Kek kalıbının ortasındaki delik bakın ne işe yarıyormuş? Çoğu kişi bunu yeni öğreniyor

Kek kalıbının ortasındaki delik bakın ne işe yarıyormuş? Çoğu kişi bunu yeni öğreniyor

En pratik tatlılardan biri olarak karşımıza çıkan kek farklı çeşitleri ile sofraları süslemeye devam ediyor. Geçmişte yalnızca ortası delik kek kalıpları kullanılırken günümüzde farklı çeşitlerde kek kalıpları da bulunuyor. Kullandığımız ortası delik kek kalıbının ortasındaki o deliğin ne işe yaradığını hiç düşündünüz mü? Birçok kişi o deliğin anlamını bilmiyor. İste kek kalıbının ortasındaki deliğin görevi…

5 çayları, hızlı misafirler, canım tatlı çekti vakitlerinin vazgeçilmez tarifleri arasında yer alan kek birçok farklı çeşidi ile hayatımızın içerisinde yer alıyor. Farklı çeşitlerde kek yapmak için farklı kalıplar kullansak da geçmişten günümüze kadar kimsenin vazgeçemediği ortası delik kek kalıpları en çok tercih edilenler oluyor. Kullanılan ortası delik kek kalıplarının ortada bulunan deliği bakın ne işe yarıyormuş…

KEKİN ORTASI NEDEN ÇATLAR?

Pişirdiğiniz kekin üzerine çatlamasının asıl sebebi sıvı miktarının az olmasıdır. Bunun yanı sıra ısı oranı fazla olursa da keklerin üzerinde çatlamalar meydana geliyor. Pandispanya ya da süngerimsi kekler ise en az çatlama olmasını istediğimiz kekler arasında yer almaktadır.

catlak-kek.jpg

KEKİN ORTASI NEDEN ÇİĞ KALIR?

Kekinizin içerisindeki sıvı miktarının fazla olması kek harcını cıvıklaştırdığı için pişirme sırasında iç kısmında çiğ kalma sorunu meydana gelebilir. Bu nedenle yaptığınız tariflerde birebir ölçü kullanmaya dikkat ederek aynı miktarda un veya kakao ekleyip sıvı dengesini sağlayabilirsiniz.

KEKİN ORTASI NEDEN KABARMAZ?

Kek yaparken kullandığınız malzemeleri mutlaka oda sıcaklığında olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. İster süt ister yoğurt kullanın 2 ürününde oda sıcaklığında bulunması gerekmektedir. Kabartma tozu ve limonu karıştırdıktan sonra tüm bu içeriklerin iyice harmanlanmasını sağlamanız gerekmektedir. Ayrıca kabartma tozunu ekledikten sonra çok fazla karıştırmamanız gerekiyor.

kek-kabarmasi.jpg

KEKE UNU FAZLA KOYARSAK NE OLUR?

Yaptığınız keke fazla un eklemeniz durumunda kek de çökme, sert ve kuru bir yapı oluşacaktır.

KEK KALIBININ ORTASI NEDEN DELİK?

Kek kalıplarının ortasında bulunan delik kek hamurunun daha hızlı kabarmasını sağlayan önemli bir detaydır. Ortadaki hava boşluğu kek hamurunun içerisinde havanın girişini sağlarken Bu boşluklardan geçen hava kekin daha hızlı ve daha güzel kabarmasını sağlıyor. Hava almayan kek hem kabarmaz hem de çatlamaz. Bu kapsamda kek kalıbında pişen keklerde çatlama meydana gelir.

KEKLERDE SÜT MÜ YOĞURT MU?

Baharatlı ya da sade puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt kullanmanız gerekirken yoğun ve nemli kıvamlı şerbet ya da sos kullanacağınız kekler için yoğurt kullanmanız gerekmektedir.

kek-kalibi.jpg

KEKİN İYİ KABARMASI İÇİN PÜF NOKTASI NEDİR?

Kekin iyi bir şekilde kabarması için kabartma tozu son derece ölü nemlidir. Kabartma tozu bulunmayan durumlarda karbonat ve limon suyunu karıştırıp aktif hale getirdikten sonra hamurunuzu ekleyebilirsiniz.

KEKİN ORTASI NEDEN ÇOK KABARIR?

Pişirdiğiniz keklerin bir tarafı çatlıyor diğer tarafı çatlamıyorsa bu durumda fırınınız eşit ısınmıyor demektir. Keki fırına koyduktan 20-25 dakika sonra kekinizi çevirmeniz gerekmektedir. Tepside pişen keklerde kek hamuru daha geniş alana yayılırken daha ince olduğu için kek kalıbını da pişen keklerde çatlama olmaz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN