ve güvenliği defteri işveren tarafından sunulmalıdır. İşveren SGK mevzuatına göre Kamu işyerlerinde 30 yıl, özel sektör işyerlerinde ise 10 yıl süreyle bu defteri saklamak zorundadır.

İş sağlığı ve güvenliği defteri her iş yerinde bulunması gereken bir defterdir. Söz konusu defter işyerinde bulundurulmadığı taktirde cezai işlemler uygulanır.

1-003.jpg

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DEFTERİNİN TUTULMAMASI HALİNDE CEZASI NE KADARDIR?

Ülkemizde 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olan iş sağlığı ve güvenliği kanunu olan 6331 sayılı kanun gereği her işyerinde bulundurulması gereken iş sağlığı ve güvenliği defteri iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından öneri ve tespitlerin yazıldığı bir defterdir.

İş sağlığı ve güvenliği defteri noter veya işyerinin bağlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne mühürleterek onaylatmalıdır. Söz konusu defter işveren tarafından temin edilip onaylatılması gerekmektedir.

Bu defterin onaylatılmaması veya temin edilmemesi durumunda iş sağlığı ve güvenliği kanununa istinaden kullanılmadığı tespit edilen tarihten itibaren her ay 1,233 TL idari para cezası uygulanır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN