Klima açıkken mi yoksa camlar kapalıyken mi daha fazla yakıt tüketiriz? Cevap sizi şoke edecek

Klima açıkken mi yoksa camlar kapalıyken mi daha fazla yakıt tüketiriz? Cevap sizi şoke edecek

"Aracımızı yaz aylarında özellikle sık sık düşünüyoruz. Klima açıkken aracımız ne kadar yakıt tüketir? Hızlı bir şekilde benzinciye mi dönmeliyiz, yoksa dayanmalı, camları açmalı ve tasarruf etmeliyiz? Camları açarak da yakıt tüketimi olur, ancak ne kadar olduğunu bilmiyoruz. İşte bilimsel cevabı...

Konforlu bir şekilde seyahat etmek ve iç mekanda serin kalmak istiyorsak, tüketim artar, bu kesin. Klima, motora yük bindirir ve aynı performansı korumak için daha fazla yakıt tüketir. Ancak bunun modellere bağlı olarak değiştiğini belirtmek gerekir. Bazı yeni ve teknolojik modellerde etkisi daha az olur ve klimanın açılması yakıt tüketimini çok az artırır.

Açık camlar aracın aerodinamik direncini değiştirir, hava aracı yavaşlatır ve aynı hızda gitmek için daha fazla yakıt tüketir. Yani iç mekanda serin kalmak istiyorsak bunun bir maliyeti vardır, ücretsiz yapmak imkansızdır.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA

Emisyonlara dikkat edin Surrey Üniversitesi'nin bir çalışması, araçta seyahat ederken klimanın zararlı olabileceğini göstermeye çalıştı. Araç içindeki emisyonlara %80'e kadar daha fazla maruz kalabiliriz. Birçok sürücü bunun farkındadır ve camları açık bırakarak klimaları kapatır. Ancak yaz aylarında camları açarak aerodinamiği bozmak, klimalı kullanmaktan daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir.

Londra'daki bir araştırmaya göre, bir hatchback araç otoyolda açık camlarla iki kat daha fazla yakıt tüketir, ancak şehir içinde camlar açıkken yakıt tüketimi sıfır olur. Camları açık tutmanın ve klimalı kullanmanın yakıt tüketimi arasındaki fark, araca bağlı olarak otoyolda da azalır. SUV veya karavan gibi araçlarda klimanın camlardan daha az avantajlı olması, aracın büyüklüğünden dolayıdır.

ÖNCE MAKSİMUM ARDINDAN MİNİMUM

Klima açıkken daha fazla yakıt tüketiriz, ancak sadece saatte 70 kilometrenin altında Araç içindeki iklimlendirme nem kontrolü, polen filtreleme ve daha rahat bir sürüş için kullanışlıdır. Ancak doğru kullanmayı bilmek gerekir. Uzun yolculuklarda klimaya öncelik vermemiz ve şehir içinde kullanmaktan kaçınmamız gerekiyor. İç mekanı serinletmek için klimaları maksimuma ayarlamalı, ardından sadece koruma için minimuma düşürmeliyiz.

Klima açıkken daha rahat bir sürüş için sakin bir sürüş tarzı benimsemeliyiz. Yakıt tasarrufu yapmak ve klimanın sağladığı konfordan yararlanmak için daha az sollama ve daha düşük hız tercih etmeliyiz. Ancak saatte 70 kilometrenin altında gidiyorsak, klimayı kapatıp camları açmalıyız çünkü bu hızlarda yakıt tüketimi önemsiz hale gelir. Her birimiz farklı şekillerde araç kullanmayı tercih ederiz, ancak tasarruf etmek istiyorsak bu kurallar bugün için vazgeçilmez görünmektedir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN