İstinaf Mahkemesi: Tanım ve Amacı

İstinaf Mahkemesi: Tanım ve Amacı

Türk hukuk sisteminde, mahkeme kararlarına karşı başvurulabilecek bir yargı mercii olarak "istinaf mahkemesi" önemli bir role sahiptir. Bu makalede, istinaf mahkemesinin tanımı, işleyişi, tarihçesi, süreci, gereklilikleri ve önemi detaylı bir şekilde ele alınacaktır.

İstinaf Mahkemesi Nedir?

İstinaf mahkemesi, bir alt mahkemenin verdiği kararları inceleyen, bu kararlara karşı yapılan itirazları değerlendiren ve hukuka uygunluğunu denetleyen bir yargı organıdır. Amacı, adaletin tecellisini sağlamak ve hatalı kararların düzeltilmesini temin etmektir.

İstinaf Mahkemesinin Tarihçesi

İstinaf mahkemeleri, Türk hukuk sisteminde Tanzimat Dönemi'nde (1839-1876) kurulmuştur. İlk olarak 1846 yılında "Mecelle-i Ahkam-ı Adliye" ile ortaya çıkmıştır. Daha sonra çeşitli yasal düzenlemelerle günümüze kadar gelmiştir.

İstinaf Mahkemesi Süreci

İstinaf mahkemesi süreci üç temel aşamadan oluşur: İstinaf başvurusu, istinaf incelemesi ve kararın verilmesi.

İstinaf Başvurusu

İstinaf başvurusu, alt mahkemenin kararının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde yapılmalıdır. Başvurunun, yazılı olarak ve gerekçeleri belirtilerek yapılması gerekmektedir.

İstinaf İncelemesi

İstinaf mahkemesi, başvuruyu aldıktan sonra dosyayı inceleyerek gerekli araştırmaları yapar. Gerekirse tarafları dinler ve delilleri değerlendirir.

Kararın Verilmesi

İstinaf incelemesi sonucunda mahkeme, kararını verir. Bu karar, kesin ve bağlayıcı niteliktedir.

İstinaf Mahkemesi İçin Gerekli Belgeler

İstinaf başvurusu için, alt mahkeme dosyası, istinaf dilekçesi, karşı tarafın savunması, deliller ve diğer ilgili belgeler gereklidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN